Platform voor de bouw
Groengevels dragen bij aan gezonde en biodiverse stedelijke leefomgeving
Een groengevel verbruikt slechts 5 liter water per vierkante meter per dag.

Groengevels dragen bij aan gezonde en biodiverse stedelijke leefomgeving

Dankzij studies, onderzoeken en ontwikkelingen heeft de relatief jonge sector van begroende gevels in België de laatste jaren heel wat kennis opgebouwd. Zo kan er een veel groter aantal groene wanden van een betere kwaliteit gerealiseerd worden. Begroende gevels, zowel grondgebonden (groengevels) als gevelgebonden (Living Wall Systems), kunnen een belangrijke meerwaarde vormen voor steden en gebouwen.

In België werden groengevels mee geïntroduceerd door Ecoworks. Na lang experimenteren, kneden en verfijnen kreeg die groengevel de juiste vorm. Het bedrijf uit Vilvoorde ontving er de Batibouw Eco-Award voor. Yannick Lepage, landscape architect / horticulturalist bij Ecoworks: “Begroende gevels winnen aan populariteit. Zowel voor bestaande als nieuwe gebouwen wordt een aanzienlijke toename verwacht ten gunste van een duurzame en gezonde ontwikkeling van stedelijke gebieden. Hun esthetische waarde is dan ook onmiskenbaar. Bovendien kunnen ze het ecosysteem grote diensten bewijzen en bijdragen aan een gezondere en biodiversere leefomgeving in stedelijke gebieden.”

Begroende gevels kunnen bijdragen tot de verbetering van de luchtkwaliteit.

Alles in eigen beheer

Begroende gevels kunnen bijdragen tot de verbetering van de luchtkwaliteit. Vooral wanneer ze aangebracht worden op plaatsen die een bron van verontreiniging vormen. Ze kunnen bovendien het stedelijk hitte-eilandeffect milderen. Hoewel hun bijdrage aan de thermische weerstand van een gebouw verwaarloosbaar is, zorgen ze via evapotranspiratie en beschaduwing mee voor de passieve koeling van het gebouw. Zorgvuldige keuzes met betrekking tot de componenten (bijvoorbeeld het substraat, de constructie), de processen tijdens de uitvoeringsfase (bijvoorbeeld het vervoer) en het gebruik (bijvoorbeeld het onderhoud) kunnen de milieu-impact beperken. Yannick Lepage: “Bij Ecoworks gebeurt alles in eigen beheer, elke dag opnieuw. Het levert een sterk portfolio op met ontwerpen op maat, gemaakt door ervaren hoveniers die hier elke dag voor in de weer zijn. Ons webbased geautomatiseerde principe zorgt voor een permanente monitoring van elke groengevel en een minimaal waterverbruik. Wist je dat de gemiddelde Belg 115 liter water per dag verbruikt? Onze groengevel redt het met 5 liter water per vierkante meter per dag.”

Optimale uitvoering is een must

Sommige aspecten, zoals het rustgevoel dat het zicht op een groene wand biedt, zijn moeilijk te kwantificeren, maar hebben ongetwijfeld een positieve invloed op de samenleving en de gezondheid. Voor het welslagen van begroende gevels zijn een doordacht ontwerp en een professionele uitvoering in functie van de omstandigheden en de verwachtingen van essentieel belang. Vanaf de ontwerpfase moeten keuzes gemaakt worden met kennis van zaken en in functie van de projectsituatie: keuze van het type groene wand, substraat, irrigatiesysteem, beplanting, de toegankelijkheid voor het toekomstige onderhoud … “Een optimale uitvoering is een must: de bevestiging van de groene wand en de realisatie van het irrigatiesysteem zijn twee belangrijke aspecten. Al deze stappen, die reeds in de projectfase aanvangen, worden uitgevoerd in nauwe samenwerking met de bouwkundigen (architect, aannemer …) en de plantkundigen (landschapsarchitect, tuinaannemer …). Pas dan verkrijg je het gewenste én optimale resultaat, waar je nog vele jaren plezier aan beleeft!” besluit Yannick Lepage.   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?

Bekijk alle resultaten