74 % van de gebouwen in België dateert van voor 1981 en is niet of onvoldoende thermisch geïsoleerd. Om de Europese klimaatdoelstellingen te halen, is het dan ook zaak om ze de komende 25 jaar massaal te renoveren, met extra aandacht voor de energie-efficiënte verankering van balkons. Dit wordt immers nog vaak over het hoofd gezien, met onnodige warmteverliezen tot gevolg. Gelukkig beschikt Schöck over kwalitatieve thermische onderbrekingen die het mogelijk maken om dergelijke delicate bouwknopen vakkundig te detailleren en koudebrugvrij uit te werken.
In functie van het algemene isolatiepeil is het cruciaal om balkons op de juiste manier te verankeren aan de achterliggende gebouwstructuur. Zo moet er bijzondere aandacht besteed worden aan de naad tussen de vloer en het balkon. “Bij renovaties wordt in de eerste plaats de thermische isolatie van ramen en gevels verhoogd, waardoor het effect van koudebruggen bij de balkonaansluitingen toeneemt. Het warmteverlies kan er oplopen tot wel 20 %”, vertelt Els Vermeulen, marketing manager bij Schöck België. “Onze thermische onderbrekingen bieden hier een doeltreffende oplossing voor, zowel bij renovaties als nieuwbouw. Samen met interne en externe ingenieurs bepalen we wat nodig is om een balkon koudebrugvrij te verankeren, rekening houdend met de draagkracht van de vloerplaat en achterliggende gebouwstructuur. Voor iedere bouwkundige uitdaging hebben we een geschikte thermische onderbreking in huis. Het is bovendien ook mogelijk om balkons te verankeren aan gebouwen die er voordien geen hadden. We kijken steeds met de klant naar de noden en uitdagingen en als de standaardproducten niet voldoen, worden er oplossingen op maat uitgewerkt.”
De oplossingen van Schöck zijn de voorbije jaren al in tal van projecten toegepast. De resultaten hiervan – zowel op energetisch als esthetisch vlak – spreken boekdelen. “Een mooi voorbeeld van een geslaagde herbestemming met thermische onderbrekingen van Schöck is de Flow Tower in Keulen, waarbij een bestaand kantoorcomplex werd omgevormd tot een appartementsgebouw. Aan de stalen draagstructuur met betonnen vloeren zijn stalen liggers verankerd met behulp van Isokorb T type S. De liggers ondersteunen de betonnen balkons met uitkragingen tot 2,14 meter”, legt Els Vermeulen uit. “Een sprekende referentie in eigen land is Hoogbouwplein in Zelzate. Het gaat om sociale woningen die in het kader van een energetische renovatie van de buurt onder handen genomen zijn. De achterliggende betonstructuur werd volledig gestript en behouden. Aangezien deze niet zo’n grote draagkracht had, werd de vloerplaat eerst 5 centimeter opgestort en werd er gekozen voor stalen balkons, vermits deze lichter zijn. Deze laatste werden thermisch onderbroken met Isokorb RT type SK.”
Neem dan rechtstreeks contact op met Schöck België BV.