Platform voor de bouw
Slimme zonwering verlaagt koellast  van duurzaam kantoorgebouw
De nieuwe site van distributeur Van Marcke is een visitekaartje op het vlak van duurzaamheid en innovatie.

Slimme zonwering verlaagt koellast van duurzaam kantoorgebouw

Het nieuwe complex van de Belgische distributeur van sanitair en verwarming fungeert als een ware showcase van duurzame technieken: geothermische verwarming, brandstofcellen, groene stroom én architecturale zonwering.

Tekst en beeld Duco Ventilation & Sun Control

“Het nieuwe Europese distributiecentrum van Van Marcke beantwoordt aan de groei in een competitieve markt en voldoet perfect aan de veranderende noden van de klant”, vertelt Nicolas Karadjian van AAVO Architects. “Doorgedreven duurzaamheid staat hierbij centraal. Behalve een distributiecentrum werd er ook een nieuw hoofdkantoor gebouwd. Een BREEAM-certificaat behalen, was vanaf het prille begin het streefdoel. Dit duurzaamheidslabel staat voor duurzaamheid in de ruimste zin van het woord – van een duurzaam gebouwconcept tot het gebruik van duurzame technieken en materialen. Maar liefst 13.660 zonnepanelen sieren het dak van het nieuwe complex. Grote glaspartijen verwelkomen het daglicht in het kantoor en zorgen voor extra comfortbeleving.”

4 kopiëren

De verticaal geplaatste aluminium DucoSun Wing-lamellen bieden een oplossing in de strijd tegen oververhitting.

Oververhitting voorkomen

“Tijdens de wintermaanden zorgen invallende zonnestralen voor een welgekomen hoeveelheid warmte-energie. Maar ook dat heeft zijn schaduwkanten”, benadrukt Karadjian. “Om oververhitting tegen te gaan tijdens de warmere zomermaanden, vermijd je het best zoveel mogelijk direct zonlicht op de ramen. In dat geval biedt de architecturale zonwering – DucoSun Wing van Duco Ventilation & Sun Control – gelukkig soelaas. Resultaat? Een reductie van de koellast tot 63 % en een aanzienlijke temperatuur-daling, zonder een energieverslindend koelsysteem te moeten inzetten.”

4 kopiëren

De vleugelvormige lamellen geven het gebouw ook extra architecturaal cachet.

Vleugelvormige lamel

De nieuwe site van distributeur Van Marcke is een visitekaartje op het vlak van duurzaamheid en innovatie. In het kantoorgebouw primeren vooral de menselijke factor, het werkcomfort, de uitstraling van het gebouw en een kostenefficiënt energieverbruik”, vervolgt Karadjian. “De verticaal geplaatste aluminium DucoSun Wing-lamellen bieden een oplossing in de strijd tegen oververhitting. Tegelijk zorgen ze op een structurele manier voor extra architecturaal cachet. De vleugelvormige lamellen fungeren als een extra schil voor de vliesgevel. Ze breken het zonlicht en voorkomen op die manier dat de binnentemperatuur op warme dagen te hoog oploopt. Vervelende reflecties op de computerschermen behoren zo definitief tot het verleden.”    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details