Enjoy Concrete staat al jaar en dag gekend als expert in prefab zichtbeton, architectonisch beton en designmaatwerk. Met een eigen betoncentrale, een state of the art productiehal en een nooit verzwakkende focus op kwaliteit, innovatie en milieu houdt het bedrijf uit Veurne de vinger aan de prefabbetonpols en floreert het op projectniveau, van prestigieuze realisaties zoals Peterbos, Woluwe Valley, O’Sea en The Grand tot verfijnd maatwerk voor villa’s.
Binnen de bouwsector zien we de laatste jaren een verschuiving van de ontwikkelings- naar de renovatiemarkt. Een switch die ook Enjoy Concrete voelt. Met Peterbos, Woluwe Valley, O’Sea en The Grand lagen of liggen er enkele spraakmakende renovatieprojecten op de tekentafel.
De Peterboswijk ligt ten noorden van de gemeente Anderlecht en is een van de grootste sociale wooncomplexen van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Beliris nam gebouw nummer 9 onder handen: tachtig sociale appartementen, verdeeld over tien verdiepingen. Aangezien het gebouw niet meer aan de huidige veiligheids- en comfortnormen beantwoordde, drong een grondige renovatie zich op. Het ontwerp is van de hand van architectenbureaus 51N4E en lacaton & vassal.
Maarten Durnez, sales engineer bij Enjoy Concrete: “We zijn zoveel mogelijk weggebleven van de oude structuur en er werd gekozen voor een exoskelet, steunend op de fundering. Elk appartement is ook op innovatieve wijze uitgebreid met een wintertuin en een nieuw balkon. De betonelementen dienen als buffer. In de zomer werken ze als luifel tegen direct invallend zonlicht en in de winter werkt het als een kleine serre die warmte capteert via de laagstaande zon onder de luifel.”
Peterbos was gedurende de werken een bewoonde werf. Maarten Durnez: “Dankzij het exoskelet konden we onafhankelijk van de binnenstructuur werken. De overlast was dus minimaal. Het budget dat vrijkwam door niet iedereen tijdelijk ergens anders te huisvesten, werd opnieuw geïntegreerd in het project, met name voor het vervangen van technieken en sanitair. Een sociaal woningproject als Peterbosis mede door zijn volume en repetitie een welkome afwisseling voor de complexe high-end projecten waarvoor we gekend zijn.”
Woluwe Valley daarentegen is een grootschalig high-end renovatieproject in Sint-Lambrechts-Woluwe. Het voormalige kantoorcomplex dateert uit de jaren 90 en werd op basis van een fraai ontwerp van DDS+ omgetoverd tot een hedendaags woongeheel met handelsfuncties op de benedenverdieping. De gevels werden uitgerust met ruime terrassen die zijn opgehangen aan de structuur van het gebouw, waardoor alle wooneenheden extra buitenruimte kregen. Hiervoor ontwierp Enjoy Concrete T-vormige ‘ladders’, die het gewicht van de geprefabriceerde balkons dragen en de lasten overbrengen op de structurele kolommen achter de gevel waaraan ze zijn verankerd.
Maarten Durnez: “Dit gebouw dateert uit de jaren 80 en had zeer duidelijke plannen, met een prefabstructuur en weinig verrassingen. Dit stelde het bouwteam in staat om op voorhand een duidelijk programma op te maken. De zoektocht naar het plaatsen van een nieuwe gevel of een nieuwe invulling van de gevel bij reconversieprojecten is steeds een samenwerking tussen verschillende partijen.
O’Sea in Oostende omvat op zijn beurt de bouw van een woontoren. Maarten Durnez: “Een project dat uitblinkt in hoogte, tot maar liefst 68 meter. In dit geval werd er gekozen voor enkelschalige gevelpanelen waar steenstrips in verwerkt zijn. De aangeleverde steenstrips integreerden we in de panelen uit microgewassen wit beton. Gezien de hoogte was het belangrijk om rekening te houden met een aantal complexe zaken rond thermische werking en windbelasting. Hiervoor werkten we samen met VK architects+engineers.”
Het is niet al groot wat de klok slaat bij Enjoy Concrete. 30 % van de projecten op jaarbasis situeren zich in de villabouw. “Dat zijn projecten waar maatwerk, design en precisie een nog grotere rol spelen. We doen deze opdrachten met zeer veel liefde en beschikken over teams die specifiek op zulke projecten focussen, ook binnen ons eigen studiebureau. Sinds 2010 hebben we onze ervaring in deze niche stevig uitgebouwd. Op het vlak van maatwerk zijn dit projecten waarin we onszelf kunnen blijven uitdagen, zowel esthetisch als technisch. Zo slagen we er vandaag bijvoorbeeld al in om horizontale elementen tot 14 meter toe te passen, zonder naden”, besluit Maarten Durnez.