Platform voor de bouw
Tweede leven voor eigenwijs Braemgebouw
Tim Lievens: “We gaan voor de projecten ‘met een hoek af’, projecten waar veel disciplines samenkomen of waar anderen liever niet aan beginnen omdat ze te complex zijn.”

Tweede leven voor eigenwijs Braemgebouw

Doet ‘De Sigaar’ een belletje rinkelen? Architect Renaat Braem ontwierp het curieuze, ellipsvormige gebouw midden jaren 70 voor de VUB. Na vijftig dienstjaren was het aan een grondige renovatie toe en dat was spek naar de bek van het Gentse bouwbedrijf Denys. Afdelingshoofd Gebouwen en Burgerlijke Bouwkunde Tim Lievens: “Dit project zit op het snijvlak van veel bouwexpertises. Daarvan worden wij het gelukkigst.”

Sinds het najaar van 2024 huist de VUB opnieuw in het rectoraatgebouw aan de Pleinlaan, na een grondige renovatie. Denys herstelde en restaureerde eindeloos veel beton in eigen beheer, verving alle technieken in het gebouw, vernieuwde een groot deel van het schrijnwerk en werkte het gebouw ook binnenin af.

Multidisciplinaire projecten

Tim Lievens: “In vergelijking met de bouw van de gevangenis van Haren of de stelplaatsen voor De Lijn is dit natuurlijk een klein project. Maar de renovatie van het Braemgebouw typeert wel waarvoor Denys staat als bouwbedrijf. We gaan voor de projecten ‘met een hoek af’, projecten waar veel disciplines samenkomen of waar anderen liever niet aan beginnen omdat ze te complex zijn. Weet je dat we tot in Spanje zijn gegaan om de originele tegels van het sanitair op te sporen? De lantaarn op het dak is trouwens het werk van onze schrijnwerkers. Het mooie aan dit project was ook de fijne samenwerking met Origin Architecture & Engineering en de VUB. Zo kon het project netjes op tijd en binnen budget worden opgeleverd.”

Meewerken aan de energietransitie

Iedereen kent Denys van heel wat bovengrondse bouwprojecten. Maar een nog groter deel van hun projecten vind je ondergronds. Vanaf de jaren 20 specialiseerde Denys zich in de aanleg van water-, gas- en oliepijpleidingen. Tim Lievens: “Door de energietransitie hebben we meer werk dan ooit. We leggen massaal gasleidingen aan van Zeebrugge naar Duitsland, die niet alleen gas, maar op termijn ook waterstof kunnen transporteren. We bouwen mee aan de nieuwe gascentrale in Luik. Groene energie is de toekomst, maar je moet kunnen terugvallen op energie die niet afhankelijk is van de weersomstandigheden. En voor het Porthos-project leggen we de leidingen aan die de CO2 van de Rotterdamse havenindustrie vervoeren naar de lege gasvelden onder de Noordzee.”

“De sterkte van Denys zit voor mij in drie dingen. Ten eerste is dat die multidisciplinariteit. Ten tweede zoeken we altijd naar manieren om een project tegen zo laag mogelijke kosten op te leveren. En ten derde kijken we steevast een aantal stappen vooruit: hoe zorgen we voor een futureproof resultaat en een zo lang mogelijke levensduur?”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?

Bekijk alle resultaten