Platform voor de bouw
Nieuws

Renson en KU Leuven werken samen aan gezond binnenklimaat

Het zijn in het bijzonder de KU Leuven campus Kulak in Kortrijk en de Technologiecampus in Gent die met de steun van Renson uit Waregem deze leerstoel invullen.

DSCF7942 kopiëren

9 oktober 2020 Leestijd 3 minuten

Deel dit artikel

Op woensdag 7 oktober is de ‘Renson leerstoel voor data-driven servitization in creating healthy spaces’ ingehuldigd. Een mond vol voor wat neerkomt op een strategische samenwerking van minstens drie jaar tussen KU Leuven en pionier in zonwering, ventilatie en ‘outdoor living’ Renson uit Waregem. Dankzij de leerstoel kan de universiteit onderzoeken hoe een totaaloplossing voor gezond en comfortabel wonen als dienst kan aangeboden worden. En hoe artificiële intelligentie (AI) daar in de praktijk kan toe bijdragen.

Deze leerstoel is een driejarige samenwerking die zal uitwijzen hoe data, artificiële intelligentie en slimme technologie kunnen bijdragen aan een gezond binnenklimaat als een dienst voor (ver)bouwers en bewoners van de toekomst. Ook hoe de klimaatveranderingen daarin een rol spelen, komt aan bod. Net als wat daar juridisch komt bij kijken en hoe dit rijmt met bouwtechnische vereisten en de evolutie naar een meer circulaire economie.

Meerdere campussen en expertises

Het zijn in het bijzonder de KU Leuven campus Kulak in Kortrijk en de Technologiecampus in Gent die met de steun van Renson uit Waregem deze leerstoel invullen. Het gaat om een uniek verhaal omdat er meerdere campussen bij betrokken zijn en omdat het sterk interdisciplinaire karakter van de samenwerking in het oog springt. “Dit onderzoek gaat uit van een geïntegreerde aanpak op drie verschillende domeinen: het juridische, dat van de artificiële intelligentie en ten slotte het bouwtechnische aspect. We zijn dan ook zeer verheugd dat we hiermee dit academiejaar kunnen aftrappen,” verduidelijkt rector Luc Sels.

Regionale kruisbestuiving

“Het mooie aan deze samenwerking is net de regionale kruisbestuiving tussen de Gentse bouwtechnische academische kennis, de juridische en AI-expertise in Kortrijk én de praktijkervaring van een topbedrijf in de Kortrijk-Gentse regio dat sterk investeert in onderzoek en ontwikkeling,” vult vicerector Piet Desmet aan.

“Voor ons is dit een uiterst belangrijke samenwerking,” stelt Paul Renson (CEO Renson). “Als innovatief kennisbedrijf willen we onze baseline ‘Creating Healthy Spaces’ in de praktijk blijven waarmaken. Dankzij wetenschappelijk onderzoek kunnen we de lat nog hoger leggen om dat op een gebruiksvriendelijke, slimme, duurzame en circulaire manier te doen. Daarom financieren we deze leerstoel.”

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

louwers mediagroep
 • GWW-BE

  Grond/Weg/Waterbouw

  Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken

  Naar website
 • IA

  Industrial Automation

  Platform over productie- en procesautomatisering

  Naar website
 • IB

  Interieurbouw & Schrijnwerk

  Platform voor de interieurbouwbranche

  Naar website
 • LP

  Lumenpro

  Platform over licht en verlichting

  Naar website
 • MTV

  Metaalvak

  Platform voor de metaalverwerkende industrie

  Naar website
 • Recyclepro

  Recyclepro

  Platform over de gehele recyclingstroom

  Naar website
 • CLW

  Construire la Wallonie

  Plateforme pour le bâtiment, génie civil et infrastructures

  Naar website
 • Greenpro

  Greenpro

  Platform voor de tuin- en groenprofessional

  Naar website
 • KB

  Keukenbouw

  Platform over design en techniek in de keukenbranche

  Naar website
 • Bouwmat

  Bouwmat

  Platform over bouwmaterieel & bouwmachines

  Naar website
 • ArchiComm-BE

  ArchiComm

  Platform over architectuur, interieur- & landschapsarchitectuur

  Naar website
0%