Een iconisch kantoorgebouw dat tot in het kleinste detail weerspiegelt wat je doet en waar je voor staat: het is de ultieme droom van iedere ambitieuze onderneming. Picanol Group maakte hem waar via de realisatie van een gloednieuw hoofdkwartier, dat onder meer plaats biedt aan 450 werkplekken, vergaderruimtes, een auditorium voor 250 personen, een bedrijfsrestaurant, opleidingslokalen en een ruime inkomlobby. Het imposante complex springt meteen in het oog met zijn kopvolume in de vorm van een schietspoel en ook de landschapsinrichting maakt integraal deel uit van het architecturale ontwerp. “Dit is dan ook meer dan een gebouw. Het is een symbool van toewijding aan mens en omgeving”, klinkt het.
Als mondiale speler in een ruime diversiteit aan sectoren is Picanol Group een klinkende naam in het Belgische industriewezen. De drie bedrijven op de site in Ieper – Picanol (weefmachines), Proferro (gieterij en mechanische afwerking) en Psicontrol (ontwikkeling en productie van elektronica) – kenden de voorbije decennia een flinke groei. Omdat dit plaatsgebrek met zich meebracht, werd op het braakliggende zuidelijke gedeelte van de uitgestrekte bedrijfssite in Ieper – tussen de Zuiderring (N37) en het bestaande opleidingscentrum – een gloednieuw hoofdkantoor opgetrokken, wat meteen ook de mogelijkheid bood om de interne werking te stroomlijnen door verschillende afdelingen en corporate functies te centraliseren. Het complex is goed voor een totale vloeroppervlakte van 20.000 m², inclusief 7500 m² ondergrondse parking en kelder. Het fraaie ontwerp is van de hand van AAVO Architects en werd piekfijn in de praktijk gebracht door Alheembouw.
“Een nieuw hoofdkantoor met uitstraling dat plaats kon bieden aan circa 450 medewerkers: dat was de insteek van de ontwerpopdracht”, steekt projectarchitect Lieze Vergauwe van wal. “Daarnaast formuleerde Picanol Group verschillende doelstellingen, op basis van ideeën en feedback van haar werknemers. Een eerste belangrijke prioriteit was de connectie met de bestaande gebouwen en functies. Door een centrale positie in te nemen ten opzichte van de achterliggende industriële volumes konden we via een transparante connector een fysieke verbinding maken met het opleidingscentrum, de bestaande kantoren, de labo’s enzovoort. Een ander cruciaal aspect dat verband houdt met de specifieke ligging is de nieuwe toegang via de Zuiderring. Daarvoor werden een nieuwe op- en afrit en een onderliggende fietstunnel gerealiseerd om het doorrijdende verkeer niet te hinderen. Bij de inplanting van het hoofdkantoor hebben we ook gebruikgemaakt van het hoogteverschil op het terrein. De nieuwbouw bevindt zich op hetzelfde niveau als de Zuiderring, die 5 meter hoger ligt dan de achterliggende industriële gebouwen. Daardoor springt het complex meteen in het oog en komen bezoekers en personeel niet in het vaarwater van het vrachtverkeer op de site.”
Een tweede wens van Picanol Group was een aangename, open architectuur die aansluit bij haar ambitieuze bedrijfsfilosofie: enerzijds koploper zijn op het vlak van innovatie en anderzijds trouw blijven aan de aloude kernwaarden. “Zo kwamen we uit bij een tweeledig gebouw dat organische dynamiek koppelt aan een strakke, conventionelere basis”, zegt Lieze Vergauwe. “Dé blikvanger is een 100 meter lang volume in de vorm van een schietspoel – een architecturale knipoog naar de geschiedenis van Picanol als weefmachinebouwer. Deze noord-zuidgeoriënteerde en volledig beglaasde ellips omvat twee kantoorniveaus, aangevuld met een ‘gouden kroon’ uit geanodiseerde bronzen lamellen die naargelang de lichtinval telkens een andere aanblik krijgen, en een teruggetrokken topverdieping met het bedrijfsrestaurant en een daktuin met onder meer terrassen, viewpoints en picknickruimtes. Dit markante volume rust grotendeels op slanke kolommen en lijkt dus boven de rechthoekige betonnen sokkel te zweven. Deze laatste telt twee bouwlagen, is horizontaal ingeplant en legt de link met de achterliggende industriële bebouwing. Een cruciale rode draad in heel het gebouw is dat de grens tussen binnen en buiten vervaagt. Alle vaste werkplekken op de kantoorverdiepingen bevinden zich langs de beglaasde gevels, zodat de medewerkers kunnen genieten van een riante natuurlijke licht-inval en een prachtig 360°-uitzicht op de weidse omgeving. Drie strategisch geplaatste lichtkokers trekken het daglicht tot diep in het hart van het gebouw. Ook de sokkel staat in nauw contact met de buitenwereld dankzij ruime glaspartijen van 7 meter hoog.”
