De ontwikkeling van Oak Park, een residentieel project in Sint-Amandsberg, is volop aan de gang. Het bijzondere complex ligt in een prachtig groen binnengebied, naast het Potuitpark, en garandeert de toekomstige bewoners een leven in een natuurlijke omgeving. Bronbemalingsspecialist Smeyers – onderneming binnen Aertssen Group – werd ingeschakeld om de bemalingswerken in goede banen te leiden. “Om de invloed op het milieu te beperken, is gekozen voor een retourbemaling”, aldus Bert Creve van Smeyers.
Twee kleinschalige woonvolumes zullen samen plaats bieden aan 31 hoogwaardige parkappartementen met een, twee of drie slaapkamers, allemaal voorzien van handige domotica. Oak Park staat voor duurzaamheid zonder compromissen. De BEN-appartementen met een E-peil van 30 vallen helemaal binnen de huidige EPB-norm. Licht en openheid lopen als een rode draad door het ontwerp van elk appartement. Dankzij slechts vier bouwlagen en fijngevoelige materiaalkeuzes harmoniëren de gebouwen met het aanwezige groen.
Het respect voor de natuur zal niet enkel zicht- en voelbaar zijn in het eindresultaat. Ook tijdens het bouwproces wordt stevig rekening gehouden met de aanwezige fauna en flora. Bert Creve: “Wanneer je bemaalt in zo’n gebied, is het zeer belangrijk om de invloed op de buurt zoveel mogelijk te beperken. En dat is mogelijk met een retourbemaling, waarbij het opgepompte water via een systeem elders weer in de bodem wordt geïnjecteerd. Het onttrekken van het water aan de bouwput gebeurt met behulp van dieptebronnen. Een voorafgaande studie bepaalt in welke zones het opgepompte water opnieuw geïnfiltreerd moet worden.”
Een retourbemaling zorgt ervoor dat het lozingsdebiet beperkt wordt. “Als je binnen de opgelegde grenzen blijft, kan je dankzij een retourbemaling de werken dus binnen een vergunningsklasse 3 uitvoeren”, verduidelijkt Bert Creve. “Uiteraard moet het grondwater ook een bepaald kwaliteitsniveau hebben om het weer in de bodem te mogen injecteren. Die parameters zijn vastgelegd door VLAREM en de normen zijn best streng. Daarom is een retourbemaling zeker niet op alle werven mogelijk. Ook het volume dat geretourneerd moet worden, wordt vooraf bepaald en de installatie wordt volgens die richtlijnen ingesteld. In dit geval gaat het om 90 tot 100 kuub per uur die terug in de grond gepompt wordt.”
Een ander positief effect van een retourbemaling is dat terreinzettingen en mogelijke aantrekking van verontreiniging uit de buurt vermeden worden. Voor de realisatie van Oak Park werden in totaal negentien retourbronnen geplaatst die tot een diepte van 32 meter injecteren en een vijftiental onttrekkingsbronnen in de bouwput tot een diepte van 17 meter. Bert Creve: “Peilbuizen op het terrein volgen de berekende waterstanden op en de afpompdieptes, debieten en leidingdruk worden uitgebreid gemonitord, 24/7. Ook het aan- en uitschakelen van de pompsystemen wordt vanop afstand geregeld.”
De werken worden uitgevoerd onder het toeziend oog van een boomchirurg, die er mee voor zorgt dat de impact op de omliggende natuur tot een absoluut minimum beperkt wordt en dat de vochthuishouding op peil blijft. Ook de omwonenden worden betrokken. “Zij werden geïnformeerd over hittestress bij beplanting, zodat ze aan de alarmbel kunnen trekken wanneer ze problemen opmerken. Bij de installatie van de bemaling werden ook een pompstation en buffertank geïnstalleerd waar bewoners water kunnen aftappen om de omgeving te bevloeien. Er gaat in dit project bijzonder veel aandacht naar de impact op het milieu en dat juichen wij als bemalingsspecialist alleen maar toe. Grondwater is een van onze kostbaarste reserves en daar moeten we heel voorzichtig mee omspringen. Daarom is Smeyers binnen zijn vakgebied steeds op zoek naar nieuwe en verbeterde oplossingen voor de klimaatuitdagingen die op tafel liggen”, besluit Bert Creve.