Platform voor de bouw
BAU 2025: hoe geven we de toekomst van onze leefruimtes vorm?
BAU 2025 vindt van 13 tot 17 januari 2025 plaats in München.

BAU 2025: hoe geven we de toekomst van onze leefruimtes vorm?

Statistisch gezien woont momenteel 56 % van de wereldbevolking in steden, een cijfer dat naar verwachting zal stijgen tot 70 % in 2050. De daaruit voortvloeiende sociale, economische en ecologische uitdagingen zijn nu al voelbaar. De vraag naar ruimte en het gebruik ervan neemt voortdurend toe, wat leidt tot conflicten over doelstellingen tussen verschillende sectoren. Doordachte planning is daarom essentieel om steden, het platteland en alle tussenliggende gebieden klaar te maken voor de toekomst. BAU 2025, dat van 13 tot 17 januari 2025 plaatsvindt in München, zal laten zien welke antwoorden er al zijn en waar er nood is aan de ontwikkeling van nieuwe benaderingen.

Traditioneel werden stedelijke en landelijke gebieden gedefinieerd door duidelijke geografische en functionele grenzen: steden als bevolkings-, industrie- en dienstencentra en het platteland als landbouwgebied. Deze grenzen vervagen echter steeds meer en de uitdagingen voor de stad, het platteland en de ruimte ertussen gaan steeds meer op elkaar lijken: van demografische veranderingen en de noodzakelijke infrastructuur en mobiliteit tot duurzame ruimtelijke ordening en de ontwikkeling van binnenstedelijke nederzettingen.

Ruimtelijke ordening en ontwikkeling

De taken van ruimtelijke ordening en ruimtelijke ontwikkeling staan centraal bij het duurzaam inrichten van onze leefruimtes. Ze variëren van duurzaam landgebruik, het vermijden van bodemafdekking door vestigingsontwikkeling, het behoud van cultureel erfgoed en het bevorderen van sociale integratie tot participatieve planningsprocessen om de acceptatie van maatregelen bij de bevolking te bespoedigen. Een belangrijk onderdeel is de ontwikkeling van het “Handvest van Nieuw Leipzig” als beleidsdocument van het nationale stadsontwikkelingsbeleid, dat innovatieve en duurzame oplossingen op het vlak van stadsplanning en stadsdeelontwikkeling behandelt in de drie dimensies van een rechtvaardige, groene en productieve stad. De digitale transformatie en de veranderende eisen op het gebied van consumptie en mobiliteit vereisen immers een nieuwe mix van productie, werken en wonen om levendige stadswijken te creëren.

De taken van ruimtelijke ordening en ruimtelijke ontwikkeling staan centraal bij het duurzaam inrichten van onze leefruimtes.

Betaalbare huisvesting

Betaalbare huisvesting is cruciaal voor het stabiliseren van lokale gemeenschappen en de economie. Op locaties met een hoge vestigingsdruk kan het ombouwen van andere types bestaande gebouwen, zoals kantoorgebouwen of ziekenhuizen, een doeltreffende aanpak zijn om betaalbare woningen te creëren en deze door middel van slimme ingrepen te verbinden met het bestaande stadsdeel. Een andere innovatieve benadering is het creëren van nieuwe woonvormen die inzetten op gemeenschapszin en openheid. Deze projecten zijn gericht op het verkennen van nieuwe manieren van samenleven en interactie door middel van flexibele en aanpasbare architectuur. Door het gebruik uit te breiden tot meer dan alleen wonen worden bestaande structuren niet alleen gerevitaliseerd en benut, maar doen ze ook dienst als een sociale ontmoetingsplek die de gemeenschapszin bevordert.    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?

Bekijk alle resultaten