Binnen in het gebouw zijn openheid en connectiviteit de kernwoorden. Dankzij vides en binnentrappen staan de verschillende afdelingen nog beter met elkaar in contact en fungeert de kantooromgeving tevens als meetingpoint. Ook in esthetisch opzicht loopt alles mooi in elkaar over. Denk onder meer aan zachte kleuren, warme designverlichting, stijlvolle houtaccenten, mooie planten en geluidsabsorberende stoffen van Picanol-klant Ter Molst die geregeld terugkeren in het vast en los meubilair. “De materialen zijn zorgvuldig gekozen om een rustgevende sfeer te creëren en tegelijkertijd de creativiteit te stimuleren. We bundelden de verschillende texturen, kleuren en visuele elementen vooraf in een moodboard. De dominante tinten zijn warm en natuurlijk: witnuances gecombineerd met accenten van donker hout, verschillende stoffen, schildertechnieken en champagnekleurige lamellenplafonds. Zo creëerden we een aantrekkelijke uitvalsbasis waar klanten op stijlvolle wijze verwelkomd worden”, legt Lieze Vergauwe uit.
“Ook voor duurzaamheid – de vierde prioriteit van Picanol Group – hadden we uiteraard veel aandacht. Een BEO-veld zorgt voor geothermische verwarming en koeling via klimaatplafonds en vloerverwarming, het dak zal uitgerust worden met PV-panelen, de verlichting is daglichtgestuurd, de ventilatie wordt afgestemd op de ruimtelijke bezetting en het regenwater wordt gerecupereerd voor sanitaire doeleinden en het bewateren van de groendaken en de beplanting op de site.”
De vijfde en laatste doelstelling van Picanol Group – een flexibel geheel creëren dat klaar is voor verdere toekomstige groei – kreeg vorm via de specifieke opbouw van het nieuwe hoofdkantoor. “De sokkel is opgetrokken in geprefabriceerd zichtbeton en de zwevende ellips bestaat uit een kolomstructuur met nagespannen betonvloeren, zodat we het vloerpakket compact (amper 35 centimeter dik) en de verdiepingsplateaus zo open mogelijk konden houden. De ruimtelijke indeling gebeurde met behulp van lichte wanden en verhoogde vloeren, die in de toekomst makkelijk aangepast en herschikt kunnen worden. De bovenste verdieping is dan weer opgetrokken uit een staalstructuur met welfsels en een steeldeck. Er zit dus een beetje van alles in”, vertelt Gianni Delheye, projectleider bij Alheembouw, dat op het los meubilair, de audiovisuele installatie en de signalisatie na de volledige uitvoering voor zijn rekening nam: wind- en waterdichte ruwbouw, afwerking, technieken, omgevingsaanleg … “De spoelvorm van het kopvolume plaatste ons wel voor een pittige uitdaging. Het had heel wat voeten in de aarde om de gevel wind- en waterdicht te krijgen, de knooppunten met de sokkel op punt te stellen, binnenin alles goed te laten aansluiten en piekfijn af te werken … Iedere ruimte is anders, dus we moesten zeer doordacht te werk gaan om er een mooi geheel van te maken. Ook de 7 meter hoge raampartijen in de sokkel waren allerminst standaard. Daarvoor hebben we speciaal glas laten overkomen uit Duitsland. Best indrukwekkend om te zien tijdens de montage.”
