Platform voor de bouw
Uitgekiende bewegwijzering zet toon voor nieuwe huisstijl op ziekenhuiscampus
De bewegwijzering is afgestemd op het interieurconcept, dat gebaseerd is op een opdeling in verschillende biomen.

Uitgekiende bewegwijzering zet toon voor nieuwe huisstijl op ziekenhuiscampus

De campus van AZ Monica in Deurne onderging recent een grondige metamorfose. Nu de kersverse E-vleugel klaar is voor de dienst profileert het zich meer dan ooit als hét referentieziekenhuis in het oostelijke deel van Antwerpen. Bij de realisatie van dit ambitieuze nieuwbouwproject werd dan ook niets aan het toeval overgelaten. Zelfs de bewegwijzering kreeg een uniek cachet, als blauwdruk voor de nieuwe huisstijl van het ziekenhuis. Een kolfje naar de hand van JLsigns, dat de uitstraling van deze toekomstgerichte zorgsite zo mee naar een hoger niveau tilt.

Net als heel wat andere Vlaamse ziekenhuizen kampt AZ Monica met snelgroeiende medische activiteiten. Om de zorg efficiënter te kunnen organiseren en meer patiënten in optimale omstandigheden te kunnen ondersteunen, had de campus in Deurne nood aan een forse capaciteitsuitbreiding. Vandaar dat er een nieuwe vleugel met onder meer consultatieruimtes, medische beeldvorming met MRI, een psychiatrische afdeling, een neurologieverpleegafdeling en een tweelaagse ondergrondse parking verrees. Als missing link tussen het bestaande ziekenhuis en het achterliggende binnengebied, dat wordt omgetoverd tot een publiek tuinpark, zorgt dit fraaie nieuwbouwvolume er bovendien voor dat de ooit zo versnipperende campus voortaan één compact geheel vormt.

De nieuwe E-vleugel van AZ Monica in Deurne zet ook qua look-and-feel een nieuwe standaard, onder meer met dank aan grote prints op de wanden.

Nieuwe huisstijl

Ook qua look-and-feel zet de E-vleugel een nieuwe standaard. Zelfs de kleinste details zijn tot in de puntjes geoptimaliseerd. De stijlvolle bewegwijzering van JLsigns is hier een treffend voorbeeld van. “We zijn vertrokken van het architecturale ontwerp, dat werd uitgewerkt door de Antwerpse poot van assar architects”, vertelt Johan Lambrechts, zaakvoerder bij JL Signs. “Het bijhorende interieurconcept baseerde het architectenbureau op een opdeling in verschillende biomen – gras, bos, water … – waarbij per verdieping een visueel thema werd vastgelegd. Daar hebben wij vervolgens de bewegwijzering op afgestemd, van eenvoudige veiligheidspictogrammen over richtingsaanduidingen, overzichtsborden en kamernummers tot prints op zowel glazen als volle wanden. Zo creëerden we meteen ook een nieuwe huisstijl, die bij toekomstige renovaties stelselmatig zal worden uitgerold in de rest van het ziekenhuis.”

Karakteristieke lay-out

De vormgeving van de bewegwijzering is piekfijn uitgekiend. Alle panelen, pictogrammen en borden kregen dezelfde karakteristieke lay-out met een kleine afgeronde zijde. “Zo leggen we enerzijds de link met het logo van AZ Monica en symboliseren we anderzijds het zachte aspect van de zorg”, legt Johan Lambrechts uit. “Als aanvulling op de algemene bewegwijzering, die we een neutrale tint hebben gegeven, hebben we per verdieping gewerkt met specifieke kleuraccenten op basis van de opdeling in verschillende biomen. Daarnaast waren er nog enkele andere aandachtspunten. Zo is het gros van de panelen uitgevoerd in aluminium in functie van de algemene duurzaamheid en zijn de folies op de glazen wanden toegepast in drie verschillende gradaties van openheid om waar nodig enige discretie te garanderen. Toegankelijkheid was eveneens een belangrijke focus. De kamernummers zijn bijvoorbeeld ook voorzien in ‘tactile’ en braille. Daarmee anticiperen we alvast op mogelijke toekomstige verplichtingen in dit verband.” 

Specifieke visuele identiteit

De inbreng van JLsigns beperkte zich overigens niet tot de vijf bovengrondse niveaus. Ook in de ondergrondse parking zorgde het bedrijf voor toegevoegde waarde, onder meer door op strategische plekken grote prints op wanden, oversized graphics en fraaie pictogrammen te integreren. Dat illustreert perfect waar we voor staan. Boven op de basisvoorwaarde dat personeel, patiënten en bezoekers vlot hun weg moeten kunnen vinden, trachten we gebouwen en hun nabije omgeving steeds een eigen visuele identiteit te geven. Hoewel bewegwijzering in grootschalige projecten als deze slechts een klein stukje van de puzzel is, is het belang ervan niet te onderschatten. Het zorgt er mee voor dat het plaatje helemaal klopt en dat een site de specifieke uitstraling krijgt die de bouwheer voor ogen heeft. Op de campus van AZ Monica in Deurne is dat zeker het geval, met dank aan een prima wisselwerking met het ziekenhuis en het architectenbureau. Het resultaat mag er wezen!”     

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?

Bekijk alle resultaten