Toen in het West-Vlaamse Kuurne twee basisscholen versmolten tot een nieuw geheel op een idyllische landelijke locatie schreef de gemeente Kuurne een ontwerpwedstrijd uit voor een innovatief schoolgebouw. Dit laatste beantwoordt optimaal aan de noden van leerkracht en kind. Samenwerking, duurzaamheid, verkeersveiligheid en slim ruimtegebruik staan centraal in deze warme nieuwe leeromgeving.
Het witte gebouw met zadeldak en gele accenten, omringd door velden en weides, trekt al van ver de aandacht. Basisschool Nest in Kuurne is een paradijs voor de kleuters en leerlingen die er schoollopen. Door de herkenbare vorm – precies zoals een kind een huis zou tekenen – voelen kinderen zich er geborgen. Doordat de school langs elke zijde van het perceel zichtbaar is, is het ook voor jonge kinderen een herkenningspunt in de omgeving. “We kozen voor geel als accentkleur om het geheel een speelse toets te geven”, vertelt Eline Vandecasteele, ontwerparchitect bij B2Ai architects. “Door een lichte baksteen te combineren met een sokkel in gele baksteen met schijnvoeg en die plint op de gevel te laten verspringen, krijg je een vrolijk effect. Dat geel keert ook terug in de raamprofielen en het interieur. Voor het zadeldak gebruikten we witte golfplaat en ook de afvoerleidingen en de dakgoten zijn in het wit uitgevoerd.” Het resultaat is een eenvoudige, tijdloze en rustige architectuur met een frisse, hedendaagse uitstraling en een speels karakter.
Het ontwerp moest aan een vrij specifiek programma voldoen en naast een school voor een driehonderdtal leerlingen ook een gemeentelijke sporthal omvatten. “De basisschool werkt met de SMART-principes, die rond samenwerking draaien, maar had daar in zijn bestaande infrastructuur de ruimte niet voor. Waar je in oudere schoolgebouwen heel wat volume verliest aan gangen en enorme klasruimtes, hebben we hier zo veel mogelijk ruimte ingevuld als gebruiksruimte om te spelen en te leren. Zo kunnen leerkrachten meer samenwerken en dient hun eigen klas vooral als onthaal- of instructieruimte”, licht Eline Vandecasteele toe.
Opvallend is de veelheid aan grote ramen, die de prachtige omgeving met paardenweides naar binnen trekt en de kinderen aanmoedigt om buiten te spelen. De speelplaatsen zijn bovendien uitgerust voor lessen in de openlucht. De toegang tot de sporthal – gelegen aan het sportplein – dubbelt als ingang voor de keuken van de school. Zo verstoort de logistieke organisatie nooit de lesdag en is de veiligheid steeds gegarandeerd.
Met deze basisschool was B2Ai architects niet aan zijn proefstuk toe wat scholen betreft. Daarom koost het bureau ervoor om, nadat het als winnaar uit de bus was gekomen, de leerkrachten te betrekken om het ontwerp verder te finetunen. Eline Vandecasteele: “Uiteindelijk zijn zij de gebruikers van het gebouw. Het wordt voor hen een uitdaging om deze nieuwe manier van werken te omarmen, maar de ruimtes ondersteunen de ideeën die de school uitdraagt. Zo is de lay-out een kruisvorm met centraal een polyvalente ruimte, die het hart van de school vormt. Hieruit vertrekt een heldere circulatie die resulteert in een logische zonering van de verschillende functies. De ruimte doet ook dienst als refter en klassen komen er samen voor gezamenlijke activiteiten.”
Voor de school, de gemeente en de architecten zelf zijn duurzaamheid en toekomstgerichtheid essentieel. Denk daarbij aan de nieuwste technieken en een doordacht waterbeheer, maar evengoed aan eventuele groei van het leerlingenbestand. “Binnen kozen we voor een dragende staalstructuur, ingevuld met metselwerk. Veranderen de noden van de school in de toekomst, dan kunnen de ruimtes aangepast worden zonder opnieuw van nul te moeten beginnen”, legt Eline Vandecasteele uit. “De gemeenschappelijke ruimtes, zoals de sporthal die ook door derden gebruikt wordt, zijn bovendien breed inzetbaar.” Een echt toekomstgericht ontwerp dus.
De school past met zijn kruisvorm perfect in de omgeving. Het gebouw zoekt de randen niet op en definieert verschillende buitenruimtes. Zo is de school mooi ingebed in het groen. Voor de omgevingsaanleg werd samengewerkt met landschapsarchitect Stefaan Thiers. Rond het gebouw is verharding voorzien waar nodig, maar de randen van het domein zijn volledig groen ingevuld met natuurlijke spelelementen. De parking deelt de school met het verderop gelegen cultureel centrum. Een interessant dubbel gebruik, wat tegelijk een verkeersveilige schoolomgeving creëert. Leerlingen wandelen tot aan de school onder toezicht van een gemachtigd opzichter. Veiligheid en toegang tot groen staan centraal.
Stannah – Platformlift
Als familiebedrijf produceert Stannah al 167 jaar mobiliteitsoplossingen, met een focus op platform-, huis- en trapliften. Opgericht in het Verenigd Koninkrijk is de producent intussen al meer dan 25 jaar actief in België. Onlangs vierden ze nog de miljoenste traplift die ze wereldwijd installeerden. Stannah plaatste in de sporthal van Basisschool Nest in Kuurne een platformlift. “Hoofdaannemer Alheembouw contacteerde ons al vroeg in het project”, zegt Maggi Coppens, general manager bij Stannah Belgium. “We gingen ter plaatse om onze oplossing voor te stellen die de bovenverdieping van de sporthal rolstoeltoegankelijk maakt. Voor een verticale lift was er onvoldoende plaats. Onze platformlift is volledig automatisch, gemakkelijk in gebruik en neemt weinig ruimte in doordat het platform opklapbaar is. Bovendien sluit het design mooi aan bij het interieur van de sporthal.” Een uitdaging voor de liftproducent was het grote venster waaraan de geleiderail van de lift passeert. De ingenieurs van Stannah werkten samen met Alheembouw een elegante oplossing uit, waardoor rolstoelgebruikers veilig van de hele sporthal gebruik kunnen maken.