Niet enkel het gebouw zelf is een lust voor het oog. Ook het omliggende landschap maakt integraal deel uit van het architecturale ontwerp. Zo keert de spoelvorm van het gebouw op subtiele wijze terug in de omgevingsaanleg. “Ten westen van het nieuwe hoofdkantoor wordt een fraai landschapspark gecreëerd, inclusief wandelpaden, wadi’s die het hemelwater bufferen en land art die uitzicht biedt op het erfgoed van Ieper en het glooiende landschap van de Westhoek. Aan de oostzijde van de site is dan weer een bovengrondse bezoekersparking met de nodige groenaccenten aangelegd, die eveneens de vloeiende, gebogen contouren van de zwevende ellips evoceert. De medewerkers kunnen hun wagen parkeren onder het gebouw of kunnen zich via twee fietspaden naar de inpandige fietsenstalling begeven. Een waterpartij voor de ingang maakt het plaatje compleet, samen met een reeks groendaken. Kortom: gebouw en omgeving vormen één geheel en kunnen dus niet los van elkaar gezien worden.”
Tweeënhalf jaar na de start van de werken kon Picanol Group zijn nieuwe hoofdzetel begin dit jaar in gebruik nemen. Zowel bij AAVO Architects als Alheembouw overheerst tevredenheid en voldoening. “Het was een totaalproject voor ons – van ontwerp over vergunning tot het kleinste afwerkingsdetail – en we hebben de lat zeer hoog gelegd. De architecturale finesse uitpuren op dergelijke schaal, in combinatie met de integratie van alle technieken, vergde een zeer goede voorbereiding”, vertelt Lieze Vergauwe. “BIM speelde daarbij een cruciale rol. Het architecturale ontwerp werd vooraf tot in het kleinste detail gemodelleerd in 3D, net als de gebouwstructuur en alle wapening. Die digital twin maakte het mogelijk om alles goed en wel te coördineren, het uitvoeringsproces te optimaliseren en de complexe gebouwvorm te realiseren. Dat leidde tot een eindresultaat waar we erg trots op mogen zijn”, pikt Gianni Delheye in. “Binnen ons bouwteam was er sprake van een zeer nauwe samenwerking, waarbij iedere betrokken partij vakkundig haar grenzen bewaakte op het vlak van esthetiek, kost en timing. Alle vooropgestelde doelstellingen zijn met overtuiging afgevinkt en de medewerkers zijn erg lovend over hun nieuwe thuisbasis. Met dit nieuwe hoofdkantoor bevestigt Picanol Group haar reputatie als ambitieuze en toekomstgerichte onderneming. Het is dan ook meer dan een gebouw. Het is een symbool van toewijding aan mens en omgeving”, besluit Lieze Vergauwe.
Drafab – Maatmeubilair, borstweringen en binnendeuren
Zoals het een iconisch nieuw hoofdkantoor betaamt, klopt ook de high-end interieurafwerking tot in de puntjes. Drafab droeg hier met veel plezier zijn steentje toe bij. “Het was een vrij groot en uitdagend project, dat uit een combinatie van standaardtoepassingen en complex maatwerk bestond. Er kwam dus heel wat denk- en voorbereidingswerk aan te pas”, zegt Pieter Vercruysse, zaakvoerder bij Drafab. “Een van de voornaamste eyecatchers in het interieur is de imposante inkombalie, die met haar vloeiende, organische vormgeving perfect aansluit bij de architectuur. Ook de houten borstwering van de trap, die volledig doorloopt op de eerste verdieping, is van onze hand. Daarnaast hebben we tevens de productie en plaatsing van de binnendeuren voor onze rekening genomen, waarvoor specifieke brandtechnische eisen golden. De verstandhouding met AAVO Architects en Alheembouw was uitstekend, dus dit was een erg fijn project, waarin zowat alles wat we kunnen vervat zat. Zo’n stijlvolle en omvangrijke realisatie in eigen streek kom zeker niet elk jaar voorbij, dus het nieuwe hoofdkantoor van Picanol Group krijgt een prominent plekje op onze referentielijst!”
Bijzondere bouwprojecten vragen om deskundige (onder-)aannemers. Vandaar dat ook Bomatboringen zijn steentje bijdroeg aan de realisatie van de nieuwe hoofdzetel van Picanol Group. Zowel hoofdaannemer Alheembouw als grond- en omgevingswerker Wylagro deden een beroep op dit jonge, dynamische bedrijf uit het nabijgelegen Langemark-Poelkapelle, dat alle benodigde boor- en zaagwerken voor zijn rekening nam.
