Platform voor de bouw
Poortwachter voor Tech Lane Ghent

Poortwachter voor Tech Lane Ghent

Sinds kort heeft de Wetenschapscampus Tech Lane Ghent Eiland Zwijnaarde een echte ‘poortwachter’. Aan de zijde van de E40 verrees een nieuwe bio-incubator die eveneens het nieuwe hoofdkwartier van het Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB) huisvest. Met zijn negen bouwlagen en unieke architectuur wordt dit gebouw ongetwijfeld hét ankerpunt bij uitstek op de befaamde site.  

De doelstellingen van de bouwheren waren van meet af aan duidelijk: de nieuwe bio-incubator moest een goed functionerend, flexibel en bouwtechnisch doordacht volume worden dat op een kostenefficiënte manier kon worden opgetrokken en toch een prestigieuze uitstraling heeft. Een bijzondere uitdaging die BEEL architecten en MODULO architecten invulden met een uniek concept. “We namen de situering als zichtlocatie langs de E40 als uitgangspunt”, vertelt Stéphane Beel, architect-vennoot bij BEEL Architecten. “Als resultaat kregen de gevels elk hun eigen uitstraling. Langs de (re)creatieve zuidzijde aan de wetenschapscampus staan rust en concentratie centraal. Deze gevel fungeert als een soort bril, een herkenningspunt voor bezoekers, en geeft het gebouw zijn identiteit aan de campuszijde. De oost- en westgevel zijn, in functie van het achterliggende programma, eerder gesloten qua karakter. Deze geslotenheid versterkt het verticale statuut van het gebouw als een dynamisch scherm langs de E40. De noordgevel moet een signaalfunctie langs de E40 vervullen en werd daarom opgevat als een transparant membraan rondom de circulatieschijf.”

Esthetische en functionele patio’s

Op de hoogste verdiepingen, waar het hoofdkantoor van het VIB is ingericht, dragen patio’s als intensieve groendaken bij tot een gezonde en aangename werkomgeving. “Het zijn afgeschermde buitenruimtes waar geborgen openheid centraal staat”, verduidelijkt Stéphane Beel. “Ze zorgen voor voldoende daglichttoetreding op de kantoorvloeren. De relatie met de wetenschapscampus wordt extra in de verf gezet door het VIB als een ‘periscoop’ te laten uitkijken over de campus.”

De gangen kregen een bredere functie dan louter circulatie.

Gevelbekleding zorgt voor herkenning

De nieuwe bio-incubator heeft een bruto vloeroppervlakte van 14.420 m², verdeeld over negen bouwlagen. Hij werd overwegend in beton opgetrokken en afgewerkt met matte goudgele keramische tegels, geanodiseerd buitenschrijnwerk (en accentgevels) en groengevels. “De gevelbekleding vormt als het ware een huid rond het gebouw en past zich met verschillende raamopeningen aan op basis van de oriëntatie en achterliggende functies”, aldus Stéphane Beel. “De materiaalkeuze is gemaakt uit duurzaamheidsoverwegingen – circulair, lage CO2-footprint, onderhoudsarm, robuust en weerbestendig – en aligneert beeldkwaliteit met bouweconomie.”

Samenwerking accommoderen  

Aan de binnenkant ligt de focus van het architecturale concept vooral op samenwerken en ontmoeten. De hoofdingang komt uit op een multifunctionele foyer. “We hebben de inkomzone ontworpen als een interactief kennisforum”, legt Stéphane Beel uit. “De concentratiezone is verticaal uitgewerkt als een logische stapeling van de verschillende functies, waaronder een collectieve vergaderzone, de bio-incubatoren, de technische zone en het VIB-hoofdkantoor. 

Door deze hyperefficiënte bundeling van concentratiezones is het mogelijk om de gangzone een bredere functie te geven dan louter circulatie. De interactieve schil vervult niet enkel een billboardfunctie van en naar de autosnelweg, maar zorgt ook voor (ver)binding op en tussen de verschillende werkvloeren. Hij accommodeert de toevallige ontmoeting, die vaak een katalysator voor creativiteit is. De interactieve schil is uitgerust met een onthaal-/wachtzone, lees- en koffiehoek, verticale (proef)tuinen, ontspanningsruimtes … Dit alles draagt bij tot een stimulerende omgeving waarin werknemers gemakkelijk kunnen samenwerken en zich thuis voelen.”

Het gebouw werd afgewerkt met matte goudgele keramische tegels.

Flexibel en energiezuinig

Alle verdiepingen van de bio-incubator stoelen op eenzelfde principe dat flexibiliteit toelaat. “De modules kunnen eenvoudig worden geschakeld en losgekoppeld in functie van de noden van de start-ups”, aldus Stéphane Beel.  “Dankzij de specifieke inplanting, het doordachte architecturale concept met veel natuurlijk licht en groendaken/-gevels, een hoge isolatiegraad, een gebouwklimatisering op basis van lucht-waterwarmtepompen én een uitgebreide PV-installatie zullen we een BREEAM ‘Very Good’-score voor het project op zich en een ‘Excellent’-score voor energieverbruik halen.”    

Condair – Stoombevochtigers

In een bio-incubatoromgeving is een luchtkwaliteit tussen 40 en 60 % onontbeerlijk. Om dit te verwezenlijken, werd Condair, wereldleider in luchtbevochtiging, ontvochtiging en adiabatische koeling, ingeschakeld. “Na een grondige studie hebben we hiervoor verschillende zeer energiezuinige elektrische weerstandstoombevochtigers geleverd”, vertelt salesmanager Dirk Vanhove. “Deze zijn uitgerust met een uniek gepatenteerd kalkmanagementsysteem voor een duurzame werking en zeer lage exploitatiekosten. Deze oplossing reduceert het elektriciteitsverbruik met 10 %, het benodigde water met 15 % en de onderhoudskosten met 40 %. Het geïnstalleerde elektrische vermogen bedraagt 312 kW met een stoomverbruik van maximaal 416 kg/per uur. Hierdoor werd met deze installatie van duurzame stoombevochtigers van het type ‘Condair RS’ een reductie van meer dan 35.600 kg CO2-uitstoot gerealiseerd, wat overeenkomt met een totale jaarlijkse CO2-opname van 1.602 aangeplante bomen!” Een belangrijke uitdaging was het uitrusten met bevochtigers van twee grote luchtventilatie-units (31.000 m³/u) met een modulaire stoomdebietregeling van 0-160 kg/u. “Om het energieverbruik optimaal te reduceren bij een maximale levensduur moest dit gebeuren met vier identieke units van 40 kg/u die in cascade werken”, aldus Dirk Vanhove. “Dankzij een intensieve samenwerking tussen onze engineering- en serviceafdeling en het installatiebedrijf Equans slaagden we glansrijk in deze missie, die toch wel een looptijd van vier jaar kende. We zorgden in de uitvoeringsfase zowel voor de opstart als de afregeling van de volledige bevochtigingsinstallatie.”

TECHNISCHE FICHE
  • Bouwheer VIB (Zwijnaarde) en PMV (Brussel)
  • Architect BEEL architecten (Gent) en MODULO architecten (Brussel)
  • Hoofdaannemer(s) TM Group Jansen (Zonhoven) – Cordeel België (Temse) – Equans (Brussel)

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?

Bekijk alle resultaten