Om energie en grondstoffen te besparen en de CO2-uitstoot terug te dringen, zetten heel wat fabrikanten in op dematerialisatie. Ook Vandersanden, het grootste baksteenproducerende familiebedrijf van Europa, doet zijn duit in het zakje, want midden februari pakte het uit met S-line®, een gamma gevelstenen met een gereduceerde breedte. “En daar stopt het niet bij”, benadrukt CEO Rudi Peeters. “Integendeel: dit is slechts het begin, want door met meerdere sectorgenoten samen te werken, hopen we het smalle steenformaat te kunnen laten uitgroeien tot de standaard.”
De productie van smalle stenen voor zowel gevels als bestrating komt voor Vandersanden niet uit de lucht vallen. Met zijn Together to Zero-programma heeft de gerenommeerde baksteenproducent immers de ambitie om tegen 2050 volledig CO2-neutraal te zijn. “Waar de gevelstenen in het verleden 10 cm breed waren, is dat nu nog maar 7 à 7,5 cm. Ze kunnen zowel vermetseld als verlijmd worden en blijven langdurig mooi, wat voor ons evenzeer cruciaal is”, vertelt Annick Hulsman, Business Unit Marketeer Gevel bij Vandersanden.
Met S-line® draagt Vandersanden actief bij aan de duurzame en circulaire ambities van de bouwsector en onze samenleving in het algemeen. “Dankzij het bijbehorende dematerialisatieproces is er een kwart minder energie en grondstoffen nodig om de smalle gevelstenen te produceren, wat zich in tweede instantie vertaalt in een lagere CO2-uitstoot, minder mortelgebruik, duurzamer transport door het lagere gewicht, ergonomische voordelen bij de verwerking op bouwwerven en een lichtere constructie. Door gebruik te maken van smalle gevelstenen ontstaat er ook meer woon- en/of werkruimte of extra plaats voor isolatie in de wandopbouw. En eveneens belangrijk: aangezien er minder energie en grondstoffen vereist zijn, ligt de prijs van de smalle gevelstenen zo’n 10 % lager dan die van traditionele gevelstenen”, legt Annick Hulsman uit.
De S-line®-stenen worden geproduceerd op basis van lokale rivierklei, een hernieuwbare grondstof. Bovendien gaan ze gemiddeld 135 jaar mee en kennen ze een hergebruik van nagenoeg 90 procent. “Zo dragen we letterlijk en figuurlijk ons steentje bij aan de circulaire transitie en zetten we een volgende stap in de verlaging van onze ecologische footprint, met CO2-neutraliteit tegen 2050 als ultieme streefdoel. Daarvoor riepen we het Together to Zero-duurzaamheidsprogramma in het leven, dat focust op de verdere verduurzaming van onze processen, producten, productiemethoden en fabrieken. We hebben de ambitie om het smalle steenformaat te laten uitgroeien tot de standaard in de sector en willen andere stakeholders de hand reiken om samen met ons CO2-vrij te opereren. Architecten stimuleren we om het smalle steenformaat van meet af aan te incorporeren in hun ontworpen en voor aannemers hebben we onder meer nieuwe verwerkingsadviezen uitgewerkt. Onze baseline is niet voor niets ‘het mooiste maak je samen’ …”, besluit Vandersanden-CEO Rudi Peeters.
Neem dan rechtstreeks contact op met Vandersanden.