Platform voor de bouw
Warme thuis voor KUKA-robots en hun menselijke collega’s
Met een wowgevoel binnenkomen was een belangrijke wens. De imposante inkomhal doet in dit opzicht al meteen zijn duit in het zakje.

Warme thuis voor KUKA-robots en hun menselijke collega’s

In juni opende KUKA, een Duitse wereldspeler op het vlak van industriële robotica en automatisering, de deuren van zijn kersverse Benelux-hoofdkwartier met trainingscentrum in industriezone Houthalen-Oost. Dat het niet zomaar om een doordeweekse industriebouw gaat, wordt meteen duidelijk wanneer het ultramoderne complex zijn interne geheimen prijsgeeft. De ingrediënten waarmee de ambitieuze multinational zijn wereldwijde succesverhalen schrijft – flexibiliteit, innovativiteit en kostenefficiëntie – vormden tevens het leitmotiv bij de inrichting van de nieuwe kantooromgeving. Het inspirerende interieur weerspiegelt echter niet alleen de vooruitstrevende bedrijfsfilosofie, maar bevordert ook het welzijn van de medewerkers. 

Het nieuwe Benelux-hoofdkwartier van KUKA groepeert onder meer de verkoopafdelingen, de administratie en een trainingscentrum met labo- en testfaciliteiten.

Met een jaaromzet van 4 miljard euro en een internationaal team van 15.000 medewerkers is KUKA een mondiale autoriteit in zijn hypergespecialiseerde vakgebied: de ontwikkeling van intelligente automatiseringsoplossingen, robots en cobots, softwaretoepassingen en lineaire tracks. Het toonaangevende bedrijf werd in 1898 opgericht door Johann Keller en Jakob Knappig – de naam is een samenstelling van de beginletters van ‘Keller Und Knappig Augsburg’ – en streek al in 1985 neer in Houthalen, als ondersteuningscentrum voor de productielijnen van het nabijgelegen Ford Genk. 

Aangezien de activiteiten en toepassingsdomeinen van de onderneming zich de voorbije jaren razendsnel uitbreidden – naast de automotivesector ook e-commerce, elektronica, industrie, consumentengoederen en gezondheidszorg – en de bestaande Belgische vestiging uit haar voegen barstte, drong een verhuis naar een nieuwe locatie zich op. De keuze viel opnieuw op het strategisch gelegen Houthalen-Helchteren, zij het in een andere industriezone. Van Centrum-Zuid ging het naar Houthalen-Oost. Daar verrees een hypermodern hoofdkwartier voor de hele Benelux-regio dat onder meer de verkoopafdelingen, de administratie en een trainingscentrum met labo- en testfaciliteiten groepeert. 

Qua interieurinrichting waren akoestiek, zachte kleuren en materialen, licht, ergonomie en groen essentiële elementen.

Uitdagende evenwichtsoefening

Het nieuwe KUKA-gebouw biedt plaats aan dertig medewerkers en herbergt de nieuwste technologieën en innovaties op het vlak van robotisering en automatisering. Het interieur-ontwerp is van de hand van LINT Interieurarchitectuur, dat voor een uitdagende evenwichtsoefening stond. “We moesten zowel de hoogtechnologische identiteit van KUKA in de verf zetten als een aangename werkomgeving met een ‘huiselijker’ gevoel creëren voor het menselijke kapitaal van het bedrijf. Het kantoorgedeelte mocht qua look-and-feel losstaan van die typische cleane KUKA-stijl”, vertelt interieurarchitect-zaakvoerder Dorien Limerkens. 

“Het bezoekers- en trainingscentrum, waar klanten en medewerkers kunnen kennismaken met de allernieuwste robottechnologieën, zijn ondergebracht op het ruime gelijkvloers, net als enkele meetingrooms en het magazijn. De eerste verdieping is voorbehouden voor grotendeels open kantoorruimte, waar ‘space planning’ echt wel key was. Denk aan flexwerkplekken met ergonomische zit-stabureaus, lockers voor persoonlijke spullen, informele zithoeken, phoneboots en specifieke concentratiekantoren. Kortom: het ‘nieuwe werken’, afgestemd op het DNA van het bedrijf. Qua interieurinrichting waren akoestiek, zachte kleuren en materialen, licht, ergonomie en groen essentiële elementen. Slijtvast tapijt, akoestische spray tegen het plafond en gestoffeerde meubels en wanden zorgen voor de nodige geluidsabsorptie. We grepen niet onmiddellijk naar het typische KUKA-oranje, maar kozen eerder voor rustige en uitnodigende roestkleuren die subtiel knipogen naar de hoofdtint van het bedrijfslogo. Ook houtaccenten dragen bij tot de warme, huiselijke sfeer. Fraaie planten als Dracaena, Lechuza en Goudpalm hebben dan weer een positief effect op de luchtkwaliteit en het algemeen welzijn van het personeel.”

Hét kloppend hart van het gebouw is het befaamde KUKA Kaffee, een gezellige plek waar de aanwezige medewerkers samen kunnen koffiedrinken, lunchen, relaxen en keuvelen.

