De meeste logistieke dienstverleners stappen slechts één keer in hun carrière over van een statisch naar een automatisch (hoogbouw)magazijn. Dat hun kennis op dit vlak beperkt is, is dus logisch. “Maar ook veel adviesbureaus, constructeurs en aannemers zijn nog gewend aan het statische magazijn, waarin (vloer)lasten eenvoudig berekend kunnen worden”, vertelt Steve Vercammen, Sales Manager Automated Solutions bij SSI SCHÄFER. “Nu de vraag naar (semi)automatische oplossingen stijgt, komt de markt voor flinke uitdagingen te staan. Bij de automatisatie van intralogistieke processen heeft de technologie namelijk een essentiële invloed op hoe gebouwen ontworpen moeten worden. SSI SCHÄFER is thuis in deze materie en treedt graag op als projectpartner, van de eerste gesprekken tot en met montage, beheer en onderhoud.”
Of bedrijven nu kleingoed, volumineuze goederen of pallets willen opslaan: SSI SCHÄFER biedt een breed scala aan intralogistieke totaaloplossingen voor opslag, transport, picking, handeling en robotisering van pallets, bakken en kratten. Van manuele en semiautomatische opslagsystemen tot en met volledig geautomatiseerde magazijnen. “Onderscheidend aan SSI SCHÄFER is dat wij alle magazijnoplossingen zelf maken”, vertelt Steve Vercammen. “Hierdoor zijn klanten verzekerd van één projectpartner voor het complete systeem. Maar ook van een perfecte kwaliteitsbewaking, van advies en ontwerp tot en met montage, beheer en onderhoud. En doordat we (inter)nationaal opereren, kunnen we ook uitbreidingsprojecten perfect faciliteren.”
“Magazijninrichting is altijd maatwerk”, aldus Vercammen. “Gelukkig nemen de meeste klanten al in een heel vroeg stadium contact met ons op, zodat we klantwensen en bouwkundige voorwaarden perfect kunnen afstemmen. In een bouwteam met de klant, architect, aannemer en het studiebureau zoeken wij steevast naar de beste ruimte-indeling. Maar ook naar de beste handeling: manueel, semigeautomatiseerd of volledig geautomatiseerd. Voor een automatisch magazijn gelden immers andere eisen dan voor een statisch magazijn.” Het ontwerp van een automatisch magazijn bepaalt het gebouw-ontwerp en niet andersom, benadrukt hij. “Hierbij moet rekening gehouden worden met onder meer vloerdiktes, locaties voor bouw-kolommen, beschikbare hoogtes, utilities, brandveiligheid en de integratie van een technische werkruimte, control room en/of spareparts-magazijn. Een intralogistieke integrator is in dit geval onontbeerlijk. Doordat wij flexibel zijn in lengte, breedte, hoogte en indeling, kunnen wij voor elk magazijn een passende technische oplossing adviseren en realiseren.”
Anno 2022 ziet SSI SCHÄFER een groeiende vraag naar geautomatiseerde magazijnen, waarin geen mensen meer nodig zijn. “Met onze Logistic Solutions (LS) spelen wij in op het enorme tekort aan magazijnmedewerkers. We maken orderpickprocessen sneller, beter en efficiënter, waardoor bedrijven ook in deze uitdagende markt hun groei kunnen doorzetten”, vertelt Juul Janssen, Marketing Specialist België en Nederland bij SSI SCHÄFER. Een klassiek automatisatietraject neemt volgens Janssen en Vercammen makkelijk twee tot drie jaar in beslag, van de eerste gesprekken tot en met de ingebruikname. “Bedrijven die binnen drie jaar willen automatiseren, moeten dus nú al in actie schieten.”
Door een tekort aan beschikbare ruimte groeit bovendien de vraag naar hoogbouwmagazijnen. “Niet verwonderlijk, want hiermee kan de hoogste opslagdensiteit bereikt worden”, aldus Vercammen. “Hoogbouwmagazijnen brengen echter ook specifieke uitdagingen met zich mee. Onder andere wind-, sneeuw- en hemelwater-lasten nemen toe en vragen om grote kolommen, die de vrije gebouwindeling tenietdoen. Ook hier biedt SSI SCHÄFER een oplossing voor. Onze stalen rekken kunnen namelijk zo geëngineerd worden dat ze tevens fungeren als stalen draagconstructie. Hierdoor ontstaat een zelfdragend magazijn, ook wel bekend als silobouw, waaraan de gevelafwerking en dakconstructie rechtstreeks bevestigd kunnen worden. Deze techniek wordt vandaag al veelvuldig toegepast binnen grote koel-/vriesmagazijnen.”
Het succesverhaal van SSI SCHÄFER begint al in 1937, wanneer Fritz Schäfer een bedrijf opricht voor de productie en verkoop van stalen plaatwerkproducten. “De grote doorbraak volgde in 1953 met de introductie van de Lager-Fix magazijnbak”, vertelt Janssen. “Dankzij het unieke bakontwerp met schuine frontopening werden kleingoedproducten nóg makkelijker en sneller toegankelijk. Bovendien konden de bakken een-voudig gestapeld worden. In de jaren die volgden, is het design steeds geoptimaliseerd. Zowel dat van de bakken als de stalen rekken. Daarnaast zijn er nieuwe markten aangeboord en verschillende bedrijven overgenomen, waardoor een totaal-leverancier voor intralogistiek is ontstaan. Inmiddels is SSI SCHÄFER van alle markten thuis: van health & care tot fashion, food & beverage, retail en industrie, die elk hun specifieke oplossingen vragen.”
In juni namen de medewerkers van SSI SCHÄFER hun intrek in een nieuw, hypermodern bedrijfs-pand in het Nederlandse Oosterhout, waar nog meer mogelijkheden zijn voor samenwerking in projectteams. “Want dat is in de huidige markt zonder meer nodig om moderne klantoplossingen te ontwikkelen”, aldus Janssen. Onderdeel van de nieuwbouw is het Training & Experience Center, waar (potentiële) klanten de manuele en semi-automatische opslagsystemen van SSI SCHÄFER vrijblijvend kunnen bekijken én beleven. Bij volledige automatisatie van het magazijn nemen de salesadviseurs hen graag mee naar een van de vele referentieprojecten.