Platform voor de bouw
Energie efficiënte schoolgebouwen: wat gebeurt er in Vlaanderen?

Energie efficiënte schoolgebouwen: wat gebeurt er in Vlaanderen?

Vlaanderen staat bekend om z’n grote, vaak katholieke schoolgebouwen, vol karakter maar spijtig genoeg zijn ze ook vaak verouderd. Deze gebouwen uit de jaren ‘70 zijn in vele gevallen nog weinig gerenoveerd. Uit een enquête van het Nieuwsblad deze zomer kwam naar voren dat overal in Vlaanderen scholen verouderd zijn en dat ook directeurs aangeven dat veel gebouwen niet voldoen. Daarbovenop zorgen de hoge energiefacturen ervoor dat de budgetten van scholen nog verkleinen en er vaak geschrapt wordt in onderhoudsprojecten voor de gebouwen. Tijd dus om op een rijtje te zetten wat de doelstellingen zijn voor energie efficiënte scholen en welke (kleine) stappen scholen reeds zetten om hieraan te voldoen.

Energiezuinige nieuwe scholen

Nieuwe schoolgebouwen moeten vanaf 2021 bijna-energieneutraal zijn volgens de Vlaamse wetgeving. Dit betekent dat je een E-peil van 30 of lager hebt en voldoet aan EPB eisen voor ventilatie en hernieuwbare energie. Naast energiezuinige scholen, streven scholen er ook naar om de bezettingsgraad te verhogen aangezien vele scholen de helft per jaar leegstaan. Bij een investering in een energiezuinig gebouw wordt dus ook rekening gehouden met het gebruik van de school door derden buiten schooluren.

Hoe kan je energiezuiniger zijn?

Verder adviseert de Vlaamse overheid om kleine ingrepen te doen om energiezuinige scholen te creëren. De drie aspecten hierbij zijn isolatie, verlichting, verwarming. Voor verlichting gaat het bijvoorbeeld over een nieuw verlichtingssysteem en LED-verlichting installeren in plaats van gloeilampen. Maar ook bij isolatie kan je gaan kijken naar verschillende ventilatiesystemen en isolatiematerialen. Alle informatie hierover met praktijkvoorbeelden vind je bij onderwijs Vlaanderen.

Best cases takeaways

Vanuit verschillende cases van scholen die energiezuiniger willen zijn, kunnen we enkele takeaways opstellen voor toekomstige bouwplannen:

  • Zorg voor optimale bezettingsgraad. Door het gebouw te laten gebruiken door derden kan je de hoge kosten effenen en energie-efficiëntie verhogen.
  • Denk bij de keuze aan materialen ook aan akoestiek en duurzaamheid.
  • Combineer beton met groen en zorg voor genoeg natuurlijke lichtinval. Dit kan door bomen, groendaken, groenvakken aan te leggen.
  • Investeer in groene energie zoals zonnepanelen, samen met warmtepompen en een slimme thermostaat. Ook hoogrendementsglas en verdere isolatie is broodnodig.
  • Investeren in LED-verlichting zorgt ervoor dat je de besparing heel snel terugverdient aangezien er in scholen enorm veel licht wordt gebruikt, zeker in de winter.
  • Andere kleine zaken om op te besparen zijn energiezuinige vaatwassers en koelkasten, maar ook computers en beamers.
  • Al gedacht aan laadpalen? Zo ook kan de schoolparking naar een optimale bezettingsgraad gaan en bijdragen aan de omgeving van de school.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?

Bekijk alle resultaten