Platform voor de bouw
Pioniers in de duurzame ontwikkeling van ‘The Loop’
‘Networks Gent ATMOS’ is een echte voortrekker inzake duurzame huisvesting voor bedrijven.

Pioniers in de duurzame ontwikkeling van ‘The Loop’

Al van bij het prille begin van de ontwikkeling van het nieuwe stadsdeel rond Flanders Expo in Gent is Arch & Teco een onmisbare partner. Managing Architect Hendrik Van Hese en projectarchitect Dimitri Vermeire delen hun visie en bespreken hoe hun nieuwste ontwikkeling ‘ATMOS’ een volgende belangrijke stap is richting de toekomst van deze nieuwe wijk.

Hendrik Van Hese: “Stad Gent maakte het ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP) Handelsbeurs op. Hierin werden zones afgebakend voor diverse functies. In eerste instantie ontwierpen we de wegeninfrastructuur op The Loop en daarnaast waren we ook architect van de IKEA-vestiging. Vandaag werken we mee aan de herziening van het masterplan om een betere mix te creëren, met meer ruimte voor wonen.”

“Onze plannen voor ‘Veld 5 Oost’, een zone ten noorden van de expohallen, was hier alvast een voortrekker in en diende als voorbeeld voor andere delen van The Loop. Nu ontwikkelen we ook de daarop aansluitende zone ‘Veld 3’, en daar gaan we nog een stap verder om er een echt aangenaam, levendig, groen en dus volwaardig nieuw  stadsdeel van te maken.”

In samenwerking met een landschapsarchitect heeft Arch & Teco gezorgd voor optimale waterinfiltratie en een kwalitatieve groenaanleg.

Reeds ontwikkelde zone zet de toon

Hendrik Van Hese benadrukt daarbij het belang van de reeds ontwikkelde delen: “In 2009 maakten we een inrichtingsstudie voor ‘Veld 5 Oost’, gebaseerd op een grid van 18 bij 18 meter. De kantoorachtige gebouwen hebben maximaal zes bouwlagen en zijn flexibel in gebruik. Deze zone is perfect ontsloten door de nabijheid van de E40, de R4, het openbaar vervoer en een fietspad dat je in minder dan 7 minuten naar het Station Gent-Sint-Pieters brengt.”

“Het concept sluit perfect aan bij het NETWORKS-idee van ontwikkelaar Banimmo, waarin multimodale bereikbaarheid, ondernemingen, mensen, faciliteiten en gebouwen met elkaar verbonden zijn. Dit heeft ervoor gezorgd dat bedrijven zoals Deloitte, VMM en Esko zich hier vestigden”, aldus Hendrik Van Hese.

Nog meer focus op duurzaam en polyvalent karakter

Dimitri Vermeire licht de volgende fase toe: “Voor ‘Veld 3’ hebben we het concept ‘Networks Gent ATMOS’ ontwikkeld, met vijf kantoorachtige gebouwen volgens dezelfde rasterstructuur als ‘Veld 5 Oost’. Het grote verschil is de verhoogde focus op groen en duurzaam waterbeheer. In samenwerking met een landschapsarchitect hebben we gezorgd voor optimale waterinfiltratie en een kwalitatieve en beleefbare groenaanleg. Daarnaast is er een ruime fietsenstalling voorzien voor 270 fietsen.”

“De gebouwen bestaan uit een betonskelet en zijn opgebouwd volgens een duidelijke maatvoering in de gevels, die ideaal is voor kantoren. De gevels zijn afgewerkt met een betonlookcrepi op EPS-isolatie, in combinatie met geanodiseerd buitenschrijnwerk. Alle plateaus bevatten centraal alle technische functies met daarrond een polyvalente en flexibel (her)indeelbare cascoruimte met veel lichtinval. Dicht bij de kern is de mogelijkheid voorzien om op een eenvoudige manier nog een extra technische schacht te integreren.”

Van isolatie over groene elektriciteit en regenwaterrecuperatie tot warmtepompen: alles is ontworpen om de gebouwen zo duurzaam mogelijk te maken

Voortrekker in duurzame huisvesting voor bedrijven

Dimitri Vermeire: “Van doorgedreven isolatie over groene elektriciteit en regenwaterrecuperatie tot warmtepompen: alles is ontworpen om de gebouwen zo duurzaam mogelijk te maken. Zo konden we de operationele CO2-emissies al herleiden tot quasi nul. De gevelritmiek is gebaseerd op een uitgebreide studie rond daglichttoetreding, oriëntatie en window-to-wall ratio. Hoewel de gevel er strak en minimalistisch uitziet, is er dus wel degelijk enorm over nagedacht hoe de opbouw ervan maximaal kon bijdragen aan de duurzaamheid.”

“Samen met ontwikkelaar Banimmo en duurzaamheidsconsultant SuReal hebben we van dit futureproof project een echte voortrekker gemaakt inzake duurzame huisvesting voor bedrijven. Het project ligt helemaal in lijn met de normen van de Europese Taxonomie en de klimaatobjectieven van 2050. We vertrokken echter niet vanuit de regelgeving, wel vanuit het comfort voor de gebruikers. De backbone – in feite een performant ethernetnetwerk met een intelligente gebouwaansturing – is er bijvoorbeeld om later smart building-technologie ter beschikking te kunnen stellen aan elke huurder.”

“Het tussentijdse BREEAM-certificaat voor dit project heeft een ‘Outstandig’ score. Dat is het hoogste niveau van duurzaamheid, waardoor toekomstige kopers, huurders en gebruikers er zeker van kunnen zijn dat hun gebouwen ook in de toekomst zullen blijven voldoen aan de strengste duurzaamheidseisen”, aldus Dimitri Vermeire.    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?

Bekijk alle resultaten