Platform voor de bouw
Sint-Niklaas pioniert met circulaire keuken
Bij Stad Sint-Niklaas zijn ze enorm fier dat ze onlangs de eerste circulaire keuken op hun grondgebied in gebruik konden nemen.

Sint-Niklaas pioniert met circulaire keuken

Een circulaire keuken: het is de natte droom van veel gebouw- en woningeigenaars, maar het blijkt helaas (nog) niet altijd even evident om de circulaire principes effectief in de praktijk te brengen. Stad Sint-Niklaas toont echter dat het wel degelijk mogelijk is. Bij de vernieuwing van de keuken in evenementencomplex ’t Bau-huis opteerde ze voor een volledig circulair concept, inclusief koop-terugkoopmodel. 

In september 2011 werd in Sint-Niklaas ’t Bau-huis ingehuldigd, een multifunctionele beurs- en evenementenhal die tot stand kwam via de renovatie en uitbreiding van een oude loods naast de spoorwegberm (naar een ontwerp van B-architecten). Sindsdien vonden er al tal van beurzen, concerten, feesten, vergaderingen en verenigingsactiviteiten plaats. De keuken, die samen met de andere ondersteunende functies is ondergebracht in een logistieke strook tussen de centrale foyer en de twee eventzalen – de grote zaal van 1410 m² en de akoestische zaal van 640 m² – was na dertien jaar intensief gebruik aan vervanging toe. Stad Sint-Niklaas greep deze gelegenheid aan om de duurzame kaart te trekken. Via Van Hoecke, een lokaal familiebedrijf dat onder meer ladesystemen levert aan keuken- en interieurbouwers in de Benelux, kwam ze terecht bij Chainable, een Nederlandse scale-up die zich toespitst op de realisatie van circulaire keukens.

De circulaire keuken van ’t Bau-huis is gebaseerd op een klikbaar en modulair stalen frame. Dit maakt het eenvoudig om onderdelen te repareren, aanpassingen te doen en de keuken te demonteren.

Bewust kiezen voor circulariteit

De circulaire keuken van ’t Bau-huis is gebaseerd op een klikbaar en modulair stalen frame. Dit maakt het eenvoudig om onderdelen te repareren, aanpassingen te doen en de keuken te demonteren. Het verlengt ook de levensduur van de keuken en vermijdt dat de gebruikte materialen – die in principe gemiddeld twintig tot zestig jaar meegaan – al te snel op de afvalhoop belanden. Eveneens interessant is het koop-terugkoopmodel dat Chainable aanbiedt. Hierbij staat het als fabrikant gedurende twintig jaar in voor de vereiste herstellingen. Bij klanten die een nieuwe keuken wensen, neemt Chainable de oude keuken terug, waarbij het zelfs een percentage van de aankoopprijs terugbetaalt. “Als stad willen we bijdragen aan een duurzamere samenleving. Vandaar dat we bewust kiezen voor circulaire producten”, vertelt Ine Somers, schepen van Economie, Evenementen, Toerisme, Stadspromotie en Digitalisering in Sint-Niklaas. “We zijn enorm fier dat we onlangs de eerste circulaire keuken op onze grondgebied in gebruik konden nemen. En dat dit mee mogelijk gemaakt is door het Sint-Niklase familiebedrijf Van Hoecke. Deze lokale verankering dragen we hoog in het vaandel.”

Voor het LEGRABOX-ladesysteem van de nieuwe keuken van ’t Bau-huis maakte Van Hoecke voor het eerst gebruik van een ‘Environmental Product Declaration’ (EPD-certificaat).

Nieuwe standaard in keukenontwerp

Dat Van Hoecke nauw betrokken is bij dit pioniersproject is geen toeval. De onderneming levert de ladesystemen en scharnieren voor de keukens van Chainable, dat met ’t Bau-huis een eerste Belgische referentie te pakken heeft. Met hun vooruitstrevende realisaties zetten ze samen een nieuwe standaard in keukenontwerp en bereiden ze de weg voor de circulaire transitie van de meubel- en schrijnwerkindustrie. Voor het LEGRABOX-ladesysteem van de nieuwe keuken van ’t Bau-huis maakte Van Hoecke voor het eerst gebruik van een ‘Environmental Product Declaration’ (EPD-certificaat). “We geloven dat transparantie essentieel is om een circulaire economie tot stand te brengen”, zegt Martijn Holsderver, architecten- en projectadviseur bij Van Hoecke. “Een EPD biedt volledige transparantie en objectiviteit, ondersteund met uitgebreide data, om de milieu-impact te meten en te verantwoorden. Dankzij deze EPD kunnen we de impact van de materialen en achterliggende processen in kaart brengen. Zowel voor ons als Chainable en Stad Sint-Niklaas is dit dus een belangrijke mijlpaal!”    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?

Bekijk alle resultaten