De hooggespannen verwachtingen werden helemaal ingelost. Oud en nieuw lopen immers naadloos in elkaar over.
De vrije basisschool van Huise (Kruisem) had zijn beste tijd wel gekend. Al vele jaren voldeed de infrastructuur niet meer aan de hedendaagse normen. De verhuis van het aanpalende woonzorgcentrum luidde een nieuw tijdperk in. De school kocht de oude gebouwen over, om ze vervolgens te transformeren tot een extra vleugel met negen klassen, een nieuw secretariaat en kantoren, alsook een refter met keuken. Bovendien werd het plan opgevat om een sporthal en cafetaria te bouwen die na de schooluren ook door de bewoners van de gemeente kan worden gebruikt. Het was een ambitieus project met een kostenplaatje van meer dan 6 miljoen euro. Uiteindelijk werd het project gefinancierd door het Agentschap voor Infrastructuur in het Onderwijs (Agion), de gemeente Kruisem en de Vrije Basisschool zelf.
De oude gebouwen van het woonzorgcentrum werden grondig aangepakt. De gevels aan de straat en richting speelkoer bleven behouden en werden gerestaureerd. Aan de voorgevel kwam op het gelijkvloers een uitbouw van 120 m² met een gordijngevel, waarop een zonwering met vaste aluminiumlamellen is bevestigd. “Op die manier creëerden we de nodige ruimte om drie kleuterklassen in te richten”, verduidelijkt Jonas Landuyt, projectleider van Vandenbussche, de klasse 8- aannemer uit Aalter die het project realiseerde. “De gevels zijn afgewerkt met gele gevelsteen, arduin, witte crepi en volkernplaten. Binnenin werd alles gestript en volledig heropgebouwd. Dit liet ons ook toe om goed te isoleren, een ventilatiesysteem D te installeren en vloerverwarming te voorzien. Verder kreeg de vleugel aan de straatkant een nieuwe daktimmerconstructie met vezelcementleien. Het resultaat is een perfect gerenoveerd gebouw dat er als nieuw uitziet. Met een benutbare oppervlakte van 3.600 m² biedt het bovendien plaats aan alle beoogde functies.”
Fire Doors & Projects – Interieurbeglazing
Grote glaspartijen maken de school en de sporthal erg transparant en toegankelijk. Natuurlijk brengt de toepassing van glas in een dergelijke omgeving ook risico’s met zich mee. Daarom werd Fire Doors & Projects ingeschakeld, specialist in brand- en kogel-werende glasconcepten voor deuren en wanden. “We onderscheiden ons met uitgekiend maatwerk in functie van de beoogde toepassing”, vertelt zaakvoerder Danny Jonckheere. “Onze producten uit staal of aluminium worden ontworpen om aan alle vereisten te voldoen. Zo zullen we specifiek beslag gebruiken en worden het glastype en de bijbehorende vastzetting zorgvuldig geselecteerd. En dat allemaal zonder dat er aan esthetiek wordt ingeboet. Integendeel: we streven ernaar om glasgehelen te ontwikkelen die zich perfect in de architectuur integreren.” In dit project leverde en installeerde Fire Doors & Projects 120 m² niet-brandwerende gehelen. Deze bevinden zich voornamelijk tussen de sporthal en de refter. Aan de trap en de liftschachten voorzag de glasspecialist ook nog eens 20 m² schrijnwerkgehelen met een brandweerstand van EI60 voor de vaste delen en EI30 voor de deuren. Alle producten werden uitgevoerd in aluminium en hebben een maximale beglazing. “Het project is erg vlot verlopen”, aldus Danny Jonckheere. “Dankzij correcte afspraken met de hoofdaannemer konden we alles tijdig leveren en installeren, wat in coronatijden zeker geen evidentie was.”
Een resem bijgebouwen maakte plaats voor een sporthal van 900 m². Deze is opgetrokken met een betonstructuur en gelamelleerde houten liggers. “De bodem is afgewerkt met een grijze sportvloer”, aldus Jonas Landuyt. “Het dak bestaat uit een geperforeerd steeldeck met zonnepanelen (goed voor een capaciteit van circa 20 kWp).” Vandenbussche startte met de bouw van een nieuwe kelder. Deze huisvest enerzijds de kleedkamers en anderzijds de technische lokalen met de luchtgroepen van het ventilatiesysteem en een hoogrendementsketel op gas. “Met een nettohoogte van 7,5 meter sluit de sporthal perfect aan op het dak van het schoolgebouw”, aldus Jonas Landuyt. “Het project eindigde met een aantal kleinere verbouwingswerken aan de bestaande volumes, inclusief een verbinding met het nieuwe gedeelte van de school.”
MR Solar – Zonnepanelen
Om de energiekosten te minimaliseren, werden op het dak van de sporthal 54 zonnepanelen geïnstalleerd. Deze taak werd toevertrouwd aan MR Solar, een van de grootste spelers in het opwekken van elektriciteit uit gratis zonne-energie via fotovoltaïsche zonnepanelen. “MR Group omvat ook nog twee andere afdelingen, namelijk MR Heating en MR Elektro”, vertelt marketingverantwoordelijke Kimberley Dewilde. “Met MR Solar maakten we naam en faam via onze ‘full omnium’- garantie. We gaan met onze klanten een partnership aan, waarbij we een service na installatie zonder extra kosten garanderen dankzij onze full omnium-voorwaarden.” MR Solar koos voor dit project de Ulica 370-panelen. Hoewel deze allemaal op het dak van de sporthal liggen, moeten ze zowel de school als de sporthal (met aparte elektriciteitskasten) bedienen. “Dit was de grootste uitdaging binnen dit project”, aldus Kimberley Dewilde. “We besloten de installatie op te splitsen en twee Huawei 10 KTL-omvormers te plaatsen. Op die manier werd het obstakel van de twee elektriciteitskasten op kostenefficiënte wijze omzeild. Het is een mooi bewijs dat MR Solar graag meedenkt met de klant. En dat we voor een persoonlijke aanpak en service staan. Of het nu over een klein privéproject of een grote installatie gaat: bij MR Solar is niemand een nummer. We zoeken steeds naar de beste oplossing om maximaal van zonne-energie te genieten.”
Technisch gezien was dit project een kolfje naar de hand van Vandenbussche. Dit familiebedrijf is dan ook al vele jaren een gekende speler in de appartements- en utiliteitsbouw. “Onze slogan is ‘Wij Trekken Uw Plan’, wat impliceert dat we projecten van a tot z realiseren”, verduidelijkt Jonas Landuyt. “Dat was ook in Huise het geval: we zorgden met eigen mensen en onderaannemers voor alle werken, inclusief de technieken en de buitenaanleg. De grootste uitdaging was de renovatie van de gevels vanwege het gevaar op instorten. Dankzij de efficiënte opschoring van Stabil deed er zich echter geen enkel probleem voor. De moeilijkheidsgraad van dit project situeerde zich vooral op organisatorisch vlak. Het was immers een hele opgave om de strakke deadline te halen op een werf waar de bestaande schoolgebouwen in gebruik bleven. Maar dankzij een goede verstandhouding met de directie en de architect zijn we opnieuw glansrijk in onze missie geslaagd.”
“Het was een hele opgave om de strakke deadline te halen op een werf waar de bestaande schoolgebouwen in gebruik bleven”
Bouwheer
vzw Katholieke Scholen Huise – Lozer – Ouwegem (Zingem)
Architect
Architektenburo MAS (Oudenaarde)
Hoofdaannemer(s)
Vandenbussche (Aalter)