Aannemer Vanderstraeten ontwerpt, bouwt, financiert en onderhoudt gebouwen in de publieke en private sector. Met de realisatie van drie woontorens – Evereast in Evere, De Drie Kreeften in Leuven en Kleine Heide in Hoboken – zette het bouwbedrijf zich ook op de kaart als specialist in hoogbouw.
“Bij hoogbouw zijn organisatie en coördinatie cruciaal”, vertelt projectleider Thomas. Hij coördineerde de hoogbouwprojecten in Leuven en Hoboken. “Je kunt namelijk niet sneller werken dan de traagste schakel. De ene bouwt voort op de andere. Daarbij komt dat je rond torengebouwen meestal heel weinig beweegruimte hebt. Zoals in Leuven: op een werf van een zakdoek groot stonden alle kranen, bouwmaterialen en machines – een logistiek huzarenstuk. Voor zulke projecten heb je dan ook bouwteams nodig die perfect op elkaar zijn ingespeeld. Ik ben echt trots op de mensen die zo veel werk op zo’n korte tijd hebben verzet om de deadlines te halen. Ze werkten van ’s ochtends tot ’s avonds en in weer en wind. Op zaterdag werd de bouwplaats opgeruimd, om de maandag daarop georganiseerd weer aan de slag te gaan.”
In opdracht van sociale huisvestingsmaatschappij Dijledal bouwde Vanderstraeten woontoren De Drie Kreeften, naast AB InBev en tussen de Dijle en de Leuvense ring. Het complexe ontwerp bracht ook een complexe bouw met zich mee. Het gebouw heeft een grondoppervlakte van amper 550 vierkante meter, een uitkraging boven het plein en een volledige betonnen draagstructuur die ter plaatse werd gestort.
Thomas: “Normaal werk je een gebouw van boven naar beneden af, maar bij hoogbouw gaat dat niet. Om sneller te kunnen werken, plaatsten we tussentijds een dichting. Zo konden we op de eerste zes verdiepingen al aan de ramen en de binnenafwerking beginnen, terwijl we boven nog met de ruwbouw bezig waren.”
Ook renovatieproject Kleine Heide in Hoboken was een bijzonder project. Het maakt deel uit van negen woontorens uit de jaren 70 die aan een totaalrenovatie toe waren. Om de ruimte in het gebouw te kunnen herschikken, haalde Vanderstraeten de centrale kern eruit. De vier vleugels zijn volledig ontmanteld, maar de ruwbouw bleef wel staan.
Thomas: “Bouwkundig was dat een hele uitdaging. We hebben de vleugels volledig gestut en met elkaar verbonden. Bij de heropbouw haalden we de schoren er een voor een weer uit. De gevel kreeg nieuw metselwerk: goed voor 4500 vierkante meter. We plaatsten ook alle technieken, van elektriciteit en sanitair tot liften en zonnecollectoren. En we stonden in voor de afwerking (tot en met de schilderwerken) en de aanplanting van de gemeenschappelijke groenzones.”
Met Evereast kreeg Evere een nieuwe blikvanger aan de skyline. Projectontwikkelaar Bouyges Immobilier koos voor een woontoren met twee vleugels, die maar liefst 176 studio’s en appartementen en vier handelsruimtes herbergen. Voor de volledige uitvoering koos de projectontwikkelaar voor Vanderstraeten: van de afbraakwerken over de ruwbouw en afwerking tot de tuinaanleg.
Projectleider Jef: “De grootste uitdaging in dit project zat onder de grond. Het torengebouw heeft drie ondergrondse niveaus, de andere gebouwen één niveau. Er was ook nog een bestaande ondergrondse parking. Die verschillende bouwlagen op elkaar laten aansluiten was een hele uitdaging. Onze eigen tekenafdeling werkte het volledige bouwproject uit in 3D. Zo haalden we er op voorhand de bouwtechnische problemen al uit. En zo werkten alle onderaannemers met hetzelfde technische plan.”
Evereast kreeg een toekomstbestendig ontwerp. De gevel kan volledig gedemonteerd worden. En de technische ruimte in het gebouw is groot genoeg om er extra installaties te zetten.