Tekst Tim Janssens | Beeld Bomatboringen
Het takenpakket van Bomatboringen op deze werf bestreek een breed spectrum. “Allereerst voerden we alle boringen uit voor de technieken, inclusief die voor de vijver, het pluviasysteem en de sprinklerinstallatie”, vertelt medezaakvoerder Lynn Eggermont, die de onderneming in januari 2021 samen met haar man Matthieu Roussel oprichtte. “Daarnaast zaagden we tal van keermuren en realiseerden we de doorgang tussen het oude en het nieuwe gebouw van Picanol Group. Tot slot werden we ook ingeschakeld bij de buitenaanleg, onder meer voor de vloerzaagwerken bij de heraanleg van een fietspad en het vrijzagen van deksels in het asfalt van de parking, zodat ze netjes verwijderd en vervangen konden worden.”
Snel, veelzijdig en flexibel
Hoewel dit project dus best omvangrijk te noemen was, vormde het qua complexiteit geen uitzondering voor Bomatboringen. “We hebben al voor hetere vuren gestaan. Niet terugdeinzen voor pittige uitdagingen is een van de zaken waarmee we ons onderscheiden. We beheersten al veel verschillende technieken – van beton- tot houtboringen, zowel natte als droge boringen, horizontaal en verticaal zaagwerk … – en investeerden recent ook nog in een nieuwe kabelzaagmachine, die ons toelaat om grote betondelen uiterst nauwkeurig uit te verzagen. Dat zorgt voor een aanzienlijke verruiming van de scope van projecten die we aankunnen, zoals werken aan beschermde monumenten. Het is dan ook geen toeval dat we onze nieuwe kabelzaag voor het eerst konden inzetten bij de renovatie van het roemruchte Duivelsteen in hartje Gent”, geeft Lynn Eggermont aan.
“Andere troeven waarmee we het verschil maken zijn de flexibiliteit en collegialiteit binnen ons team. Onze mensen zijn uitstekend op elkaar ingespeeld en staan altijd klaar om een handje te helpen, waardoor we steeds zeer kort op de bal kunnen spelen. Voor Alheembouw en Wylagro was het cruciaal dat we onmiddellijk ter plaatse konden zijn wanneer ze ons nodig hadden. Op die manier zorgden we er geregeld voor dat ze meteen verder konden, waardoor ze geen kostbare tijd verloren.”
Een van de vele aspecten die het nieuwe hoofdkantoor van Picanol Group zo’n bijzonder cachet geeft, is dat de omgevingsaanleg integraal deel uitmaakt van het architecturale ontwerp. Het was Wylagro dat de gedetailleerde plannen voor de landschapsinrichting piekfijn in de praktijk wist te brengen, nadat het voordien ook alle grond-, stabilisatie- en rioleringswerken voor zijn rekening had genomen. “Dit is zonder twijfel een van de grootste én mooiste projecten die we ooit hebben uitgevoerd”, glundert zaakvoerder Jeroen Wyseur.
Tekst Tim Janssens | Beeld AAVO Architects
Al het grondverzet voor het uitgraven van de kelder, de funderingen, ophogingen en aanvullingen, de fietstunnel en de indrukwekkende land art aan het uiteinde van de site, inclusief stabilisatiewerken en het plaatsen van de benodigde steenslagkoffers. Daarnaast ook alle rioleringswerken – zowel in de kelder als op de parking, waar tevens trekleidingen voor de laadpalen en de verlichting voorzien werden – asfaltverhardingen, fiets- en wandelpaden in waterdoorlatende materialen en parkeerplaatsen met kunststof grastegels. Tot slot ook de volledige groenaanleg, met enerzijds de aanplanting van bomen en struiken en anderzijds het inzaaien van gras- en bloemenperken. “En vergeet de stapstenen die – via de vijver onder het gebouw – naar de inkomzone leiden niet”, vult Jeroen Wyseur aan. “Deze grote tegels in uitgewassen beton zijn toch ook echte pronkstukken. Het mag duidelijk zijn: deze opdracht had heel wat om het lijf voor ons.”