Uitnodigend geheel

Met een wowgevoel binnenkomen was eveneens een belangrijke wens. De imposante inkomhal doet in dit opzicht al meteen zijn duit in het zakje met een royaal ruimtegevoel, een fraaie centrale trap en een mikado van ledprofielen. Maar hét kloppend hart van het gebouw is toch het befaamde KUKA Kaffee, een gezellige plek waar de aanwezige medewerkers samen kunnen koffiedrinken, lunchen, relaxen en keuvelen. “Het was zaak om er niet zomaar wat losse meubels te plaatsen, maar een uitnodigend geheel te creëren”, legt Dorien Limerkens uit. “We kozen voor een combinatie van verschillende materialen die samen warmte uitstralen, diverse zitmogelijkheden (bank, stoel, kruk) en variabele manieren van verlichten (spots, pendels, indirect), zodat de medewerkers zich er echt comfortabel voelen en naar hartenlust kunnen ontspannen.”

Het mag duidelijk zijn: KUKA liet niets aan het toeval over en stelde alles in het teken van het welzijn van zijn medewerkers. Maar ook externe bezoekers weten meteen waar de lamp brandt, met dank aan het intrigerende zwart-witcontrast in de gevel. Het resultaat is een harmonieus hoofdkwartier dat zowel een hightechgevoel als een menselijke touch uitstraalt, met dank aan een perfecte mix van technologie en comfort.    

Binnenafwerking tot in de kleinste details

Het nieuwe Benelux-hoofdkwartier van KUKA in Houthalen-Helchteren is een lust voor het oog. Dit is niet alleen te danken aan het architecturale ontwerp, maar zeker ook aan de hoogwaardige binnenafwerking, uitgevoerd door NTC uit Peer. “Bij dit project konden we onze expertise en bedrijfsfilosofie perfect tot uiting brengen”, zegt Cristian Naie Tatu, zaakvoerder bij NTC.

In het kantoorgedeelte creëerde NTC akoestische eilanden met retombées in gyproc als kader, gecombineerd met matzwarte systeemplafonds.

Tekst Tim Janssens, NTC    |    Beeld Puur Office

Een meesterwerk op het vlak van binnenafwerking: dat was de ambitie van NTC bij de realisatie van dit prestigieuze gebouw. Van gyprocconstructies tot systeemplafonds en schilderwerken, het team van NTC bracht zijn veelzijdigheid en vakmanschap feilloos in de praktijk. “Bij projecten zoals deze, waarin we verantwoordelijk zijn voor de kernonderdelen van de binnenafwerking, kunnen we onze expertise optimaal inzetten en bijdragen aan een perfect eindresultaat”, legt Cristian Naie Tatu uit.

Maatwerk pur sang

“Dit project vroeg om precisie en oog voor detail, en dat is zeker gelukt”, aldus de zaakvoerder. In het kantoorgedeelte creëerde NTC akoestische eilanden met retombées in gyproc als kader, gecombineerd met matzwarte systeemplafonds. Het samenspel tussen de verschillende elementen en de piekfijne afwerking zorgden ervoor dat het beoogde resultaat perfect werd gerealiseerd. Ook het visuele contrast tussen de architecturale verlichting en de hoogwaardige plafonds in de monumentale inkomhal mag niet onopgemerkt blijven. “Het interieurconcept is zeer geslaagd en we zijn blij dat we hier ons steentje aan hebben kunnen bijdragen. Het nieuwe KUKA-gebouw is een referentieproject waar we trots op zijn.”

NTC blijft intussen bouwen aan een indrukwekkend portfolio. “We zijn momenteel in de laatste fase van het project bij MUVA in Lommel en zijn ook aan de slag bij Jacobs Transport in Genk. Daarnaast zijn we trots op onze bijdrage aan de prestigieuze Corda Campus in Hasselt, inclusief de befaamde Corda Bar”, geeft Cristian Naie Tatu aan. “Buiten Limburg waren we recent actief in Antwerpen, waar we instonden voor de hoogwaardige binnenafwerking van een Xandres-damesmodewinkel. Daar realiseerden we onder meer speciale gordijnkasten met geïntegreerde verlichting. Elk project biedt nieuwe uitdagingen die ons inspireren om steeds beter te worden.”

Aangenaam uitvoeringsproces

Bij NTC draait het om meer dan alleen vakmanschap. De manier waarop projecten worden gerealiseerd, maakt het echte verschil. “Een gyprocplafond plaatsen kan iedereen. Wij maken het verschil door een vlot, aangenaam en gestroomlijnd uitvoeringsproces te garanderen”, benadrukt Cristian Naie Tatu. “Geen onnodige stress of onaangename verrassingen op de werf, geen vertragingen door mensen die niet opdagen … De bouwheer ontzorgen en een vertrouwensrelatie opbouwen: dat is onze focus.”

Bij NTC staat samenwerking centraal. “We werken altijd in teamverband met andere betrokken partijen, zoals de hoofdaannemer, installateur of elektricien. Daarbij houden we niet alleen rekening met ons eigen takenpakket, maar ook met de verdere werkzaamheden op de werf. Zo dragen we bij aan een soepel verloop van het project.” 

Het ultieme doel van NTC? “De realisatie van een project fijner maken met ons dan zonder ons. Bij KUKA zijn we daar zeker in geslaagd.”    

TECHNISCHE FICHE
  • Bouwheer KUKA (Augsburg, Duitsland)
  • Architect Architecten@Nova-Zembla (Hechtel-Eksel)
  • Interieurarchitect LINT Interieurarchitectuur (Oudsbergen)

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?

Bekijk alle resultaten