Platform voor de bouw
Duurzame herbestemmingen met behulp van BIM
WOL-U in Zaventem, een residentieel project van ION dat zal verrijzen op de plaats van het voormalige kantoorcomplex Woluwe Office Garden. POLO, A1AR en BOB361 Architects stonden in voor het ontwerp.

Duurzame herbestemmingen met behulp van BIM

BeHeCON is van veel markten thuis. Naast de berekening van allerhande nieuwbouwconstructies in metselwerk, beton, hout (CLT en houtskeletbouw) en staal heeft het stabiliteitsbureau intussen ook een mooie expertise en ervaring opgebouwd inzake renovaties en reconversies. Hierbij roept BeHeCON ook steevast de hulp in van BIM. De mogelijkheden hierbij zijn legio: modellering van zowel de bestaande als nieuwe toestand na opmeting aan de hand van 3D-scanning, maar evengoed de opmaak van de bekistings- en wapeningsplannen en de meetstaten. Een mooi voorbeeld van duurzame herbestemming is WOL-U in Zaventem. Dit project omvat nieuwe gebouwen – zoals appartementsblokken, cohousingcomplexen, crèches, restaurants, supermarkten, kantoren … – die worden opgetrokken boven op bestaande parkeerkelders, waarbij deze laatste maximaal behouden blijven.

“De nieuwe en de bestaande toestand worden gecombineerd in één BIM-model. Dit laat ons toe om het nieuwe ontwerp zo efficiënt mogelijk in de bestaande draagstructuur te integreren. Hierbij wordt de nieuwe draagstructuur afgestemd op het architecturale ontwerp zonder dat er extra afbraakwerken moeten worden uitgevoerd of zonder dat de bestaande draagstructuur onnodig moet worden verzwaard”, vertelt Bert Hertleer, ingenieur-zaakvoerder bij BeHeCON.

“De nieuwe en de bestaande toestand worden gecombineerd in één BIM-model. Dit laat ons toe om het nieuwe ontwerp zo efficiënt mogelijk in de bestaande draagstructuur te integreren”, legt Bert Hertleer uit.

Duurzame samenwerking

BeHeCON denkt al van in de voorontwerpfase creatief, financieel en technisch-economisch mee met de bouwheer, projectontwikkelaar, architect en aannemer. “Hierbij scannen we het project steeds op constructieve verbeterpunten die het rendement kunnen verhogen”, legt Bert Hertleer uit. “Op basis van een duurzame samenwerking komen we tot een positief resultaat en een reële meerwaarde voor elk lid van het bouwteam. Vlotte communicatie, service en kwaliteit staan hierbij voorop. Het is zaak om de stabiliteit in het ontwerp te integreren zonder afbreuk te doen aan de architectuur en de esthetiek. Naast optimalisatie van het financieel rendement van het project – via de creatie van een veelvoudig terugverdieneffect – streven we ook steeds naar technisch optimaal bouwen: een vlotte, praktische en efficiënte uitvoering door de aannemer op de werf. Hierbij is BIM een fantastisch hulpmiddel waar je in de bouw veel plezier aan kan beleven, ook al loopt het BIM-proces niet altijd even optimaal. Toch kan BIM voor een win-winsituatie zorgen.”

Een doeltreffend instrument

Doorgedreven engineering resulteert in duurzame oplossingen, met bezuinigingen op materiaalverbruik en reductie van de bouwkosten tot gevolg. “Dankzij optimalisatie van de benodigde nieuwe structurele elementen en maximaal  behoud van de bestaande draagconstructie minimaliseren we de CO2-impact en de ecologische voetafdruk van het ontwerp en het gebouw. Hierbij is BIM een handige sleutel tot succes”, besluit Bert Hertleer.     

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?

Bekijk alle resultaten