Platform voor de bouw
Partners en Rubrieken

Energiezuinige renovaties in Vlaanderen zijn toe aan grote inhaalbeweging

Uit een recente analyse van het Vlaams Energieagentschap (VEA) blijkt dat verbouwers te vaak premieaanvragen laten liggen. Nochtans is de...

dakisolatie

13 januari 2020 Leestijd 3 minuten

Deel dit artikel

Uit een recente analyse van het Vlaams Energieagentschap (VEA) blijkt dat verbouwers te vaak premieaanvragen laten liggen. Nochtans is de komende decennia een renovatiegolf nodig om de energiedoelstellingen van 2050 te halen. Het gaat om miljoenen woningen die wachten op een energiezuinige renovatie. Dat betekent dat vanaf nu een verdrievoudiging van het aantal renovaties noodzakelijk is. Bovendien blijkt uit VCB-analyse dat de piek in renovatievergunningen vorig jaar te wijten is aan een opmerkelijke statistische sprong als gevolg van de overstap naar de digitale bouwaanvraag. 

Het aantal vergunde woningrenovaties daalde van gemiddeld achttienduizend per jaar in 2002-2010 tot gemiddeld zestienduizend per jaar na 2010. In 2017 daalde dat aantal verder tot dertienduizend vergunningen. Onlangs gaven cijfers van de Beroepsvereniging voor het Krediet (BVK) aan dat het aantal hypothecaire kredieten voor verbouwingen in 2018 opnieuw was gedaald (tot 52.000) en dat het toegekende kredietbedrag voor woningrenovaties in 2018 tegelijkertijd onder 2,75 miljard euro bleef. Bovendien is de stijging van het aantal renovatievergunningen in 2018 tot circa zeventienduizend eerder het gevolg van een nieuwe statistische sprong door de overstap naar de digitale bouwaanvraag. In onderstaande grafiek geeft de oranje lijn de statistische correctie aan. 

Structurele maatregelen

Het Vlaams Energieagentschap (VEA) heeft verbouwers opgeroepen om ten volle beroep te doen op de energiepremies. De VCB ondersteunt die oproep uiteraard volledig, maar wijst ook op de nood aan bijkomende structurele maatregelen om het renovatieritme aanzienlijk op te krikken. Het gebouwenpark is immers een speerpunt om de energie- en klimaatdoelstellingen van 2050 te halen. Uit analyse blijkt evenwel dat gezinnen na de aankoop van een woning vaak te weinig middelen kunnen aanboren om snel energetische investeringen te doen. 

Daarom pleit de VCB in haar memorandum voor selectief verlaagde registratie-rechten, een forse korting op de schenkingsrechten, een verlaging van de successierechten, de omvorming van de woonbonus tot klimaatbonus en een btw-tarief van 6% op vervangende nieuwbouw over heel Vlaanderen.  

 

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

louwers mediagroep
 • GWW-BE

  Grond/Weg/Waterbouw

  Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken

  Naar website
 • IA

  Industrial Automation

  Platform over productie- en procesautomatisering

  Naar website
 • IB

  Interieurbouw & Schrijnwerk

  Platform voor de interieurbouwbranche

  Naar website
 • LP

  Lumenpro

  Platform over licht en verlichting

  Naar website
 • MTV

  Metaalvak

  Platform voor de metaalverwerkende industrie

  Naar website
 • Recyclepro

  Recyclepro

  Platform over de gehele recyclingstroom

  Naar website
 • CLW

  Construire la Wallonie

  Plateforme pour le bâtiment, génie civil et infrastructures

  Naar website
 • Greenpro

  Greenpro

  Platform voor de tuin- en groenprofessional

  Naar website
 • KB

  Keukenbouw

  Platform over design en techniek in de keukenbranche

  Naar website
 • Bouwmat

  Bouwmat

  Platform over bouwmaterieel & bouwmachines

  Naar website
 • ArchiComm-BE

  ArchiComm

  Platform over architectuur, interieur- & landschapsarchitectuur

  Naar website
0%