Om zijn groei verder te ondersteunen, investeerde textielbedrijf Sunday in een nieuw hoofdkantoor in thuisstad Roeselare. “Door te spelen met horizontale, opeengestapelde volumes rond een centrale middenbouw creëerden we een beehive-effect, als reflectie van de bedrijvigheid die hier elke dag heerst”, legt de architect uit.
Met internationale klanten als Google, Facebook en Nestlé is Sunday een wereldspeler inzake het ontwerp en de productie van bedrijfsmode op maat. Het textielbedrijf kende de laatste jaren een ongeziene groei en dus vonden zaakvoerders Steven Callens en Niels Vandecasteele de tijd rijp om een nieuw hoofdkantoor op te trekken in Roeselare. In 2020 contacteerden ze Van Damme – Vandeputte Architecten. Met hun originele voorontwerp wisten zij Sunday te overtuigen. Het architectenbureau uit Izegem begeleidde het textielbedrijf in de totaliteit van het nieuwbouwproject: van de architectuur en het interieur tot de technieken en de omgevingsaanleg.
In het nieuwe hoofdkantoor zijn het logistieke gedeelte en de kantoren verenigd met een showroom en een opleidingscentrum voor klanten. “Ons ontwerp verbindt al deze functies door middel van een uitgepuurd volumespel rond een centrale middenbouw”, vertelt architect Hannes Van Damme. “Zowel binnen als buiten creëert de sobere belijning een krachtige, eigentijdse uitstraling. De gevel is bekleed met een sierpleister in betonlook, wat het gebouw een industrieel karakter geeft. De grote glasvlakken met zwarte stalen omkadering accentueren deze stijl. De bouwvolumes kragen per verdieping 2 meter uit en bieden zo unieke zichten op het waterbekken langs het perceel. Tegelijk ontstaan hierdoor natuurlijke schaduwvlakken, die het in combinatie met hoogrendementsbeglazing en een doordacht domoticasysteem mogelijk maken om het binnenklimaat optimaal te regelen.”
De kantoren zijn verdeeld over twee verdiepingen. Op de eerste zijn flexibele werkplekken, staande vergaderzalen en aparte phoneboots voorzien. Het tweede verdiep bevat naast kantoorruimte ook een lounge en boardroom. Beneden vormt de imposante lobby met stalen trap de perfecte setting om klanten te ontvangen voor een modeshow of een lezing. “Binnen trokken we de industriële look door en kozen we voor een gietvloer, stalen maatwerk, zwart akoestisch spuitplafond, zwarte pendelverlichting en een specifieke schildertechniek.”
De uitvoering van de ruwbouw, de binnenafwerking en de omgevingswerken, waaronder de riolering, verharding en trap naar de inkom, werd toevertrouwd aan aannemingsbedrijf Vulsteke Bedrijfsgebouwen. “Sunday is geen onbekende voor ons, net als het architectenbureau, waarmee we in het verleden al samenwerkten”, zegt zaakvoerder Nickolas Vulsteke. “We zijn dus vertrouwd met de aanpak van Van Damme – Vandeputte Architecten en onze ervaren teams zijn onderling goed op elkaar afgestemd.
In de uitvoering streven we er steeds naar de architectuur maximaal te realiseren in balans met de technische haalbaarheid. De grote uitkragingen vormden hier een leuke uitdaging, waarbij we onze diepgaande expertise volop konden aanwenden.”
Met het oog op een zo efficiënt mogelijke energiehuishouding liet het architectenbureau een studie uitvoeren over het verwachte verbruik en de terugverdientijd van energiebesparende investeringen. Het gebouw is uitgerust met zonnepanelen, een warmtepomp die zowel koelt als verwarmt en laadpalen. Door middel van domotica worden klimaat en verlichting makkelijk aangestuurd. Verder is er een stuk groendak verwerkt in het gebouw. “De sleutel binnen dit project was de uiterst nauwkeurige voorbereiding. Over elk detail is nagedacht en alles is op voorhand uitgetekend. Zo kwamen we op de werf niet voor verrassingen te staan en waren we in staat om het gebouw op te leveren binnen de krappe vooropgestelde deadline. We zijn dan ook trots dat we dit hoofdkantoor op slechts elf maanden tijd afgewerkt hebben.”
Orona – Liften
Liftspecialist Orona installeerde de lift in het nieuwe Sunday-hoofdkantoor. “Deze lift voor acht personen en 630 kilogram is een model dat we vaak in kantoorgebouwen en residentiële appartementsgebouwen plaatsen”, legt sales engineer Robbe Driessens uit. “Het is een doorlooplift met drie stopplaatsen. Op het gelijkvloers en de eerste verdieping geeft de lift uit op eenzelfde zijde. Op de bovenste verdieping opent hij aan de achterkant. Wij voerden de afwerking van de bordeszijdes uit met opstopprofielen rondom. We leveren onze liften meestal op in een grondverf, zodat de klant die kan schilderen in de gewenste kleur. Binnenin is de lift afgewerkt met een plafond met ledverlichting, laminaatpanelen met houtstructuur, een handgreep en spiegel. Voor de vloer voorzagen we een uitsparing van 23 millimeter, zo kon de klant de vloerafwerking van de verdiepingen doortrekken in de lift.” De samenwerking met Van Damme – Vandeputte Architecten verliep heel vlot. “Het architectenbureau voorziet steeds duidelijke plannen, zodat wij alle nodige informatie hebben om een eerste installatie aan te bieden. Op niveau 2 komt de lift rechtstreeks uit op de volledige verdieping. De architect kon hier dus geen apart compartiment vormen en liet de branddeuren achteraf plaatsen. Daardoor moesten wij de plaatsing van onze stuurkast tijdens de werken goed afstemmen op deze branddeuren.”
marker – visuele communicatie
Met de juiste publiciteit op een gebouw of voertuig en met opvallende banners of stickers maak je een verschil. Tenminste als het van marker afhangt. De specialist in visuele communicatie nam de gevelreclame van het Sunday-hoofdkantoor voor zijn rekening. “Visuele reclame maakt een gebouw persoonlijk en geeft het een identiteit”, vertelt marker-bestuurder Frederick Cornette. “Bij Sunday kozen we voor aluminium doosletters met indirecte verlichting, die vanaf de achterkant schijnt. Dat creëert een gloed op de gevel. De letters zijn gelakt in een kleur die matcht met de Sunday-huisstijl.” Voor hun creaties volgt marker steeds de branding van het bedrijf. Op basis daarvan werken ze een ontwerp uit dat grafisch en technisch sterk in elkaar zit. Naast unieke designs onderscheidt marker zich door oog voor detail en precisiewerk bij de uitvoering. “Bij het begin van een project zetten we alle betrokkenen samen: de klant, de architect en de aannemer die de gevel opbouwt. Dat is cruciaal om een opdracht tot een goed einde te brengen en alles netjes af te werken zonder afbreuk te doen aan de gevelopbouw.”