Platform voor de bouw
The next level in brandwerende glasconcepten
Een mooi voorbeeld van een complex brandwerend glasconcept is terug te vinden in AZ Zeno in Knokke-Heist. (Beeld: Lumecore/Toon Grobet)

The next level in brandwerende glasconcepten

Om aan deze vraag tegemoet te komen, moeten constructeurs en leveranciers out of the box denken en hun technische kennis combineren met een flinke dosis creativiteit. Het is een uitdaging die Fire Doors & Projects uit Deinze al vele jaren met succes aangaat.

Brandwerende glasconcepten zijn niet nieuw in de project- en private bouwmarkt. Integendeel, ze vinden al geruime tijd hun weg naar dergelijke gebouwen. “Tot enkele jaren geleden spraken we over relatief eenvoudige oplossingen”, vertelt Danny Jonckheere, zaakvoerder van Fire Doors & Projects. “Denk maar aan vrij massief stijl- en regelwerk met beperkte glasafmetingen. Vandaag zien we steeds grotere glasconcepten met extra functionaliteit op het toneel verschijnen. Een mooi voorbeeld zijn de hoge glaspartijen die glas-aan-glas worden geplaatst om ook als borstwering te fungeren. Dergelijke oplossingen dienen
bovendien niet alleen brandwerend te zijn. Er worden ook steeds hogere eisen op het vlak van veiligheid, akoestiek en esthetiek gesteld.” 

Deze glas-aan-glastoepassing fungeert ook als borstwering.

Het onmogelijke mogelijk maken

Complexe glasconcepten zijn een kolfje naar de hand van Fire Doors & Projects. “We zijn erop gebrand om het onmogelijke mogelijk te maken”, vertelt Danny Jonckheere. “Intussen ontwikkelden we tal van innovatieve toepassingen, zoals beloopbare glazen vloerelementen met een brandweerstand van 1 uur. Of glaswanden met – al dan niet gemotoriseerde – ingebouwde
lamellen. Of geautomatiseerde schuifdeuren met maximale glasvolumes in een minimaal kaderprofiel die een brandweerstand van 30 minuten garanderen. Hoewel we er meestal in slagen om een resultaat op te leveren dat perfect inspeelt op de wensen van de bouwheer en de architect, blijven er uiteraard beperkingen bestaan. Onze sterkte is dat we het totaalplaatje bekijken. Niet alleen voor en tijdens de bouw-werken, maar ook na de oplevering. Zo is ‘hoe gaan we om met deze grote glasvolumes bij glasbreuk’ een vraag die al tijdens het ontwerp moet worden gesteld.”    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?

Bekijk alle resultaten