Platform voor de bouw
Brugs ziekenhuis etaleert nieuwe visie op infrastructuur

Brugs ziekenhuis etaleert nieuwe visie op infrastructuur

Ziekenhuizen evolueren voortdurend, en dat geldt zeker voor AZ Sint-Lucas in Brugge. Na 55 jaar van uitbreiding en medische vernieuwing botste het ziekenhuis meer en meer op de grenzen van zijn infrastructuur. De keuken en apotheek voldeden niet langer aan de normen, de logistieke stromen waren inefficiënt en leveringen gebeurden verspreid over de site. Daarom zette het ziekenhuis met steun van het bestuur een moedige stap: de realisatie van het KOALA-gebouw. Een nieuwbouwproject dat Keuken, Onthaal, Apotheek, Logistiek magazijn en Aankoopdienst bundelt in één functionele en duurzame structuur.

De nieuwe vleugel, ontworpen door DETOO Architects en gebouwd op de voormalige bezoekersparking, vormt de tweede fase van een groter masterplan. Eerder werden al een parkeertoren en kinderpsychiatrie gerealiseerd. Vandaag volgt een state of the art logistiek platform dat op alle vlakken beantwoordt aan de noden van medewerkers, patiënten en bezoekers.

Architecturaal antwoord op veranderende zorgnoden

Het KOALA-gebouw is meer dan een logistiek knooppunt. Het weerspiegelt ook de veranderende rol van het ziekenhuis als zorginstelling. “De trend in de sector is duidelijk”, vertelt Steven Declerck, projectarchitect bij DETOO Architects. “Ziekenhuizen bouwen hun beddencapaciteit af en evolueren steeds meer richting dagkliniekwerking en ambulante zorg. Dat vraagt om een nieuwe visie op infrastructuur.”

Die visie is zichtbaar in het ontwerp van het gebouw. De speelse vormgeving zorgt voor een visuele schaalverkleining, zodat het volume beter in de omgeving past. De gevelhoogtes variëren en technische installaties zoals luchtgroepen en keukenunits werden netjes weggewerkt in aparte zones. Het gebouw kreeg ook een bijzonder opvallend kenmerk: de cafetaria bevindt zich niet op het gelijkvloers, maar op een verhoogd groendak waar medewerkers en bezoekers in alle rust kunnen eten. Het is een ontmoetingsplek, een ademruimte én een vijfde gevel met uitzicht voor de achterliggende beddenvleugel.

Centrale logistiek, efficiënte stromen

De keuze om logistieke functies te centraliseren in één gebouw zorgt voor een kortere, snellere en veiligere goederenstroom. Alle leveringen komen nu aan via één grote laadzone. Hierdoor neemt het interne verkeer sterk af en wordt de patiëntenzorg minder verstoord. 

Ondergronds is ruimte voorzien voor twee parkeerlagen met 261 wagens, inclusief dertig plaatsen voor mindervaliden. Ook hier is efficiëntie troef. Bufferbekkens vangen regenwater op voor hergebruik en er is plaats voor een grote noodgroep en rookwarmteafvoer. Het volledige complex rust op 660 funderingspalen, waarvan twee derde werkt op ‘trekkracht’. “De ondergrondse parking was de grootste uitdaging van het hele project”, vertelt Steven Declerck verder. “Denk aan meer dan een maand grondverzet en grote overspanningen met nagespannen betonplaten … en toch werd alles binnen de vooropgestelde termijn gerealiseerd.”

Grootkeuken en apotheek onder één dak

Binnenin biedt het KOALA-gebouw plaats aan een van de grootste ziekenhuiskeukens van het land, inclusief een open buffetkeuken en zelfs een zone voor showcooking. In de kelderverdieping komt een volledig nieuwe apotheek met cleanrooms voor de inhouse bereiding van geneesmiddelen. Ook onderzoek en ontwikkeling krijgen er een plaats. De andere helft van het gebouw is voorbehouden voor het magazijn en de aankoopdienst. 

De fraaie cafetaria is meteen ook een ontmoetingsplek die de nodige ademruimte biedt.

Minimale hinder, maximaal resultaat

Hoewel de werken tot gevolg hadden dat de bezoekersparking tijdelijk verdween, was de impact op de werking van het ziekenhuis beperkt. Door duidelijke signalisatie en een goed omheinde werfzone bleven patiënten en personeel goed geïnformeerd. Er werd extra ingezet op fietsenstallingen en De Lijn voorzag in een permanente bushalte aan de kliniek. Zo bleef een optimale toegankelijkheid gegarandeerd.

Met het KOALA-gebouw bewijst AZ Sint-Lucas dat infrastructuur mee kan groeien met de zorg en toch de kwaliteit van die zorg kan blijven garanderen. Het combineert functionele excellentie met architecturale kwaliteit én creëert tegelijk een gezonde werkomgeving voor honderden medewerkers. Deze oplevering is een belangrijke mijlpaal in het masterplan én een voorbeeld van hoe moderne ziekenhuizen kunnen blijven evolueren … zonder de menselijke maat te verliezen.    

De nieuwbouw weerspiegelt de veranderende rol van het ziekenhuis als zorginstelling.

Sabemaf – Inrichting productie-keuken en cafetaria

In het nieuwe KOALA-gebouw van AZ Sint-Lucas in Brugge stond Sabemaf in voor de volledige inrichting van de productiekeuken, vaatwassers en selfservice van de nieuwe cafetaria. Tijdens de verdediging van deze loten kreeg Sabemaf de vraag om een gedetailleerde 3D-voorstelling uit te werken voor de cafetaria. Dit met inbegrip van materialen, vloeren en opstellingen. “Onze renderings werden een-op-een uitgevoerd”, vertelt commercieel directeur Manu Rubbens. “Zelfs de zwevende saladbar met centrale zuil en zijvleugels – een echte eyecatcher – werd integraal overgenomen.” De reacties op deze fraaie realisatie zijn unaniem positief. Het project straalt visie, kwaliteit en afwerking uit. Manu Rubbens besluit: “Vanaf het eerste ontwerp tot en met de installatie werkten we nauw samen met de klant, met als inzet 100 % tevredenheid.” Sabemaf viert dit jaar zijn honderdste verjaardag. Het familiebedrijf blijft inzetten op maatwerk en slimme oplossingen met langetermijnvisie.

TECHNISCHE FICHE

Bouwheer AZ Sint-Lucas (Brugge)
Architect DETOO Architects (Lochristi)
Hoofdaannemer(s) STRABAG Belgium (Antwerpen) en 
Poels (Halen)

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?

Bekijk alle resultaten