Van architect over studiebureau tot aannemer: in de bouwsector is het nog te vaak ieder voor zich. Resultaat? Miscommunicatie op de werf, langere bouwprocessen en een hoop onvoorziene kosten. Met het ‘connected construction’-principe helpt Trimble die frustraties de wereld uit door alle spelers in elke stap van het bouwproces samen te brengen.
Ruud Kats, directeur bij Trimble Construction Benelux: “Alles is tegenwoordig digitaal beschikbaar en alles genereert data. Van 2D-lijntjes tot 3D-modellen. Trimble reikt met connected construction een open BIM-systeem aan waarin de data van verschillende programma’s met elkaar kunnen praten, zodat bouwpartners gegevens kunnen uitwisselen. Op die manier zie je waar er uitdagingen of problemen kunnen ontstaan. En dat in het hele bouwproces: van concept tot constructie.”
Waarom digitalisatie en samenwerking op en rond de werf zo belangrijk zijn? Om efficiënter te werken en fouten te vermijden. Ruud Kats: “Door te digitaliseren en in 3D te visualiseren, kun je door het gebouw lopen en aanpassingen doen voordat de eerste paal de grond in gaat. In de badkamerindustrie is dat al heel gebruikelijk. Je gaat in de showroom zitten, neemt er allerlei componenten bij en waant je als het ware in je nieuwe badkamer. Die digitale vertaalslag maken we voor de hele bouwketen, zodat je de werf en het kantoor bij elkaar betrekt.”
Aannemer Furnibo werkt ondertussen zes jaar volgens het connected construction-principe van Trimble. Zo maakt het bedrijf bouwen voorspelbaarder. Stijn D’hoore, co-CEO bij Furnibo: “Een typisch probleem is dat de mensen op de werf een oude versie van het plan gebruiken, omdat de architect op het laatste moment aanpassingen doet, die via e-mail doorstuurt en niemand de e-mail leest. Dat is ook waarom bouwbedrijven nog veel ter plaatse maken en hun projecten te laat of te duur opleveren. Met een samenwerkingsmodel haal je die fouten er al in de digitale wereld uit, nog voor je in productie gaat. Op die manier kijk je ook naar wat je op voorhand – en dus in prefab – kunt doen, zodat je zo weinig mogelijk ter plaatse moet uitvoeren.”
Ruud Kats: “Een gemiddeld bouwbedrijf heeft volgens bouwfederaties ongeveer 10 tot 15 % faalkosten. Een aannemer die 10 miljoen euro omzet draait, gooit volgens dat cijfer minstens 1 miljoen euro weg door verkeerde materialen te bestellen, omdat de tekening bijvoorbeeld niet up-to-date was. Maar met de data kun je als management ook je processen of werfinrichting optimaliseren: waar moeten de containers staan? Wat moet er op welk moment geproduceerd worden? Wanneer moet het op de bouwplaats geleverd worden, zodat het daar niet op een grote hoop ligt, maar meteen geïnstalleerd kan worden?”
Furnibo gebruikt onder andere Trimble Connect, een digitaal samenwerkingsplatform van Trimble dat projectinformatie op één plek én in real time bundelt. Stijn D’hoore: “BIM-ingenieurs, architecten en studiebureaus maken bouwinformatie op in complexe ontwerpsoftware. Trimble Connect maakt die informatie op een toegankelijke manier beschikbaar voor onze projectteams, zonder dat ze daarvoor cursussen van ingewikkelde programma’s hoeven te volgen. Werfleiders en projectingenieurs kunnen er ook eenvoudig data aan toevoegen, zoals de samenstelling van beton, de leverancier van prefabelementen, de lever- en plaatsingsdatum … Ook onze ploegbazen verkiezen die werkwijze boven 2D-plannen, want daarmee hoeven ze de werfleider niet meer lastig te vallen. Ze kunnen de informatie over de werf of de werken gewoon zelf terugvinden.”
In Brugge bouwt Furnibo mee aan de nieuwe stadswijk Boevrie. Ook in dat project werkt het met Trimble Connect. Stijn D’hoore: “Tijdens de calculatiefase kregen we de mogelijkheid om het oorspronkelijke ontwerp opnieuw te tekenen. Dankzij Trimble Connect konden we de aangepaste ontwerpen gemakkelijk onder de loep nemen tijdens werfvergaderingen met de architecten, studiebureaus en bouwheer. Uiteindelijk zat er in het nieuwe ontwerp 13 % minder beton dan in het oorspronkelijke ontwerp. Een samenwerkingsverband maakte het definitieve ontwerp dus niet alleen stukken duurzamer, we boden ook iets aan dat binnen het budget van de klant viel.”
Ruud Kats: “Ook voor de generaties na ons moeten we projecten duurzamer managen, opleveren en onderhouden. Achteraf kun je alles aanpassen. Het is pas wanneer je investeert om het bouwproces vanaf het begin op punt te stellen dat je eindrendement een stuk beter is. Dat is van groot belang voor je opdrachtgevers, want die krijgen het gebouw dat ze hadden verwacht. En je mensen worden er blijer van, want ze leveren een mooi product op.”
In de software van Trimble zit ook Viewpoint Field View, waarmee je op een veilige bouwplaats zonder administratieve rompslomp werkt. Stijn D’hoore: “Vroeger moesten onze werfleiders papieren inscannen, doorsturen, op de server plaatsen … Met Viewpoint Field View vullen ze digitale formulieren in, tekenen ze die af en klaar. Zo kun je werfleiders administratief ontlasten. Maar je krijgt er ook een opvolgingsmechanisme bij. Kan een werfleider tijdens een rondgang de veiligheidschecklist niet afvinken, dan kan die in het programma een taak voor zichzelf of voor iemand anders aanmaken. Zo kun je opmerkingen zo snel mogelijk verwerken.”
Ruud Kats: “Mensen zijn het kostbaarste bezit van een onderneming. Ze hebben technische kennis, maar moeten ook veilig en gemakkelijk kunnen werken. Dat is nu, in het kader van digitalisatie, een onderdeel van het hele proces geworden. Daarin zit als bedrijf ook de meerwaarde voor je medewerkers. Met connected construction breng je mensen, processen en technologie dus echt samen.”