Platform voor de bouw
Projecten

Crematorium SIesegem | Aalst

Crematorium baadt in het licht en het groen Met een architectuur die zowel metaforisch als fysiek de overgang van de drukke buitenwereld naar interne rust en sereniteit benadrukt, wordt de functie van het nieuwe Crematorium Siesegem op subtiele wijze in beeld gebracht. Zuivere geometrie en evenwichtige proporties in een heldere omgeving en een rustgevend landschap […]

19 februari 2019 Leestijd 6 minuten

Deel dit artikel

Crematorium baadt in het licht en het groen

Met een architectuur die zowel metaforisch als fysiek de overgang van de drukke buitenwereld naar interne rust en sereniteit benadrukt, wordt de functie van het nieuwe Crematorium Siesegem op subtiele wijze in beeld gebracht. Zuivere geometrie en evenwichtige proporties in een heldere omgeving en een rustgevend landschap zijn de kernwoorden van dit speciale gebouw, waar leven en dood nauw met elkaar verweven zijn.

Aalst Crematorium SIesegem

De buitenschil van het nieuwe crematorium bestaat uit betonnen muren waarin de naden zowel verticaal als horizontaal doorlopen.

Net buiten Aalst, in Siesegem, liet de Intercommunale Westlede onlangs een nieuw crematorium bouwen. Bedoeling was een modern en toekomstgericht gebouw te concipiëren dat naadloos de brug met sereniteit en rust slaat. De architect slaagde met glans in dit opzet. Het nieuwe crematorium is een duidelijk leesbaar gebouw met een opeenvolging van ruimtes die in een symbiotische relatie met de rustgevende omgeving staan. Het is een vierkant gebouw van bijna 5.500 m² en een hoogte van 6,4 meter. “Omdat het slechts één bouwlaag telt, ontstaat er een gevoel van weidsheid”, vertelt Marc Van Berlamont, projectleider bij Jan De Nul Group, dat instond voor de uitvoering. “Bovendien zorgde de architect voor een overvloedige daglichtinval, onder meer door aan beide kanten van de ontvangsthal een gigantisch raam te voorzien.”

Aalst Crematorium SIesegem

De twee ceremoniële zalen fungeren als interne ankerpunten.


Tegenwicht voor verdriet

Binnenin vormen de twee ceremoniële zalen (waarvan één met een capaciteit van zeshonderd personen) de ankerpunten. Dankzij hun inrichting met lichte kleuren – zandgeel, een verwijzing naar zand en stof – én de glazen wand met zicht op een patio die in verbinding staat met het omringende landschap vormen ze een oase van rust en sereniteit. “De groene patio’s, die natuur en licht verenigen, vormen een tegenwicht voor de intense momenten van verdriet bij de nabestaanden”, aldus Marc Van Berlamont. “Dit is al anders dan in de meeste crematoria, maar dit gebouw onderscheidt zich nog op een ander vlak: de technische ruimtes vormen een fundamenteel onderdeel van het ontwerp. De ovens en de schoorsteen, die door een glazen opening in het dak priemt, zijn eveneens uitgevoerd in een zachte zandgele kleur, wat het gevoel van waardigheid en intimiteit nog versterkt.”

Van ruwbouw tot omgevingsaanleg

Aalst Crematorium SIesegem

Het nieuwe crematorium is een duidelijk leesbaar gebouw met een opeenvolging van ruimtes die in een symbiotische relatie met de rustgevende omgeving staan.

Bij de realisatie van dit imposante gebouw kon Jan De Nul Group nog maar eens zijn vakmanschap inzake burgerlijke bouwkunde demonstreren. “Hoewel we meestal geassocieerd worden met grote baggerprojecten in alle uithoeken van de wereld, is onze kennis en kunde veel ruimer”, aldus Marc Van Berlamont.

Aalst Crematorium SIesegem

De architectuur benadrukt zowel metaforisch als fysiek de overgang van drukke buitenwereld naar interne rust en sereniteit.


“Zo zijn we ook erg actief op het vlak van milieutechnieken, offshoreprojecten voor de olie-, gas- en hernieuwbare energiesector én dus ook burgerlijke bouwkunde. In dit project stonden we zowel in voor de ruwbouw als de afwerking. Voorts namen we ook de omgevingsaanleg voor onze rekening. Gezien de functie van het pand, de materiaalkeuze en de architectuur was het echter geen alledaags project. Zo bestaat de buitenschil uit betonnen muren waarin de naden zowel verticaal als horizontaal doorlopen. Er zijn tevens speciale natuurlijke producten gebruikt, zoals polybeton, natuursteen uit Albanië en akoestische spuitplafonds. Vandaar dat er toch vrij veel studiewerk aan de uitvoering voorafging. We zijn overigens bijzonder trots op de omgevingsaanleg met valleien, strooiweides, een vijver in 3D-aanvullingen met beplanting van bloemenweides, bomen, kruiden … Voor Jan De Nul Group is dit project dan ook een mooi visitekaartje dat perfect aantoont wat we in onze mars hebben!”
 

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

louwers mediagroep
  • GWW-BE

    Grond/Weg/Waterbouw

    Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken

    Naar website
  • IA

    Industrial Automation

    Platform over productie- en procesautomatisering

    Naar website
  • IB

    Interieurbouw & Schrijnwerk

    Platform voor de interieurbouwbranche

    Naar website
  • LP

    Lumenpro

    Platform over licht en verlichting

    Naar website
  • MTV

    Metaalvak

    Platform voor de metaalverwerkende industrie

    Naar website
  • Recyclepro

    Recyclepro

    Platform over de gehele recyclingstroom

    Naar website
  • CLW

    Construire la Wallonie

    Plateforme pour le bâtiment, génie civil et infrastructures

    Naar website
  • Greenpro

    Greenpro

    Platform voor de tuin- en groenprofessional

    Naar website
  • KB

    Keukenbouw

    Platform over design en techniek in de keukenbranche

    Naar website
  • Bouwmat

    Bouwmat

    Platform over bouwmaterieel & bouwmachines

    Naar website
  • ArchiComm-BE

    ArchiComm

    Platform over architectuur, interieur- & landschapsarchitectuur

    Naar website
0%