Platform voor de bouw
Eén gebouw, twee verschillendefuncties
De twee functies onderscheiden zich door hun vormelijke presentatie: volumetrie, materialisatie en kleurgebruik maken het verschil tussen de woon- en leeromgeving duidelijk.

Eén gebouw, twee verschillendefuncties

Met het nieuwe gebouw van De Veerboot in Deinze heeft GO! een nieuwe school om u tegen te zeggen. De basisschool voor buitengewoon onderwijs met internaat werd via een Design & Build-project volledig afgestemd op de gebruikers en kenmerkt zich door een bijzonder ontwerp. De twee functies zijn geïntegreerd in één gebouw, maar dragen toch elk hun specifieke vormelijke stempel.

De vroegere Veerboot situeerde zich in Astene, terwijl het internaat verspreid was over twee vestigingen in Tielt en Ronse. “GO! besliste om alles naar de site van atheneum Erasmus langs de Volhardingslaan in Deinze te verhuizen”, vertelt Lukas Minnebo, projectleider bij Alheembouw, dat een bouwteam vormde met B2Ai architects, VK architects+engineers, part of Sweco en landschapsarchitect Stefaan Thiers. “Om de locatie optimaal te benutten, koos het D&B-team voor een overzichtelijke structuur waarbij elk programma een duidelijke plek kreeg toegewezen. Het ontwerp zette ook in op een veilige fietsomgeving en de volledige vrijwaring van het aangrenzende bos. Verder is het een duurzaam gebouw geworden: de verwarming en warmwaterproductie gebeurt met behulp van warmtepompen. Daarnaast werd er 10 % betere isolatie geplaatst dan gevraagd, voldoende capaciteit aan regenwaterputten voorzien en komen er op termijn ook PV-panelen op de daken.”

Onderscheid door vormelijke presentatie

De nieuwe school met een bruto-oppervlakte van iets meer dan 4000 m² biedt plaats aan 110 leerlingen, terwijl het internaat 61 kamers telt. Op het gelijkvloers huist De Veerboot, inclusief sportzaal. De twee verdiepingen zijn bestemd voor internaat Odisam. “Beide onderscheiden zich door hun vormelijke presentatie: volumetrie, materialisatie en kleurgebruik maken het verschil tussen woon- en leeromgeving duidelijk”, aldus Lukas Minnebo. “De gevel van de school bestaat uit een grijze betonnen plint die door middel van geïsoleerde holle wanden werd gerealiseerd. De gevels van het internaat zijn afgewerkt met rode Equitone Tectiva-gevelpanelen. De structuur bestaat uit gewapend beton dat is ingevuld met kalkzandsteen en stijlwanden. De daken zijn afgewerkt met een dubbellaagse bitumendichting. De daken boven het gelijkvloers en het eerste verdiep werden bovendien ingericht als groen- en speeldaken en zijn een echte blikvanger.”

De verdiepingen werden opgevat als lange volumes, gekoppeld met een dwars volume.

Twee vormen geïntegreerd

Ook qua vorm is het verschil tussen de school en het internaat duidelijk. De footprint van het gelijkvloers is rechthoekig, met hier en daar wat uitsparingen voor overdekte zones van de speelplaats. 

De verdiepingen zijn opgevat als lange volumes (kamers en leefruimtes van het internaat), gekoppeld met een dwars volume waar de gemeenschappelijke ruimtes voor de leefgroepen werden ondergebracht. Het gebouw situeert zich op de kruising van twee assen. De hoofdingang bevindt zich langs de centrale noord-zuidas. Via een gaanderij worden leerlingen, personeel en bezoekers vanaf het schoolplein tot aan de ingang begeleid. 

Uitdagingen door hoge grondwaterstand

Dit project was een kolfje naar de hand van klasse 8-aannemer Alheembouw. “We zijn immers gespecialiseerd in complexe projecten”, verduidelijkt Lukas Minnebo. “Hoe uitdagender het gebouw, hoe enthousiaster we instaan voor de realisatie. Hoewel dit een vrij ambitieuze opdracht was, is alles vlekkeloos verlopen. De ruwbouw plaatsten we met eigen mensen, al de rest werd uitbesteed aan onderaannemers en door ons gecoördineerd en opgevolgd. De grootste uitdaging was de hele hoge grondwaterstand, een probleem dat nog complexer werd door het natte voor- en najaar. Hierdoor ondervonden we de nodige problemen bij het uitvoeren van de funderingswerken en de omgevingsaanleg. Voor de funderingen hebben we dit kunnen oplossen met aangepaste bronbemalingen. Voor de omgevingsaanleg hebben we sommige werken helaas moeten uitstellen tot dit voorjaar. Desondanks hebben deze euvels geen grote invloed gehad op de planning en is dit een bijzonder mooie realisatie geworden waarop we erg trots zijn. De Veerboot/Odisam demonstreert perfect Alheembouws ervaring en expertise in Design & Build-procedures, en dit specifiek in de innovatieve scholenbouw.”    

Lameire – Installatie koelcel

Leerlingen van een internaat moeten hun dagelijkse maaltijden krijgen. Vandaar dat er in Odisam ook een grote koelcel werd geïnstalleerd. Deze opdracht werd toegekend aan Lameire uit Roeselare, een bedrijf met meer dan 35 jaar ervaring dat zich voornamelijk toelegt op koeltechniek en airconditioning. “Onze grote troef is dat we erg goed op de hoogte zijn van ons marktsegment, want dat verandert de laatste jaren razendsnel”, vertelt zaakvoerder Nicolas Lameire. “Bovendien wordt onze flexibele, menselijke en klantgerichte aanpak erg gesmaakt. Deze laat immers toe om snel en kort te schakelen bij elke aanvraag die we binnenkrijgen. Vaak werken we voor ziekenhuizen en labo’s voor geneesmiddelen, vaccins enzovoort, maar het was erg fijn om ook eens een realisatie in een school te mogen doen.” Op de eerste verdieping van het internaat plaatste Lameire een koelcel van 2430 x 1830 x 2230 mm, inclusief hygiënische power racks die een optimale benutting van de ruimte toelaten én een stille koelgroep op het dak van het gebouw.

TECHNISCHE FICHE

Bouwheer GO! (Brussel)
Architect B2Ai Architects (Brussel, Gent, Antwerpen, Roeselare)
Hoofdaannemer(s) Alheembouw (Oostnieuwkerke)

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?

Bekijk alle resultaten