Bedrijven die te maken hebben met goederenontvangst, opslag, voorraadbeheer, orderpicking en verzending staan voor grote uitdagingen. Niet alleen worden goede magazijnmedewerkers steeds schaarser en duurder, ook de beschikbare ruimte voor nieuwbouw of uitbreiding is inmiddels zeldzaam geworden. “Het is dan ook zaak om de mensen en vierkante meters die wél beschikbaar zijn zo efficiënt mogelijk in te zetten”, vertellen Jeroen Aarts en Steve Vercammen, respectievelijk Projectmanager Staalbouwprojecten en Sales Manager Logistic Solutions BENE bij SSI SCHÄFER. “Bijvoorbeeld door de hoogte in te gaan.”
Een hoogbouwmagazijn is een magazijn dat hoger is dan 15 meter. “De meeste leveranciers van ‘standaard’ magazijnsystemen bouwen niet hoger dan 15 à 16 meter”, weten Jeroen Aarts en Steve Vercammen. “Met name omdat de magazijnen dan niet meer bediend kunnen worden met standaard rollend materieel (heftrucks en reachtrucks). Om veiligheidsredenen is de maximumhoogte van een hoogbouwmagazijn op dit moment beperkt tot 50 meter. Grotere hoogtes zijn in dit geval inefficiënt, financieel minder interessant en/of leiden tot zodanig zware constructies dat er te veel opslaglocaties verloren gaan”, illustreert Steve Vercammen.
Bij de klassieke bouwtechnieken – zowel in beton als staal – wordt vaak eerst het gebouw geplaatst, waarna het geheel wordt ingevuld met stellingen. Hierbij gaat echter kostbare opslagruimte verloren. Zowel langs de gevels en aan de bovenzijde als op plaatsen waar kolommen de gebouwconstructie moeten dragen. “Het brede intralogistieke portfolio van SSI SCHÄFER biedt daarom een extra mogelijkheid, in de vorm van silohoogbouw, ook wel High Bay Warehouse (HBW) genoemd. Hierbij vormt de constructie van de stellingen tevens de ruggengraat van het gebouw. De rekken dienen tegelijk als draagconstructie voor de dak- en gevelpanelen, zodat er geen separate hal meer om de racking heen gebouwd hoeft te worden. Dit bespaart tijd, arbeid én bovenal waardevolle opslagruimte.”
“Silohoogbouw is al interessant voor bouwhoogtes vanaf 20 meter. Wie kiest voor deze vorm van magazijnopslag kiest namelijk voor een maximale opslag van pallets, dozen en/of trays op het beschikbare aantal vierkante meters vloeroppervlak”, vertelt Steve Vercammen. “Maar ook voor een hoge opslagdichtheid, directe toegang tot elk artikel, hoge processnelheden en een uitstekende beschikbaarheid (24/7). Diverse opbergmogelijkheden, van enkeldiepe tot meerdiepe oplossingen, in combinatie met specifiek geconfigureerde vakbreedtes, garanderen de grootste flexibiliteit qua ruimtegebruik.”
SSI SCHÄFER is door zijn unieke combinatie van internationale expertise, oog voor detail en geavanceerde technieken dé vertrouwde keuze binnen de markt én een van de weinige aanbieders van silohoogbouwprojecten met hoogtes ver boven de 40 meter. “Wij kunnen talrijke referenties uit de hele wereld voorleggen om gebruikers op dit vlak te inspireren. Van standaard opslagmagazijnen tot gekoelde en diepvriestoepassingen, waar het energetisch heel interessant is om zoveel mogelijk producten in een zo compact mogelijke ruimte op te slaan.”
Het is niet voor niets dat silohoogbouw steeds populairder wordt, meent Steve Vercammen. “Zeker nu voor pallets of stukgoederen zoals dozen en/of trays de technologieën voor in- en uitslag, ofwel ASRS (Automated Storage and Retrieval System), evolueren. Waar traditioneel vooral kraantechnologieën worden ingezet, kunnen we nu ook shuttleoplossingen realiseren die maximale flexibiliteit bieden. Hierdoor kunnen ook toepassingen waarbij kraantechnologie voorheen niet ideaal was nu volledig geautomatiseerd worden in een silohoogbouwmagazijn. Op basis van de inbound- en outbounddata geven wij advies met betrekking tot de beste automatiseringstoepassingen, zodat je als gebruiker een optimale ROI bereikt.”
SSI SCHÄFER beschikt over een uitgebreide deskundigheid op het vlak van ontwerp, calculatie, statische configuratie, engineering, productie én uitvoer, benadrukt Jeroen Aarts. “Bovendien zijn wij thuis in aardbevingsbestendig bouwen. Aan de basis van onze silohoogbouwmagazijnen ligt steevast een betonnen vloerplaat. Hierbovenop monteren wij de ankers voor onze staalconstructie, waarna de complete constructie wordt opgebouwd in prefabblokken van circa 10 x 1,5 x 12 meter. De niveaus waar later de pallets op zullen komen, zijn hierin al voorgemonteerd.”
Steve Vercammen: “In de ontwerp- en engineeringsfase wordt in nauwe samenwerking met de constructeur de maximaal toelaatbare belasting van de vloer én staalconstructie berekend, waarbij we onder andere rekening houden met palletgewichten, HVAC-installaties, eventuele zonnepanelen, het gewicht van de dak- en gevelpanelen en de geldende wind- en sneeuwlasten. Bij koel- en vrieshuizen waarbij de vloer geïsoleerd is, worden de posities van de vloerleidingen en de constructieve ankers bovendien in nauw overleg afgestemd.”
Naast de robuuste staalconstructie biedt SSI SCHÄFER een uitgebreid assortiment opslagplatforms, trappen en veiligheidsvoorzieningen, evenals opslag- en overslagmachines en shuttlesystemen. Alle componenten worden intern vervaardigd, waarbij ze geconfigureerd en geproduceerd worden om perfect te passen in het silohoogbouwmagazijn. Ook biedt SSI SCHÄFER een reeks aanvullende diensten voor magazijnen zoals dak- en wandbekleding, als onderdeel van een uitgebreid en compleet productpakket.
Neem dan rechtstreeks contact op met SSI Schäfer N.V./S.A..