Eén technisch bureau voor alle audits, inspecties en keuringen in de bouw: dat is SECO Belgium. Het garandeert niet alleen dat gebouwen en installaties in regel zijn met de wetgeving. Je krijgt ook advies over hoe het nog beter kan, bijvoorbeeld rond duurzaamheid en circulariteit, en dat tegen zo laag
mogelijke bedrijfskosten.
In de jaren 30 stortten twee bruggen over het Albertkanaal zonder rechtstreekse aanleiding in. Het was de aanzet voor strengere constructie-eisen, aanpassingen in ingenieursopleidingen en de oprichting van onafhankelijke controlebureaus, waaronder SECO. Bijna negentig jaar later staat het bureau met tweehonderd medewerkers in voor de veiligheid en conformiteit van de grootste Belgische bouwwerken en industrieprojecten. Van de nieuwe Scheldetunnel voor de Oosterweelverbinding over ZIN in Brussel tot de sluis van Ampsin-Neuville.
Naast veiligheid heeft duurzaamheid van gebouwen de laatste tien jaar fors aan belang gewonnen. SECO onderzoekt de efficiëntste energieconcepten voor gebouwen. Je kan de deskundigen vanaf de ontwerpfase inschakelen om problemen zoals vocht, oververhitting en slechte luchtkwaliteit in gebouwen te voorkomen. SECO is tevens een erkende assessor voor onder andere BREEAM, het Amerikaanse LEED rating system en het Duitse German Sustainable Building Council-certificaat.
SECO gaat zelfs nog een stap verder met het eigen Safety in circularity-attest. Bernard de Bruyckere, commercieel directeur bij SECO: “De overheid stimuleert circulair bouwen, maar er bestaat vandaag nog geen certificaat voor hergebruikte bouwmaterialen. Dus is het vertrouwen in die bouwmaterialen eerder laag. Met Safety in circularity geven we bedrijven een tool om de herkomst en verwerking van recuperatiematerialen te documenteren.”
En kan het dan nóg beter? Ja, oordeelt SECO. Het advies- en controlebureau ziet nog mogelijkheden in big data en artificiële intelligentie. Met de data van bijna negentig jaar controles als toetssteen kent SECO de grootste pijnpunten en haalt het fouten en problemen eruit lang voor de eerste steen wordt gelegd.