Platform voor de bouw
Atypische bouwput vergt uitgekiende funderingsoplossing
“Weinig andere funderingsspecialisten beschikken over een machine die onder zo’n beperkte hoogte kan boren”, weet Sander Van Biervliet.

Atypische bouwput vergt uitgekiende funderingsoplossing

De Groeningeabdij in Kortrijk begint volgend jaar aan een nieuw hoofdstuk in haar rijkgevulde bestaan. Via een hedendaagse uitbreiding wordt ze omgetoverd tot ‘Abby’, een eigenzinnige tentoonstellingssite voor beeldende kunst. Gezien de nabijheid van de historische bebouwing en de beperkte ruimte op de werf heeft dit prestigeproject heel wat voeten in de aarde. Ook in letterlijke zin, want de funderingswerken vergden al meteen een specifieke aanpak en aangepast materieel.  

De Groeningeabdij is een oude cisterciënzerabdij uit de late zestiende eeuw. Ze wordt deze dagen volop omgebouwd tot een vernieuwende, laagdrempelige en hoogwaardige tentoonstellingssite, met beeldende kunst als motor en identiteit als centraal thema. ‘Abby’ – een afkorting van ‘Anders Bekeken – by Kortrijk’ –  zal een hybride mix van een kunsthal, een museum en een stadsliving vormen. De historische bebouwing wordt aangevuld met een monumentaal parkpaviljoen van circa 500 m², dat door de ontwerpers – Barozzi Veiga, Tab Architects en Koplamp Architecten – is opgevat als een moderne en strakke kapel, waarvan de markante vormgeving verwijst naar de karakteristieke dakenstructuur van de abdij. Daarnaast worden er ook twee ondergrondse tentoonstellingszalen ingericht, die samen nog eens 600 m² extra expositieruimte zullen bieden. 

“Weinig andere funderingsspecialisten beschikken over een machine die onder zo’n beperkte hoogte kan boren”, weet Sander Van Biervliet.

Beperkte beschikbare hoogte

Wat geldt voor Abby – zaken anders durven bekijken en de platgetreden paden durven verlaten – gold ook voor Franki Foundations, dat de funderingswerken uitvoerde. “Wat dit project zo bijzonder maakt, is dat de 8 meter diepe bouwput zich deels onder de bestaande abdij bevindt”, vertelt Sander Van Biervliet, Tender Engineer bij Franki Foundations. “Daardoor was de beschikbare hoogte in een deel van de bouwput beperkt, wat de realisatie van een paalfundering bemoeilijkte. We hebben in de voorbereidingsfase heel wat teken- en rekenwerk uitgevoerd om in detail na te gaan wat praktisch haalbaar was en waar we al dan niet konden boren. Op basis van die bevindingen hebben we een alternatief voorstel uitgewerkt. In het gedeelte van de bouwput waar we wel over de volledige hoogte beschikten, hebben we 180 grondverdringende Atlas-palen geboord. Waar de beschikbare hoogte beperkt was tot slechts 7 meter door de muren van de abdij en de bijbehorende sleuffundering, hebben we geopteerd voor geschroefde kokers met groutinjectie. We hebben dus twee verschillende machines ingezet: een normaal exemplaar en eentje met een mobiele mast, waarvan we de hoogte naar wens kunnen instellen.”  

Missie geslaagd

Het spreekt voor zich dat Franki Foundations specifieke richtlijnen in acht moest nemen. Zo moesten de funderingswerken trillingsvrij uitgevoerd worden. “Bovendien is de site niet zo heel groot, waardoor het geen sinecure was om de funderingsmachines goed en wel in de bouwput te krijgen”, vult Sander Van Biervliet aan. “Het was een uitdagende opdracht die ons de nodige kopzorgen heeft opgeleverd, maar gelukkig is alles naar wens verlopen. Daar zijn we erg tevreden over. Weinig andere funderingsspecialisten beschikken over een machine die onder zo’n beperkte hoogte kan boren, dus in projecten als deze kunnen we echt het verschil maken met onze flexibiliteit en expertise. Missie geslaagd!”    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?

Bekijk alle resultaten