In hartje Bilzen, aan de rand van stadspark Haffmans, verrees een nieuw kleinschalig woonproject met elf appartementen. Het forse hoogteverschil op het hellende perceel, dat aanvankelijk een flinke uitdaging vormde, werd omgevormd tot een unieke troef. Aan de voorzijde oogt het gebouw bescheiden en is het perfect ingebed in het straatbeeld, terwijl de imposante achterzijde optimaal gebruikmaakt van het surplus aan ruimte dankzij haar getrapte volumetrie. Grote raampartijen en royale leefterrassen maken het plaatje compleet en garanderen een riant uitzicht op het achterliggende groen.
Op 400 meter van de kerk en in het hart van de groene corridor die het charmante centrum van Bilzen omringt, met het stadspark als aanpalende oase van rust. Veel exclusiever kan een residentieel project niet gelegen zijn. Ook bij Vestio hadden ze dit in de gaten toen er zich enkele jaren geleden een unieke opportuniteit voordeed. “We zijn geregeld actief in Bilzen en een van onze gedelegeerd bestuurders woont toevallig vlakbij. Oorspronkelijk stonden er op het perceel drie verouderde woningen die niet meer aan de huidige normen voldeden. We kregen de kans om ze aan te kopen – inclusief ruilovereenkomst met twee van de drie eigenaars – en te vervangen door een nieuwbouw. Die gelegenheid hebben we dan ook met beide handen aangegrepen”, legt projectmanager Bart Schoubs uit.
Kinderspel was de realisatie van Residentie Haffmanshof echter niet. Vooral het hellende karakter van het terrein – zowel naar de achterzijde toe als langs de straatzijde – vormde een pittige uitdaging. “We hebben dan ook een beroep gedaan op architectenbureau Drieskens & Dubois, waarmee we regelmatig samenwerken. Ze staan erom bekend innovatieve oplossingen te kunnen bieden voor complexere percelen en deden hun reputatie weer alle eer aan in dit project”, vertelt Bart Schoubs. “Om het hoogteverschil van circa 7 meter tussen de voor- en achterzijde van het perceel op te vangen, bedachten de architecten een slimme indeling met twee ondergrondse bouwlagen. De parkeervoorzieningen bevinden zich op niveau -2 – op dezelfde hoogte als de tuin – en de kelderbergingen op niveau -1, ter hoogte van de gesloten straatzijde. Aan de achterzijde van het gebouw zijn van niveau -2 tot +2 elf appartementen van minimaal 80 m² ingericht. Dankzij de trapsgewijze opbouw van de achtergevel beschikken de appartementen op niveau -2 over een eigen privétuintje en de overige wooneenheden over een ruim leefterras. Ook de straat zelf helt stevig, dus in de breedte moesten we eveneens een zeker hoogteverschil zien te overbruggen. Vandaar dat er uiterst rechts – op het laagste punt van het perceel – een aparte stadswoning is ingericht die niet via de gemeenschappelijke traphal bereikbaar is, maar rechtstreeks via het openbaar domein. Dit alles zorgt voor een optimale integratie in de specifieke ruimtelijke context.”
Ook in bouwkundig opzicht was dit geen alledaags project. Naast de atypische karakteristieken van het perceel vormde ook de werflocatie een complicerende factor. “Vlak naast een drukke invalsweg richting het centrum van Bilzen drie bestaande woningen afbreken, een bouwput van circa 10 meter diep uitgraven en berliner- en secanspalenwanden plaatsen: het was geen sinecure”, beaamt Jonas Heynen, projectleider bij Bouwbedrijf Janssen, dat verantwoordelijke was voor de realisatie van de wind- en waterdichte ruwbouw. “Onder het gebouw doen zeventig à tachtig micropalen dienst als fundering, vermits de bodem behoorlijk drassig was. Samen met de natte weersomstandigheden heeft ons dat wel wat parten gespeeld. Uiteindelijk hebben de voornaamste ruwbouwwerken ruim anderhalf jaar in beslag genomen. Vanaf de betonnen vloerplaat op niveau -2 is heel het gebouw opgetrokken met behulp van kalkzandsteen. De gevel is bekleed met de lichte Perla-gevelsteen van Vandersanden, gecombineerd met zwarte vezelcementstroken van Trespa (horizontaal) en zwarte aluminiumlatten van Formino die de inkompartij accentueren (verticaal). De platte dakvlakken zijn opgevat als groendaken om de link met de achterliggende natuur van het Haffmanspark te versterken.”
Gezien de specifieke werf- en omgevingsomstandigheden was de bouw van Residentie Haffmanshof niet altijd een ‘walk in the park’, maar het eindresultaat mag er wezen. Dat vindt ook Bart Schoubs. “Aan de straatkant heerst een stedelijk gevoel – met contrasterende materialen in de voorgevel die voor een interessante visuele dynamiek zorgen zonder het klassieke straatbeeld te verstoren – terwijl aan de groene achterzijde alles gericht is op licht, lucht, rust, ontspanning, openheid en ruimtelijkheid.
Een ander belangrijk pluspunt is de diversiteit aan residentiële typologieën die we voorzien hebben: van eenslaapkamerflats tot grote doorzonappartementen in duplexformaat. Dit zorgt voor een interessante mix van wooneenheden die zowel geschikt zijn voor alleenstaanden en jonge gezinnen als oudere bewoners, die samen een levendige wooncommunity zullen vormen. De reacties die we ontvangen zijn erg positief, dus we kunnen met recht en reden spreken van een uiterst geslaagde ontwikkeling!”
Kubomat – Aluminium buitenschrijnwerk
De sterke connectie met het achterliggende park maakt van Residentie Haffmanshof een unieke woonlocatie. Grote glaspartijen, die geplaatst werden door Kubomat uit het nabijgelegen As, garanderen een schitterend uitzicht. “Het ging om aluminium ramen en hefschuiframen, waarvoor we profielen van Aliplast gebruikten”, legt zaakvoerder Patrick Caelen uit. “Wat installatie betreft, was het een moeilijke werf. De grootste glaspartijen bevinden zich immers aan de achterzijde en moesten dus met de nodige omzichtigheid over het gebouw gehesen worden, waar ze werden overgenomen door een andere kraan en vervolgens zorgvuldig op hun plaats werden getild. Het te overbruggen hoogteverschil van circa 7 meter maakte dit er niet eenvoudiger op, net als het drukke verkeer in de straat, dat we uiteraard niet mochten hinderen. Best uitdagend, maar we hebben al voor hetere vuren gestaan. Zo schakelde Bouwbedrijf Janssen ons recent ook in voor het aluminium buitenschrijnwerk van Oogcentrum Zie in Bilzen. Daar zijn de ruiten gemiddeld tussen 6 en 8 meter breed, opgedeeld in twee delen die koud tegen elkaar zijn verlijmd. We kunnen bogen op meer dan vijftig jaar ervaring en deinzen dus niet terug voor complexe realisaties en omstandigheden.”