De laatste jaren was het niet zo aangenaam wonen in de sociale woonwijk Cantillon in Ternat. De talloze mankementen van de sterk verouderde huizen noopten de Gewestelijke Maatschappij voor Volkshuisvesting tot drastische maatregelen. Ze besloot alle woningen dan ook in een quasi volledig nieuw kleedje te stoppen.
Na bijna vijftig jaar dienst hadden de 55 huizen in de Cantillonwijk hun beste tijd gekend. Bewoners klaagden steen en been over de vele problemen en ongezonde leefomstandigheden in hun sociale woning. Het duurde even vooraleer de Gewestelijke Maatschappij voor Volkshuisvesting effectief actie ondernam, maar in 2019 kon PIT Antwerpen einde-lijk starten met de ambitieuze metamorfose van de woonwijk. “Het project werd opgedeeld in acht fases, waarvan we er intussen al zes hebben gerealiseerd”, vertelt Glenn Stevens, projectleider bij PIT Antwerpen. “Begin 2023 zouden alle woningen volledig gerenoveerd moeten zijn.”
De Cantillonwijk telt vijf soorten huizen. Type A, B en D zijn halfopen bebouwingen met een aangebouwde garage. Type C-huizen zijn halfopen woningen die volledig onderkelderd zijn. Type E staat voor rijwoningen met garages die zich verderop in de straat situeren. Allemaal worden ze grondig onder handen genomen. Alles wordt vervangen, met uitzondering van de buitengevels en binnenmuren. Glenn Stevens: “We strippen de woningen volledig. De chape, het pleisterwerk, de vloeren, de elektriciteit, het sanitair, de verwarming, de keuken …: alles wordt vernieuwd. Om meer ruimte in de woon- en slaapkamers te voorzien, worden de schouwen afgebroken. Daarnaast installeren we in de type A- en B-huizen een groter toilet in de gang. Voorts wordt ook al het binnen- en buitenschrijnwerk vervangen. Buiten worden de daken volledig afgebroken tot op de kepers. De oude asbestleien moeten plaatsmaken voor nieuwe exemplaren en de dakoversteken worden heropgebouwd met Trespa-platen. Op de platte daken van de garage blijft enkel de draagstructuur behouden. Voorts wordt alles vervangen door OSB met dampscherm, isolatie en EPDM als dakdichting.”
Ook de terrassen en opritten worden uitgebroken en heraangelegd. “De opdracht omvat zelfs het vernieuwen van de oude rioleringen en het reinigen/opvullen van de oude stookolietanks”, aldus Glenn Stevens. “De Gewestelijke Maatschappij voor Volkshuisvestiging besloot immers om qua verwarming over te schakelen op gas. Alle woningen krijgen bijgevolg een hoogrendementswandketel op gas. Tevens voorzien we overal een ventilatiesysteem met ventilatieroosters op het raamprofiel. Dat is nodig omdat we de woningen verduurzamen door middel van een dik isolatiepakket. Zo worden de hellende daken uitgerust met 80 mm minerale wol en 120 mm PUR. Onder de platte daken van de garages installeren we zelfs PUR-platen van 5 centimeter dik. Waar mogelijk leggen we ook een isolatiechape van 4 centimeter én we voorzien alle huizen van goed isolerend pvc-buitenschrijnwerk met dubbel glas.”
PIT Antwerpen neemt naast de algemene coördinatie ook een deel van de bouwwerken voor zijn rekening. Het eigen team zorgt voor het metselwerk en de rioleringsbuizen binnen, isoleert de kelder-plafonds van de type C-woningen, verhoogt de lintelen (door de vloerpassen op de eerste verdieping te verhogen) en plaatst nieuwe brievenbussen en huisnummers. “De rest geven we in handen van bekwame onderaannemers”, aldus Glenn Stevens. “Omdat de gevels en de ruimtelijke indeling van de woningen intact blijven, is er niets aan de stabiliteit veranderd. Dit maakt de opdracht relatief eenvoudig, zeker omdat we dergelijke grote en langdurige projecten al vaker hebben uitgevoerd. Grondige renovatiewerken voor sociale huisvesting zijn immers onze specialiteit, naast de restauratie van historische monumenten.”