Platform voor de bouw
School voor de toekomst ontvangt leerlingen met open armen

School voor de toekomst ontvangt leerlingen met open armen

De gemeentelijke basisschool in Evergem werd niet alleen te krap, maar was ook aan een fikse renovatie toe. Wie er nu binnenstapt, is beslist onder de indruk van het open en tegelijk geborgen karakter. De site werd omgetoverd tot een samenhangend geheel, waarin nieuwe en bestaande gebouwen harmonieus samenvloeien. Een inspirerende speel- en leeromgeving voor de zevenhonderd leerlingen!

“Verschillende uitbreidingen zorgden doorheen de jaren voor een mikmak van stijlen op de schoolsite. Met rationele, spraakmakende architectuur en een uniform straatbeeld gaven we de school opnieuw een eigen identiteit”, zegt Ninke Martens, ingenieur-architect en bestuurder bij ABDM architecten. “De beeldtaal, gekenmerkt door verticale ritmische metselwerkpenanten en een horizontale betonnen luifel, creëert eenheid. Bovendien zorgt de combinatie van wit en zwart metselwerk in de verschillende bouwlagen voor een visueel verkleinend effect.”

De verschillende bouwlagen van de voorgevel zijn opgetrokken in een combinatie van wit en zwart metselwerk, wat voor een visuele schaalverkleining zorgt.

Minimale loopafstanden, maximale leesbaarheid

“De nieuwe hoofdingang fungeert als het kloppende hart van de schoolsite, omringd door administratieve ruimtes en gemeenschappelijke voorzieningen”, gaat Ninke Martens verder. “De kleuterklassen bevinden zich aan de ene zijde, de lagere school aan de andere, met elk een eigen speelplaats en refter. Daarnaast beschikt de gemeentelijke basisschool nu over extra klaslokalen, gloednieuwe sportinfrastructuur, een ruime leraarskamer en een polyvalente zaal. Het geheel vormt een aantrekkelijke en uitnodigende omgeving voor zowel leerlingen als personeel. Met hun open karakter ontpoppen de speelruimtes zich als het toonbeeld van leesbaarheid.”

Flexibel en toekomstbestendig

Enthousiast spelende kinderen, geduw en getrek, het verslepen van boekentassen, tafels en stoelen … Logisch dat een schoolgebouw intensief gebruikt wordt. “Wat we bouwen, moet dus toekomstbestendig en duurzaam zijn, een kolfje naar onze hand”, vult Ninke Martens aan. “ABDM architecten ontwerpt solide en flexibele schoolgebouwen, wat ook hier bevestigd wordt. Zo zijn de circulatiezones in de nieuwbouwgedeeltes afgewerkt met robuust zichtmetselwerk, terwijl ook de technische installaties afgestemd zijn op de veelzijdige noden. Een ander hoogtepunt van het ontwerp is de multifunctionaliteit. Om co-teaching te faciliteren en meervoudig gebruik te stimuleren, zijn de leslokalen uitgerust met dubbele verbindingsdeuren. Tegelijkertijd zorgen lichte stijlwanden met hoge akoestische isolatiewaarden voor een optimale scheiding tussen de klassen, wat maximale flexibiliteit biedt naar de toekomst toe. De polyvalente zaal – die overdag dienstdoet als refter – is voorzien van een mobiele scheidingswand, zodat de ruimte buiten de schooluren veelzijdig inzetbaar is voor verenigingen, buurtbewoners of naschoolse activiteiten.”

Arvid Martens en Ninke Martens, bestuurders van ABDM architecten, dragen de waarden cliëntgerichtheid, fundamentele duurzaamheid, transparantie, innovatie en vakkennis hoog in het vaandel. (Beeld: An van Gijsegem)

Duurzaam en circulair bouwen

De term ‘duurzaamheid’ duikt steeds vaker op. Echter, voor ABDM architecten is duurzaam bouwen geen hype, maar een evidentie. Het Kruisemse architectenbureau plaatst fundamentele duurzaamheid centraal in elk ontwerp en begeleidt de bouwheer vakkundig bij alle keuzes. GBS Evergem is daar het perfecte voorbeeld van. De zorgvuldige selectie van materialen, het gebruik van circulaire bouwstoffen en beton met gerecycleerde granulaten, alsook het behoud van bestaande ruimtes verkleinen de CO2-voetafdruk. “Zo recupereerden we de bestaande gelamelleerde liggers van de refter voor de realisatie van het nieuwe dak boven de klaslokalen”, legt Ninke Martens uit. “De oude refter kreeg een nieuwe invulling als bergruimte, waarbij zowel de vloer als de metselwerkwanden behouden bleven. Verder biedt de bestaande structuur van de hellende daken nu plaats aan een gezellige leraarskamer en een centraal atrium met tribunetrap. Een eenvoudige insnede in het dak maakt van een donkere zolder een gezellige, leefbare en daglichtrijke ruimte met zonneterras, een rustplek voor het lerarenkorps.”

De uitbreiding van GBS Evergem omvatte ook de realisatie van een polyvalente sportzaal.

Avontuurlijke speelruimtes

Als er iets is wat niet mocht ontbreken, dan is het wel buitenspeelruimte. Door slim om te springen met de beschikbare infrastructuur is ABDM architecten er op briljante wijze in geslaagd om een avontuurlijke speelplaats met heuvels, een zandspeelplaats en een overdekt gedeelte in te richten. Er werd namelijk gekozen voor de aanleg van een ruime dakspeelplaats met tribunetrap en uitzicht over de open speelplaats voor de lagere school. “Dit project is ons op het lijf geschreven”, besluit Ninke Martens. “ABDM architecten staat voor een totaalaanpak, gaande van architectuur over stabiliteit en technieken tot akoestiek en duurzaamheidsadvies.” Het multidisciplinaire bureau heeft ruime ervaring met toekomstgerichte, inspirerende scholenbouw en fundamenteel duurzaam bouwen. Dat geldt ook voor publieke, kantoor- en productiegebouwen. Met dit geslaagde ontwerp voor GBS Evergem toont ABDM architecten zijn verregaande ambitie.     

TECHNISCHE FICHE
  • Bouwheer Gemeente Evergem
  • Architect ABDM architecten (Kruisem)
  • hoofdaannemer(s) STRABAG Belgium (Antwerpen)

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?

Bekijk alle resultaten