Prestigeproject in eigen streek
Nou en of. 25.000 m³ grondverzet voor de land art, eenzelfde volume voor het uitgraven van de kelder, 6000 m³ grond in ophoging …: voor Wylagro was dit een zeer omvangrijke opdracht. “Het is zonder twijfel een van de grootste projecten die we ooit hebben uitgevoerd”, benadrukt Jeroen Wyseur. “We kenden Picanol Group, AAVO Architects en hoofdaannemer Alheembouw al van eerdere werken, maar deze realisatie – die we hebben aangevat als een echt bouwteam – gaf onze samenwerking toch een heel nieuwe dimensie. We zijn erin geslaagd om het fraaie landschapsontwerp van Buro Bossaert tot in de puntjes uit te voeren, onder meer door eerst alles uit te zetten met behulp van gps en totaalstation. Een dikke pluim voor ons personeel, dat zeer zorgvuldig te werk is gegaan en alle bijhorende uitdagingen vlot heeft overwonnen. Zo’n prestigeproject in eigen streek is natuurlijk een visitekaartje om u tegen te zeggen, dus we hebben alles uit de kast gehaald om de klus te klaren. In totaal zijn we er ruim tweeënhalf jaar aan de slag geweest en het eindresultaat is navenant. Deze topreferentie bewijst dat we ook omvangrijke werken als deze aankunnen en dat we ons onderscheiden op het vlak van service, kwaliteit en oplossingsgericht denken. Het heeft ons intussen zelfs al een nieuw project van dezelfde grootteorde opgeleverd, dus wij doen zo verder!”
In het nieuwe hoofdkantoor van Picanol Group in Ieper moest ieder detail kloppen. Vandaar de keuze voor zachte vloerbekledingen van Tarkett, die overal in het fraaie gebouw terug te vinden zijn – van de inkomlobby over de kantoorruimtes tot het auditorium. Bovendien leveren ze niet alleen een esthetische bijdrage, maar drukken ze ook mee hun stempel op het duurzame karakter van dit prestigeproject.
Tekst Tim Janssens | Beeld AAVO Architects, Luc Roymans
Een proactieve houding is voor fabrikanten een belangrijke troef in een competitieve markt als de bouw. Dat bewees Tarkett eens te meer toen het via AAVO Architects het ontwerp voor de nieuwbouw van Picanol Group op het spoor kwam. “We werken erg projectmatig, dus als we een nieuwe realisatie zien voorbijkomen waaraan we graag ons steentje zouden bijdragen, aarzelen we niet om onze interesse kenbaar te maken”, vertelt Timothy De Raeve, Account Manager Projects bij Tarkett. “Dat deden we dus ook voor dit project, temeer omdat we in het verleden al diverse keren hadden samengewerkt met AAVO Architects. Uiteindelijk kregen we de kans om op basis van het moodboard voor het interieur enkele vloerplanvoorstellen uit te werken. Deze werden zeer positief onthaald, zelfs in die mate dat een van die vloerplannen integraal aanvaard werd en vervolgens ook zo is uitgevoerd.”
Rijke variatie aan vloerbekledingen
Tarkett leverde een combinatie van circa 7200 m² tapijttegels in twee kleuren voor de kantoorruimtes (uit de populaire Retrace-collectie, inclusief Cradle to Cradle® Gold-gecertificeerde EcoBase-tapijttegelrug), circa 100 m² loose-lay pvc-tegels voor de koffiecorners en kitchenettes (uit de iD Square-collectie), circa 500 m² kamerbreed tapijt voor het auditorium (uit de Parade Linon-collectie) en drie op maat gemaakte losse karpetten voor zones met keramische vloertegels. “Deze rijke variatie aan verschillende vloerbekledingen zet onze ijzersterke reputatie als onestopshop extra in de verf”, zegt Timothy De Raeve. “Met hun vloeiende vormgeving sluiten onze zachte vloerbekledingen maximaal aan bij de organisch architectuur. En dat we volgens het Cradle to Cradle-principe werken, bood ook een enorm voordeel. Zowel onze tapijt- als pvc-tegels zijn ReStart-ready, waardoor we ze op het eind van de rit kunnen terugnemen, ontmantelen en upcyclen. Ze maken deel uit van onze Circulair Selection en hebben een bijzonder lage CO2-voetafdruk. Dat maakt ze natuurlijk erg interessant met het oog op de EU Taxonomie die er zit aan te komen. Kortom: dit is een bijzonder mooie referentie voor ons. Meer dan 7000 m² tapijt voor één bouwheer: het is iets wat je niet elke dag tegenkomt. Het is in projecten als deze dat we echt kunnen tonen wat we in onze mars hebben.”
