Platform voor de bouw
Inventief bemalingsconcept voor residentieel project in centrum van Kapellen

Inventief bemalingsconcept voor residentieel project in centrum van Kapellen

In het hart van Kapellen, op het Marktplein, wordt deze dagen volop gewerkt aan de bouw van Essenbloei, een complex met 53 luxeappartementen, een ondergrondse parkeergarage en kelderberging. Het uitgraven van de bouwput had letterlijk en figuurlijk heel wat voeten in de aarde. Er was een inventief systeem op basis van bemaling en retourbemaling nodig om alles naar behoren te laten verlopen.

Het minste wat je kan zeggen, is dat Essenbloei een specifieke werf is. De lokale ondergrond bestaat uit een zeer doorlatend zandpakket en het grondwater bevindt zich op geringe diepte onder het maaiveld (circa 1,40 meter). Het grondwaterpeil moest verlaagd worden tot 4,5 meter onder het maaiveld en ter hoogte van de liftputten zelfs tot 5,1 meter onder het maaiveld. “In de nabije omgeving bevinden zich ook een gekende grondwaterverontreiniging en een parkgebied”, vult Rene Lambrechts, kwaliteitsmanager bij bemalingsspecialist G. Smeyers, aan. “Bovendien is er geen sprake van natuurlijke waterremmende bodem-lagen, waardoor een gesloten bouwput met aanzet van de wanden in de waterremmende laag uit den boze was. Het was dan ook enkel mogelijk om met een open bouwput te werken.”

20200225_132751-kopieren

Het opgepompte grondwater wordt afgevoerd naar de retourputten via circa 1.500 lm collectorleiding (PE 160 mm).

 

Impact op omgeving beperken

Het droogzetten van dergelijke bouwputten geeft echter al snel aanleiding tot het oppompen van zeer grote debieten grondwater, die zelfs niet in het bestaande rioleringsnet geloosd zouden mogen worden. Ook het verkrijgen van de gepaste bemalingsvergunning is niet gegarandeerd, want er moeten veel externe adviezen opgevraagd worden, waarvan de uitkomst op voorhand moeilijk in te schatten is en wat ook nog eens bijzonder tijdrovend is. Samen met het gespecialiseerde adviesbureau AGT werkte G. Smeyers dan ook een specifiek bemalingsconcept uit, met de bedoeling om de impact op de omgeving maximaal te beperken. “We hebben geopteerd voor tien onttrekkingsbronnen met een diepte van 18 meter in de bouwput, die het opgepompte grondwater via circa 1.500 lm collectorleiding (PE 160 mm) verpompen naar zestien retourputten met een diepte van 20 meter. Deze laatste bevinden zich deels aan de rand van het Marktplein en deels in het Nelson Mandelapark. De retourputten aan de rand van het Marktplein moeten voorkomen dat er eventueel verontreinigd grondwater wordt aangetrokken, terwijl de retourputten in het park ervoor moeten zorgen dat er in het parkgebied geen noemenswaardige grondwaterverlaging optreedt en dat een maximale hoeveelheid opgepompt grondwater opnieuw in de ondergrond terechtkomt”, legt Lambrechts uit.

20200225_133420-kopieren

De retourputten in het park moeten ervoor zorgen dat er in het parkgebied geen noemenswaardige grondwaterverlaging optreedt en dat een maximale hoeveelheid opgepompt grondwater opnieuw in de ondergrond terechtkomt.

 

Online monitoring

Voor de opvolging van de bemaling en de retourbemaling zijn een aantal peilbuizen geboord, die stuk voor stuk zijn uitgerust met automatische drukopnemers (de zogenaamde ‘divers’). “Al deze geregistreerde waterpeilen kunnen continu opgevolgd worden door onze diensten via online monitoring”, zegt Lambrechts. De bemaling en retourbemaling zijn sinds midden februari operationeel. De bouwput is inmiddels al uitgegraven en de voorbereidingen voor het storten van het beton voor de liftputten en de vloerplaat zijn volop aan de gang. “Essenbloei is een mooie referentie voor onze firma. Het project bewijst dat er een prima bemalingsconcept uit de bus kan komen als de hoofdaannemer – in dit geval Cordeel – vanaf het prille begin overlegt met de bemalingsspecialist. Dit zal ongetwijfeld aanleiding geven tot nieuwe succesvolle samenwerkingen”, concludeert Lambrechts.   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details