Binnenkort is het in het kader van CSRD als bedrijf verplicht om te rapporteren over ESG-thema’s (Environment, Social, Governance). Valcke Prefab Beton greep die aankomende vereiste nu al aan om een uitgebreide beschouwing te maken van de duurzame visie die zijn bouwactiviteiten al jaren mee bepaalt. Eigen elektriciteit, watervoorziening en binnenkort misschien zelfs een windmolen: de industriebouwer zet de toon binnen de sector. “We trokken het rapport bovendien verder open en geven ook inzicht in bijvoorbeeld de sociale inspanningen die we op het vlak van personeelsbeleid doen”, zegt CEO Charles Valcke.
Een site van 25 hectare waar 375 medewerkers het beste van zichzelf geven voor tal van industriebouwprojecten. Dat kan tellen. In Vlamertinge ligt het kloppende hart van Valcke Prefab Beton. Het familiebedrijf bestaat intussen bijna honderd jaar – sinds 1930 – en realiseerde al meer dan 20.000 projecten. “We proberen al sinds onze beginjaren voorop te lopen als industriebouwer”, benadrukt CEO Charles Valcke. “Dat merk je in onze aanpak, onze infrastructuur, onze realisaties … En dat bewijst ons gloednieuwe duurzaamheidsrapport. Ook dit benaderen we bewust vanuit een brede optiek en met een grondige werkwijze. We namen onze verantwoordelijkheid en zijn hier echt mee aan de slag gegaan. Door de focus te leggen op de uitdagingen en aandachtspunten zijn we vanzelf op quick wins gebotst waar we op korte termijn verder mee aan de slag gaan. Het was absoluut een goede oefening om een duidelijk kader te creëren voor duurzaam ondernemen, samen met onze stakeholders.”
Doorheen de jaren heeft Valcke Prefab Beton op zijn site in Vlamertinge al belangrijke stappen gezet om zelfvoorzienend te worden. De grote waterbuffer van ruim 7 miljoen liter is daar een treffend voorbeeld van. Deze heeft bovendien een tweeledige functie: bij zware regenval helpt hij de buurt beschermen tegen wateroverlast en de watervoorraad voedt de productie. Hernieuwbare energie is een tweede grote pijler. In maart 2023 werden vierduizend extra zonnepanelen geplaatst. Bovendien loopt er een aanvraag om een eigen windmolen te bouwen op de site.
Charles Valcke: “We zijn uniek doordat alle schakels van onze prefabproductie op dezelfde site gecentraliseerd zijn. Wat duurzame investeringen betreft, biedt dat grote voordelen. Onze windmolen bijvoorbeeld zou meteen aan elke schakel in het productieproces kunnen bijdragen. Om het maximale eruit te halen, zouden we de elektrificatie van onze wagens en machines dan ook versneld kunnen doorvoeren. Zo maken we meteen een groot verschil met dergelijke projecten. Uiteraard is er veel overleg met de buurt geweest, zoals bij elke grote verandering die we hier realiseren. We zijn lokaal sterk verankerd en vinden transparante communicatie belangrijk. We kregen zelfs complimenten over onze aanpak, dat is altijd fijn.”
Het duurzaamheidsthema leeft duidelijk bij Valcke Prefab Beton, op veel verschillende domeinen. “We merken een gedeelde trots bij onze medewerkers en stakeholders doordat we hier actief op inzetten”, weet Charles Valcke. “Door aan de pijnpunten van onze materialen en de productiewijze te werken, willen we het onterecht negatieve imago van beton helpen verbeteren. Onze ambitie is: het beste uit beton halen, samen met de hele keten.” Zo verlegt Valcke Prefab Beton zijn grenzen in het verticaal bouwen – binnenkort met een maximale hoogte van 40 meter in Duinkerke – en investeerde het bedrijf recent in een nieuwe betoncentrale om betonafval uit de prefabproductie te recycleren voor hergebruik in stortbeton.
“Tegen eind 2024 willen we een CSC-label (Concrete Sustainability Counsil) toevoegen aan onze troeven”, geeft Charles Valcke nog mee. “Dat zal ons toelaten om nog betere BREEAM-scores te behalen en klanten met hoge duurzaamheidsstandaarden voor hun gebouwen nog beter te bedienen. Hopelijk kunnen we dat bij onze update van het duurzaamheidsrapport volgend jaar toevoegen aan ons verhaal.”