Het nieuwe hoofdkantoor van Picanol Group is niet enkel een architecturaal hoogstandje. Het is ook een chef d’oeuvre op stabiliteittechnisch en energetisch vlak. Studiebureau Rebar haalde alles uit de kast om het plaatje te doen kloppen en verzorgde daarnaast ook de volledige veiligheidscoördinatie, evenals de stabiliteitsstudie voor de bouw van de fietstunnel onder de nieuwe in- en uitrit langs de Zuiderring.
Tekst Tim Janssens | Beeld Rebar
Rebar is het resultaat van een krachtenbundeling tussen BDA Engineering en MV Engineering, die op 1 januari 2024 voltrokken werd en een jaar later ook tot een naamswijziging leidde. Dossier-Picanol dateert echter al van lang voor de fusie. “We werden reeds in de voorontwerpfase bij het project betrokken door AAVO Architects, waarmee we regelmatig samenwerken”, legt zaakvoerder Pieter Vandenbroucke uit. “Het was aan ons om het algemene concept en de vormgeving te vertalen naar een geschikte bouwmethode. Net als voor de sokkel had de architect ook voor het ellipsvormige kantoorvolume initieel een klassieke prefabbetonstructuur in gedachten, maar gezien de grote uitkragingen en de passage van luchtkanalen en andere technieken was dit niet ideaal. We zijn dan ook overgeschakeld naar een kolomstructuur met nagespannen betonvloeren, aangezien dat een grote vrijheid biedt qua exploitatie en ruimtelijke flexibiliteit.”
“Een belangrijke uitdaging was de aanwezigheid van twee lift- en trappenkernen aan weerszijden van het kantoorvolume, die de krimp van de nagespannen betonplaten dreigden te verhinderen”, vult stabiliteitsingenieur Matthias Demuynck aan. “Daarom hebben we de vloeren in twee delen gebetonneerd en halverwege een tijdelijke voeg voorzien, die pas opgestort is wanneer de gevels geplaatst werden. Zo kon de krimp ongehinderd optreden en was excessieve scheurvorming uit den boze. Omdat er weinig speling toelaatbaar was, werd er ter ondersteuning van de glasgevel ook een aparte staalstructuur voorzien die meebeweegt met de vloerplaat, maar niet met het dak en de luifel. Zo blijft het glas goed ondersteund, ook bij opwaartse vervormingen van de luifel door winddruk.”
Flinke denkoefening
Behalve voor de stabiliteitsstudie was Rebar ook verantwoordelijk voor alles wat EPB betreft. “Daar ging evenzeer een flinke denkoefening aan vooraf”, geeft Pieter Vandenbroucke aan. “De ellipsvorm maakte het niet evident en door het grote aandeel glas was er sprake van extra koelbehoefte. Vandaar de keuze voor een exostructuur met verticale lamellen, die enerzijds als zonwering fungeert en anderzijds ook dienstdoet als borstwering wanneer de beglazing gereinigd wordt. Gezien de wens om het gebouw zo energieneutraal mogelijk te maken, hebben we in samenspraak met het studiebureau technieken geopteerd voor de aanleg van een BEO-veld, dat voor geothermische verwarming en koeling zorgt. Daarnaast is er uiteraard ook sprake van een uitgebreide PV-installatie en een geavanceerd ventilatiesysteem.”
“We kijken zeer tevreden terug op dit project, dat symbool staat voor onze all-in-oneaanpak. De drie kerndiensten die we aanbieden – stabiliteit, EPB en veiligheid – hangen nauw samen, dus het is voor de bouwheer en architect erg handig om hiervoor één aanspreekpunt te hebben. Op die manier is alles meteen duidelijk en komen ze later niet voor onaangename verrassingen te staan”, vertelt Pieter Vandenbroucke. “Ook de samenwerking met hoofdaannemer Alheembouw is overigens prima verlopen”, benadrukt stabiliteitsingenieur Matthias Demuynck. “Hun project- en werfleiders waren steevast goed voorbereid, waardoor ontwerpwijzigingen gedurende de uitvoeringsfase geen bezwaar vormden. Het doorgedreven gebruik van BIM heeft daar zeker toe bijgedragen.”
Dat het nieuwe hoofdkantoor van Picanol Group in Ieper een bijzondere realisatie is, hoeft geen verder betoog. De fraaie architecturale vormgeving spreekt voor zich, maar ook de manier waarop dit prestigeproject tot stand kwam verdient een eervolle vermelding. Zo fungeerde BIM als een cruciale katalysator tijdens het productie- en uitvoeringsproces, met dank aan de waardevolle bijdrage van KREANTIS. Op vraag van hoofdaannemer Alheembouw werkte dit onafhankelijke en multidisciplinaire tekenbureau onder meer een geïntegreerd stabiliteitsmodel uit, dat als basis diende voor alle betrokken bouwactoren.
