Duurzaam, circulair en holistisch ergonomisch: dat zijn de drie pijlers van een gezonde werkomgeving volgens Kinnarps, de Scandinavische totaalleverancier van interieuroplossingen en kantoormeubilair. Want een fysieke werkomgeving die optimaal is afgestemd op de cultuur van een bedrijf heeft een grote impact op de resultaten …
De Kinnarps Groep is al sinds 1942 een van Europa’s grootste leveranciers van ergonomisch kantoormeubilair. Daarnaast is ze leverancier van totaaloplossingen voor de werk-, leer- en leefomgeving. Dat doet het bedrijf voor zowel kantooromgevingen als onderwijs- en zorginstellingen. Kinnarps telt wereldwijd meer dan tweehonderd verkooppunten in ruim veertig landen en heeft meer dan 1650 medewerkers in dienst.
“Goed, ergonomisch kantoormeubilair is heel belangrijk, maar je moet ook kijken naar het gebruik en de indeling van de ruimtes”, vertelt sales manager Christophe Lagers. “Pijnpunt nummer 1 bij veel organisaties is de akoestiek. Het fenomeen van de grote kantoortuin, dat begin jaren 2000 opgang maakte, blijkt niet zaligmakend. We evolueren naar een grotere diversiteit in de werkomgeving: het thuiskantoor, de klassieke werkplek, de open werkplek enzovoort, met daarnaast plekken waar je gefocust kunt werken.”
“Onze oplossingen zijn gebaseerd op drie pijlers: holistische ergonomie, duurzame circulariteit en functioneel design. Holistische ergonomie draait om het totaalplaatje, de complete beleving van een ruimte. Meubilair, indeling, materialen, kleur en licht zijn van belang. Maar ook het sociale en mentale aspect: hoe voelt iemand zich op de werkvloer? Daarbij spelen zaken als cultuur, leiderschap en inclusie een belangrijke rol. Net als bij een orkest bereik je alleen harmonie als alles op elkaar is afgestemd. Om dat samenspel te creëren, maken we een analyse van de cultuur en visie van een bedrijf.”
“De tweede pijler van onze filosofie is duurzame circulariteit. Dat begint bij de keuze voor ergonomisch meubilair met een lange levensduur. Meubilair dat ook flexibel moet zijn, zodat je de werkomgeving makkelijk kan aanpassen aan veranderende situaties en behoeften. Voorwaarde twee voor duurzaamheid is dat de meubels klaar moeten zijn om in de toekomst te worden vernieuwd, bijgewerkt of aangepast. Voor meubels aan het einde van hun levensduur zoeken we circulaire oplossingen: het meubilair krijgt elders een tweede leven of we helpen om de meubels uit elkaar te halen en te recycleren.”
“Een meubelstuk moet mooi en functioneel ontworpen zijn, maar ook voor zoveel mogelijk medewerkers geschikt zijn. We noemen dat ‘inclusive design’. We laten ons niet leiden door de waan van de dag, want de hippe designtrends van nu zijn binnen een paar jaar achterhaald. We willen vooral dat het design matcht met het DNA van het bedrijf. Daarom ontwerpen we de werkomgeving liefst in cocreatie met het bedrijf, waarbij we onze kennis laten aansluiten bij de behoeften en ambities van de klant. Zo maak je design met een doel.”
“Investeren in ergonomie, en daarmee in welzijn en gezondheid, betaalt zich uit in economische winst. Er is minder ziekteverzuim en gezonde en tevreden werknemers zijn productiever en efficiënter. Een werkomgeving waarin mensen zich goed voelen en beter presteren, maakt je ook een aantrekkelijkere werkgever, en dat helpt om medewerkers te behouden en nieuwe medewerkers aan te werven. En last but not least: dankzij flexibeler kantoormeubilair bespaar je kosten omdat je minder snel iets moet vervangen.”