In de loop van 2025 is de BrinkToren klaar, de eerste energiepositieve woontoren in Nederland. Het is het sluitstuk van de nieuwe hoogbouwstrip in de wijk Overhoeks in Amsterdam. Specialist in architectonisch beton Loveld levert de prefabbetonelementen, waarin naast onder andere isolatie, schrijnwerk (inclusief glas) en water- en winddichting ook alle technieken vervat zitten om zonnepanelen op aan te sluiten.
Project Sales & Development Manager Vincent Termote: “De BrinkToren in Amsterdam is in alle opzichten uniek. Het is de eerste energiepositieve woontoren in Nederland omdat ontwikkelaars Xior Student Housing en DubbeLL Buurtontwikkelaars beslisten om het gebouw uit te rusten met onder andere een KWO-installatie (koude-warmteopslag) om de vierhonderd huurwoningen te verwarmen en te koelen, evenals zonnepanelen op de gevels en het dak om elektriciteit op te wekken. Gecombineerd met binnentuinen, dakterrassen en ‘polderdaken’ die het regenwater opvangen, komen ze aan een negatieve epc-score.”
“De volledige gevel van de toren is een combinatie van geprefabriceerde vloerdragende sandwichelementen met verschillende afwerkingen in het buitenblad. De gevel bestaat vooral uit rood gezuurd beton, waarvan bepaalde delen met geprofileerde structuurmat uitgevoerd werden en andere delen voorzien zijn van ingestorte rode baksteenstrips. Xior en DubbeLL kozen er ook voor om de toren ronde hoeken te geven die doen denken aan de Burj Khalifa. Op verschillende plaatsen zijn uitsparingen in het beton voorzien als ingang naar nestplekken voor vogels en vleermuizen. Maar nog belangrijker: verspreid over de 28 verdiepingen komen tussen de uitsparingen voor de ramen zonnepanelen te hangen. De elektrische bekabeling en aansluitingen die daarvoor nodig zijn, storten we tijdens de productie in de betonelementen in.”
“Verschillende leveranciers komen de prefab-elementen in onze hal afwerken. Normaal gezien gaat het dan om bijvoorbeeld de plaatsing van het buitenschrijnwerk en het glas en het opvoegen van de baksteenstrips. Maar nu komt ook de leverancier van de zonnepanelen de panelen op de elementen monteren. Aan die afwerking in onze hal zijn niets dan voordelen verbonden. De leveranciers zijn niet afhankelijk van het weer en hoeven geen rekening te houden met de gevaren en risico’s die werken op hoogte met zich meebrengen. En door alles in onze hal te monteren, wordt de toren veel sneller gebouwd.”
“Om ‘veel sneller’ concreet te maken: stel dat de bouwtijd van een toren die ter plaatse gestort wordt 100 % is, dan kom je met de productie van de prefabelementen, de bouwtijd in prefab én de totale binnenafwerking maar aan 40 % van die tijd. De overige 60 % wordt aan engineering besteed omdat in dat voorbereidingsproces heel veel parameters samenkomen en veel leveranciers dus met elkaar samenwerken. Elk detail van het gebouw moet op dat moment al bekend zijn. Je moet bijvoorbeeld rekening houden met de isolatie tegen de warmte en de koude, de akoestische isolatie, de water- en winddichting en de brandveiligheid.”
Ook de wijk waar de BrinkToren gebouwd wordt, profiteert mee van die tijdswinst. “Omdat het sneller gaat, komt er veel minder druk op de omgeving te liggen. Xior en DubbeLL hebben ook het werfverkeer zo veel mogelijk beperkt omdat de BrinkToren het laatste gebouw in de wijk wordt en er daardoor heel weinig plaats rond de werf is. Ze laten alle bouwmaterialen naar een hub aan de rand van Amsterdam brengen. Van daaruit verzorgt één logistieke partner alle transporten met verschillende onderdelen naar de bouwplaats en terug. Zo worden de straten rond de werf minimaal belast en blijft het werfverkeer beperkt tot enkele straten.”
Ook voor vijf andere woontorens in Amsterdam leverde Loveld het prefabbeton. De Fortitudo- en Caritas-torens aan de Postjesweg en toren 2 van het project The Ensemble aan de Karspeldreef bestaan uit betonelementen afgewerkt met baksteenstrips. En voor de torens The Ruby en The Jay in het Bajeskwartier koos de bouwheer voor het witte gezuurde beton van Loveld.