Platform voor de bouw
Milieuvriendelijker verwarmen met nieuwe warmtepomp op propaan
Bij een monoblocwarmtepomp zoals de Buderus Logatherm WLW176i zijn alle componenten in de buitenunit geïntegreerd.

Milieuvriendelijker verwarmen met nieuwe warmtepomp op propaan

Buderus bracht afgelopen zomer de Logatherm WLW176i op de markt, een lucht-waterwarmtepomp die door het gebruik van R290 of propaan als koelmiddel een pak milieuvriendelijker is dan warmtepompen met R32 als koelmiddel. De fabrikant merkt op dat de bewuste warmtepomp in korte tijd heel populair is geworden onder installateurs. Door haar monoblocontwerp is de Logatherm WLW176i dan ook een warmtepomp die de overgang van gasgestookt naar elektrisch verwarmen een stuk eenvoudiger maakt, onder meer omdat er geen koeltechnische handelingen vereist zijn.

Bij een monoblocwarmtepomp zoals de Buderus Logatherm WLW176i zijn alle componenten – zoals de compressor, condensor en verdamper – in de buitenunit geïntegreerd. In tegenstelling tot splitsystemen, waarbij de componenten verdeeld zijn over een binnen- en buitenunit, kan een monoblocwarmtepomp eenvoudiger worden geïnstalleerd en vereist ze ook minder onderhoud.

Installatie zonder koeltechniekers

De Logatherm WLW176i werkte zich dan ook in korte tijd op tot een populaire oplossing bij installateurs voor wie de overgang van gasgestookte systemen naar warmtepompen een uitdaging lijkt. De eenvoudigere installatie en het beperktere onderhoud heeft de Logatherm WLW176i in grote mate te danken aan het feit dat het koelmiddelcircuit – met alle koeltechnische elementen – in de buitenunit zit en volledig afgesloten en fabrieksmatig gevuld is. De installateur hoeft dus geen handelingen te verrichten waarvoor een F-gassencertificering nodig is. 

De warmtepomp maakt gebruik van het milieuvriendelijke R290 of propaan als koelmiddel.

Minder onderhoudskosten

Het onderhoudsgemak komt vooral voort uit het feit dat de Logatherm WLW176i zo is ontworpen dat alle koeltechnische componenten gemakkelijk toegankelijk zijn – én zich dus ook in slechts één unit bevinden, wat de servicetijd verkort en de onderhoudskosten verlaagt. Voor zo’n onderhoud moet de installateur natuurlijk wel een erkenning als koeltechnicus hebben. Buderus heeft echter eigen techniekers die het onderhoud op zich kunnen nemen. “Ik heb mijn erkenning als koeltechnicus en een aantal van mijn gasten zijn er nu voor aan het gaan. Voor de opstart van een splitwarmtepomp met een binnen- en een buitenunit doen we nog een beroep op de technici van Buderus, maar het is wel fijn dat we de Logatherm WLW176i nu al zelf kunnen opstarten”, getuigt een klant van Buderus.

R290

De warmtepomp maakt gebruik van R290 of propaan als koelmiddel. Dat koelgas heeft een GWP van slechts 3, wat meer dan tweehonderd keer lager is dan het GWP van het meer traditionele koelmiddel R32. De warmtepomp is daarom een aantrekkelijke keuze voor milieubewuste consumenten. Zeker ook aangezien de modulerende werking van de warmtepomp ervoor zorgt dat de output voortdurend wordt aangepast aan de behoeften van het verwarmingssysteem, met een lager energieverbruik tot gevolg.

Aanvoertemperaturen tot 75 °C

De Logatherm WLW176i, die hoge aanvoertemperaturen tot 75 °C levert, is zowel toepasbaar in nieuwbouw- als renovatieprojecten en is ook geschikt voor hybride systemen waarin ze moet samenwerken met een gasketel. De warmtepomp zorgt uiteraard niet alleen voor verwarming, maar ook voor koeling in de zomer en voor het opwarmen van het sanitaire water. Met een assortiment gaande van 4 tot 12 kW biedt de warmtepomp een duurzame oplossing voor verschillende types woningen en dankzij haar extreem stille werking kan ze zonder problemen in de buurt van ramen worden geplaatst. Een draadloze verbinding met het internet om de warmtepomp aan te sturen via de MyBuderus-app is mogelijk.    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?

Bekijk alle resultaten