BOTEC is een gerenommeerd ingenieursbureau dat energiezuinige technische installaties ontwerpt, ze integreert in gebouwen en de plaatsing coördineert. In alle projecten staat sinds meer dan dertig jaar rationeel gebruik van energie, water en grondstoffen centraal en mikken de ontwerpers op zo laag mogelijke beheer-, onderhouds- en energiekosten voor de bouwheer. Dat dit allerminst loze woorden zijn, bewees BOTEC recent nog in het voormalige museum Smidt van Gelder in Antwerpen, de Wintertuin van de Ursulinen in Onze-Lieve-Vrouw-Waver en Site Vincent in Gent.
Het voormalige museum Smidt Van Gelder onderging een ingrijpende restauratie, waarbij de historische waarde van het pand gecombineerd werd met moderniteit. DMT architecten won in 2014 de architectuurwedstrijd voor dit uitdagende, maar succesvolle project, met BOTEC in hun team voor het ontwerp van de moderne technische oplossingen. “Dit project is uniek omdat de historische meesterwoning een nieuwe functie kreeg als feestzaal, congres- en kantoorlocatie. Dat vroeg om geavanceerde technische installaties die in staat zijn om een hoge bezetting te faciliteren, zonder afbreuk te doen aan de authentieke sfeer van het gebouw”, klinkt het bij BOTEC.
Een van de meest opvallende technische aanpassingen was de installatie van twee liften: een goederenlift en een personenlift. De personenlift is voorzien van een beglaasde liftkooi, waarvan de glazen schachtwanden niet alleen praktisch zijn, maar ook bijdragen aan de esthetiek van het interieur. Dankzij de grote ventilatiedebieten kan het gebouw grotendeels verwarmd en gekoeld worden via luchtcirculatie. Waar mogelijk is ook gekozen voor vloerverwarming, terwijl een paar ruimtes zijn uitgerust met radiatoren. Deze combinatie zorgt te allen tijde voor een comfortabel binnenklimaat, ongeacht het seizoen of het type evenement.
Een ander belangrijk aspect is de flexibiliteit van de ruimtes. De technische installaties zijn zo ontworpen dat ze een maximale veelzijdigheid bieden voor verschillende evenementen en bijeenkomsten. Dit maakt het mogelijk om een breed scala aan activiteiten te organiseren en tegelijkertijd de sfeer van het gebouw te behouden. Bovendien zijn alle technieken zorgvuldig verborgen en werd de akoestische isolatie verbeterd om de ervaring van schoonheid niet te verstoren. Deze ingrijpende veranderingen hebben niet alleen de functionaliteit van het gebouw vergroot, maar ook de mogelijkheden voor de lokale gemeenschap versterkt. Hierdoor is er een vernieuwde ruimte gecreëerd die uitnodigt tot evenementen en ontmoetingen en die in harmonie is met de rijke geschiedenis van het pand.
De Wintertuin van de Ursulinen is een wereldwijde art-nouveauparel. BOTEC zorgde voor het onzichtbaar inwerken van de technische installatie in het beschermd volume van het museum, met het oog op het herstel van de oorspronkelijke sfeer van de tentoonstellingszalen en de wondermooie wintertuin. Een belangrijk aspect van de restauratie was de toepassing van aangepaste moderne verlichting, die naadloos overvloeit in de antieke omgeving van de museumruimtes. Deze verlichting zorgt niet alleen voor een verbeterde zichtbaarheid, maar versterkt ook de ingetogen pracht van de Wintertuin. De zorgvuldig geplaatste armaturen accentueren de kunstzinnigheid van het gebouw zonder afbreuk te doen aan de historische waarde.
Daarnaast is de stookplaats volledig vernieuwd. Bij de aanleg van de nieuwe leidingen is speciale aandacht geschonken aan de bestaande lambrisering, zodat het oorspronkelijke karakter van het gebouw behouden bleef. Deze aanpak toont de toewijding waarmee BOTEC functionaliteit en esthetiek combineert en weerspiegelt de wens van het bureau om de geschiedenis van het gebouw te eren, terwijl er tegelijkertijd modern comfort geboden wordt.
Om de totale beleving van de Wintertuin te vervolledigen, heeft BOTEC ook een ontwerp uitgewerkt voor de glas-in-loodkoepel. Dit zorgt ervoor dat de koepel zelfs bij schemering en in de late uren volledig tot zijn recht komt. “Met dit project zetten we niet alleen in op de restauratie van belangrijk cultureel erfgoed, maar ook op de bevordering van verantwoord en duurzaam toerisme. De Wintertuin van de Ursulinen laat zien hoe toegankelijkheid, historische waardering en moderne technologie hand in hand kunnen gaan. We zijn trots dat onze inspanningen erkend worden met een nominatie voor de ECTN-awards”, aldus BOTEC.
Site Vincent is een complex dat bestaat uit een WZC-gebouw met 86 kamers (inclusief veertig assistentiewoningen) en een toren met kantoren voor de centrale diensten van de Broeders van Liefde en assistentiewoningen. Deze zijn met elkaar verbonden via een ondergrondse kelder waarin technische lokalen en een parking met drie niveaus voorzien zijn.
De verschillende functies in het gebouw met bijhorende EPB-regelgeving vereisen flexibiliteit in de technische installaties. Topkoeling is essentieel in een woonzorgcentrum. Daarom plaatste BOTEC twee vierpijpswarmtepompen die voor koeling en bij hittegolven zelfs voor vloerkoeling zorgen. Deze warmtepompen staan tegelijk in voor de verwarming van de assistentiewoningen, die elk individueel voorzien worden van sanitair warm water via een warmtepompbooster.
De verwarming en warmwaterproductie voor het woonzorgcentrum gebeuren via twee modulaire gasketels. Het systeem is zo ontworpen dat overtollige warmte van de warmtepompen kan worden gebruikt om het woonzorgcentrum te verwarmen, wat de nodige flexibiliteit biedt in de keuze van de energiebron.
Door de centrale installatie voor verwarming en koeling op één locatie te plaatsen, is het onderhoud eenvoudig en efficiënt. Met de installatie van 25 laadpalen in de ondergrondse parking en een PV-installatie van 70 kWp op het dak werd er tevens ingespeeld op de energietransitie binnen de organisatie.
Eerlijk en persoonlijk contact
BOTEC is een dynamisch ingenieursbureau dat zijn managementteam in april 2023 uitbreidde met Stijn Segers, die voor en tijdens zijn studies energiemanagement vijf jaar ‘on the field’ werkte en in 2017 het BOTEC-team kwam versterken. Een eerlijk en persoonlijk contact met bouwheer, architect én aannemers staat centraal in de projectbenadering. Onder andere ziekenhuizen, woonzorgcentra en kinder- en jeugdzorgorganisaties doen regelmatig een beroep op het ingenieursbureau. “Dat komt omdat we de voorbije dertig jaar kostbare ervaring in de zorgsector opbouwden”, zegt afgevaardigd bestuurder Edwin Segers, “maar ook scholen, kantoren, industriële gebouwen en collectieve woonprojecten rusten we graag uit met duurzame technieken.”