Platform voor de bouw
Brouwerij Roman klaar voor de toekomst dankzij 3D BIM-software
De vernieuwing en uitbreiding van Brouwerij Roman in de Oudenaardse deelgemeente Mater is een schoolvoorbeeld van succesvol BIM-gebruik.

Brouwerij Roman klaar voor de toekomst dankzij 3D BIM-software

Midden juni werden de laureaten van de jaarlijkse Construsoft BIM Awards bekendgemaakt. Naast een rist Nederlandse projecten was er ook een Belgische realisatie die de vakjury kon bekoren: Brouwerij Roman in Oudenaarde. “Een uitstekend voorbeeld van hoe BIM-technologie en geïntegreerde workflows bijdragen aan de succesvolle realisatie van complexe industriële bouwprojecten”, luidde het lovende verdict. 

Elke dag worden er met behulp van 3D BIM-software bijzondere en uitdagende bouwprojecten gerealiseerd. Via zijn BIM Awards brengt Construsoft deze projecten extra onder de aandacht. Net als vorig jaar konden Tekla Structures- en Trimble Connect-gebruikers uit de Benelux hun mooiste project(en) insturen. Mathieu Gijbels gaf gehoor aan deze oproep en stelde zich kandidaat met de vernieuwing en uitbreiding van Brouwerij Roman in de Oudenaardse deelgemeente Mater. Met succes, want deze prachtige realisatie haalde het in de categorie ‘Industriële projecten’.

Brouwerij Roman – bekend van populaire bieren als Ename en Sloeber – is de oudste familiebrouwerij van het land. Al sinds 1545 spitsen de nazaten van founding father Joos Roman zich toe op de productie van het betere gerstenat. De voormalige brouwzaal dateerde uit 1927 en botste zowel qua maximale capaciteit als energieverbruik en ergonomie op haar limieten. Dankzij de bouw van een nieuwe brouwzaal – het sluitstuk van een grootschalig investeringsproject van 15 miljoen euro – ligt de productiecapaciteit van de brouwerij nu dubbel zo hoog (tot 200.000 hectoliter per jaar). Ook op het vlak van duurzaamheid zette ze een grote stap vooruit dankzij een lager stroom- en waterverbruik en minder warmteverlies.

“We hebben binnen Tekla een uitgebreide digitale representatie gerealiseerd, waarbij we de volledige staalconstructie en alle prefabbetonelementen uitwerkten met een detailniveau van LOD400”, zegt Stijn De Jongh.

Coherent geïntegreerd model

De aannemer die de vernieuwing en uitbreiding van Brouwerij Roman in goede banen leidde, naar een ontwerp van het Gentse bureau 360 architecten, was Mathieu Gijbels. Daarbij maakte het gereputeerde bouwbedrijf dankbaar gebruik van BIM. “We hebben binnen Tekla een uitgebreide digitale representatie gerealiseerd, waarbij we de volledige staalconstructie en alle prefabbetonelementen uitwerkten met een detailniveau van LOD400”, zegt Stijn De Jongh, BIM-modelleur Beton bij Mathieu Gijbels. “Voor de overige bouwcomponenten hebben onze BIM-modelleurs nauw samengewerkt met externe partijen, meer
bepaald via de uitwisseling van IFC-bestanden of andere formaten. Dat resulteerde in een coherent geïntegreerd model. Drie Tekla-modelleurs wekten het tot leven met Tekla Model Sharing, gelijktijdig en in nauwe samenwerking met elkaar en de andere betrokken partijen, zoals 360 architecten en stabiliteitsbureau Mouton. Deze synergetische aanpak zorgde ervoor dat het model altijd actueel bleef binnen cloudplatform Trimble Connect. Dankzij automatische updates had iedereen te allen tijde een realtimeoverzicht van de projectstatus.”

Gezien de complexiteit van het bestaande gebouw creëerde Mathieu Gijbels in het voortraject een gedetailleerde puntenwolk op basis van 3D-scanning. “Deze werd binnen Trimble Connect geïntegreerd met het Tekla-model, wat cruciaal was voor het detecteren van mogelijke conflicten en het nauwkeurig bijsturen van het model, vooral in relatie tot het gedeeltelijke behoud en de wederopbouw van de voorgevel. Ook de integratie van verschillende deelmodellen zoals technische installaties, HVAC-systemen en architecturale ontwerpen in zowel Tekla Structures als Trimble Connect was een essentiële stap. Deze werden aangeleverd in diverse formaten (IFC, OBJ en SKP) en konden dankzij zorgvuldig ingestelde filters eenvoudig gecontroleerd worden op conflicten.”

“We konden de bouwplannen op een innovatieve manier visualiseren door middel van augmented reality dankzij de implementatie van Trimble Connect AR”, legt Stijn De Jongh uit.

Uiterste precisie en efficiëntie

Ook op de bouwplaats zelf bleek Trimble Connect een onmisbare tool voor de aannemer, met name om complexe situaties te visualiseren in 3D, essentiële gegevens zoals merknummers en gewichten te raadplegen en bemerkingen en oplossingen efficiënt te communiceren via ToDo’s. Zelfs leveringsvolgordes en planningen werden rechtstreeks binnen het platform besproken. “Door de constructie uit te zetten met een total station konden we de exacte locatie van het nieuwbouwgeheel binnen de bestaande context bepalen op basis van lay-outpunten die geëxporteerd werden vanuit Tekla Structures. Bovendien konden we de bouwplannen op een innovatieve manier visualiseren door middel van augmented reality dankzij de implementatie van Trimble Connect AR. Tot slot hebben we de productie van de staalconstructie volledig beheerd binnen onze eigen productiefaciliteiten. Tekla-modellen, onderverdeeld in verschillende productiefases, werden via Tekla Model Sharing met het staalatelier gedeeld, waarbij diverse machines rechtstreeks werden aangestuurd vanuit het Tekla-model. Een mooie illustratie van de geïntegreerde en naadloze workflow die onze projecten kenmerkt. Hierdoor konden we met uiterste precisie en efficiëntie te werk gaan. Zo werd elke fase van het project, van ontwerp tot uitvoering, gekenmerkt door een efficiënte samenwerking en technologische integratie.”

De vakjury was danig onder de indruk van de integrale BIM-aanpak van Mathieu Gijbels: “Knap om te zien dat voor dergelijke complexe bestaande situaties zo succesvol BIM kan worden gebruikt. De gedetailleerde digitale representatie in Tekla Structures, gecombineerd met 3D-scanning en pointclouds, zorgt voor een naadloze integratie van de nieuwe en bestaande structuren. De samenwerking tussen de verschillende partijen werd vergemakkelijkt door het gebruik van Trimble Connect en Tekla Structures. Dit zorgde ervoor dat alle projectleden in real time toegang hadden tot de meest actuele projectinformatie, wat de efficiëntie en nauwkeurigheid tijdens de bouw aanzienlijk verbeterde. Ook de innovatieve toepassing van augmented reality via Trimble Connect AR is indrukwekkend. Dit project is een uitstekend voorbeeld van hoe BIM-technologie en geïntegreerde workflows bijdragen aan de succesvolle realisatie van complexe industriële bouwprojecten.”   

Heeft u vragen over dit artikel, project of product?

Neem dan rechtstreeks contact op met Construsoft.

Contact opnemen

Stel je vraag over dit artikel, project of product?

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Telefoonnummer 0316 200 000 E-mailadres info@construsoft.com Website construsoft.com/nl

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?

Bekijk alle resultaten