Tekst KREANTIS, Tim Janssens | Beeld KREANTIS
‘Creativiteit is het scheppend vermogen om nieuwe en/of ongebruikelijke, maar toepasbare oplossingen voor bestaande problemen te vinden’, staat te lezen op de website van KREANTIS. Het vat de filosofie van dit jonge bedrijf uit Herentals perfect samen, net als het motto ‘Connect The Dots’, dat vakkundig in de praktijk werd gebracht bij de realisatie van de kersverse thuisbasis van Picanol Group. “We stonden in voor de gedetailleerde opmaak van het stabiliteitsmodel”, vertelt bestuurder Senne Cuypers. “In plaats van verschillende deelmodellen is er gekozen voor één geïntegreerd model waarop alle onderdelen van het gebouw geënt zijn: betonnen welfsels, buitenschrijnwerk, interieur, technieken … Daarbij lag de nadruk op praktische uitvoerbaarheid. We hebben alles gemodelleerd en opgemaakt zoals het zou worden uitgevoerd op de werf. Zo bewees ons stabiliteitsmodel zijn nut van uitvoering tot as-built.”
Prefabelementen en sandwichpanelen
Het takenpakket van KREANTIS was met andere woorden zeer uitgebreid. “Het was dan ook een hele klus om het project tot een goed einde te brengen”, geeft Senne Cuypers aan. “Onze modelleurs waren onder meer verantwoordelijk voor de opmaak van alle prefabproductietekeningen. Gezien onze flexibiliteit als onafhankelijk bureau was het mogelijk om de stuktekeningen meteen voor twee verschillende prefabfabrikanten op te maken, meer bepaald Cobatim en Betca. Daarbij was het wel noodzakelijk om de fabrikantspecifieke instellingen te verenigen in één Tekla-project. Naast de prefabbalken, -kolommen en tribune-elementen werkten we ook alle sandwichpanelen uit, waarvoor we een indeling hanteerden op basis van de richtlijnen van fabrikant Valcke Prefab Beton. Door zelf de indeling van de panelen op te maken, werden de HTA-verbindingen meteen door ons gecoördineerd. Zo kon de fabrikant zich focussen op de productie van de elementen.”
Modellering van staalconstructie
KREANTIS modelleerde ook alle staalconstructie-elementen tot op productieniveau. “We hebben de dakstructuur en de staalstructuur in de connector volledig gemodelleerd en vertaald naar stuktekeningen. Dit tot en met de L-profielen ter ondersteuning van de welfsels”, legt Senne Cuypers uit. “Tot slot gaven we aan de hand van ons model tevens de nodige input aan de fabrikanten van de welfsels en de holle wanden. De typerende ellipsvormige vloerplaten zorgden voor een complexere structuur, maar door het gebruik van geavanceerde BIM-software konden we alles tot in het kleinste detail uitwerken – lees: tot en met de gebogen randbalken.”
Minimale foutenlast dankzij efficiënte samenwerking
“Bij Kreantis geloven we dat samenwerking de sleutel tot succes is in elk project”, benadrukt Senne Cuypers. “Daarom stemmen we de inbreng van onze verschillende modelleurs optimaal op elkaar af door gebruik te maken van efficiënte digitale samenwerkingsplatformen. Dankzij een gestroomlijnde workflow en gesynchroniseerde instellingen kunnen we de foutenlast tot een absoluut minimum beperken. Dit stelt ons in staat om uiterst gedetailleerde en nauwkeurige modellen te leveren, zowel voor beton- als staalconstructies. We zijn dan ook bijzonder trots op onze bijdrage aan dit prestigieuze project, dat opnieuw aantoont dat we als multidisciplinair bureau complexe structuren kunnen modelleren en realiseren. We kijken ernaar uit om in de toekomst meer uitdagende realisaties aan onze referentielijst toe te voegen!”
TECHNISCHE FICHE
Bouwheer Picanol Group (Ieper)
Architect AAVO Architects (Kortrijk)
Hoofdaannemer(s) Alheembouw (Oostnieuwkerke)