De hardnekkige ‘war for talent’ treft alle geledingen binnen de bouwsector. Ook in het ingenieurswezen valt de instroom aan jonge schoolverlaters mager uit en is het aartsmoeilijk om gekwalificeerde nieuwe medewerkers aan te trekken. Door hun krachten te bundelen onder de vlag van Studibo trachtten elf Vlaamse studie- en ingenieursbureaus het tij te keren. Met succes, want de groei van het personeelsbestand is haast niet bij te houden. Met welke troeven de Studibo-groep het verschil maakt op de arbeidsmarkt, vernemen we van CEO Julie Schoutteten.
“Er zijn te weinig gekwalificeerde jonge ingenieurs die afstuderen en effectief in de bouw willen gaan werken. Bovendien vist iedereen in dezelfde vijver, dus het is absoluut niet evident om geschikte nieuwe medewerkers te vinden.” Julie Schoutteten windt er geen doekjes om: ook bij onze studiebureaus woedt deze dagen een heuse war for talent. “Hoewel de STEM-richtingen in het onderwijs de voorbije jaren flink gepromoot zijn en een job als ingenieur bij een studiebureau – zeker in vergelijking met heel wat andere bouwberoepen – erg aantrekkelijk is en ook inhoudelijk veel voldoening biedt – wat is er mooier dan bijdragen aan de verduurzaming van de bebouwde wereld? – blijft de instroom te beperkt. Bovendien zijn de weinige young potentials die zich aandienen zich erg bewust van hun sterke onderhandelingspositie en spelen ze dat dan ook graag uit bij sollicitaties, waarbij ze soms flinke eisen stellen. Een antwoord bieden op deze prangende problematiek was een van de belangrijkste redenen om Studibo op te richten, in de hoop wat meer gewicht in de schaal te kunnen werpen bij de moeizame zoektocht naar nieuwe medewerkers, zodat de studiebureaus binnen onze groep een gezonde groei kunnen blijven doormaken.”
Dit laatste lijkt voorlopig aardig te lukken. Studibo is erg in trek bij jong ingenieurstalent, met dank aan enkele bijzondere troeven. “Kleine, individuele studiebureaus die gevestigd zijn op één locatie zijn in wezen beperkt tot de arbeidspopulatie die in de buurt woont. Dankzij onze sterke geografische spreiding is onze actieradius een stuk groter. Onze groep beschikt over elf locaties, verspreid over heel Vlaanderen. Stel dat er medewerkers zijn die na verloop van tijd naar een andere stad of provincie verhuizen, dan vormt dat absoluut geen probleem. We bieden onze mensen de mogelijkheid om superflexibel te werken, ook inhoudelijk gezien. Veel jonge ingenieurs die pas afgestudeerd zijn weten begrijpelijkerwijs nog niet goed wat ze precies willen. Stel dat iemand bij ons start als stabiliteitsingenieur en na verloop van tijd vaststelt dat hij of zij toch liever op akoestiek focust, dan kan die persoon perfect doorstromen naar een van onze andere bureaus. Dat zijn sterke argumenten in de zoektocht naar nieuwe medewerkers, die ons bovendien toelaten om talentrijke mensen langdurig binnen onze groep houden. Een scenario waarbij young potentials vertrekken of weggeplukt worden zodra ze goed en wel opgeleid zijn en zouden kunnen beginnen renderen, willen we absoluut vermijden. Gelukkig hoeven we daar niet al te zeer voor te vrezen, want bij onze bureaus is er heel weinig uitstroom.”
Kortom: ambitieuze ingenieurs werken graag bij Studibo en blijven er ook lang. Dat hoeft niet te verwonderen, aangezien ze er – naast een aantrekkelijk loonpakket en prima arbeidsvoorwaarden – alle mogelijkheden krijgen om zich verder te ontwikkelen. “Een mooi voorbeeld hiervan is onze Studibo Academy. Daarmee bevorderen we de intercompany-kennis binnen onze groep door op regelmatige basis toelichting te geven over een bepaald topic, bijvoorbeeld een nieuwe EPB-software, soft skills zoals e-mailcommunicatie enzovoort. Dit gebeurt volledig online, zodat onze medewerkers er niet te veel tijd mee verliezen, maar tussendoor toch een kort leermoment kunnen meepikken”, legt Julie Schoutteten uit. “Daarnaast volgen dertien senior managers van de verschillende Studibo-bureaus sinds kort een traject onder leiding van een coach, waarbij ze om de vijf weken fysiek samenkomen om dieper in te gaan op topics als leiderschap. Al deze collectieve voordelen koppelen we aan de lokale verankering die onze medewerkers zo sterk op prijs stellen, waarbij ze gewoon kunnen blijven opereren binnen hun vertrouwde team. Op die manier bieden we hen als het ware het beste van beide werelden.”
De vele inspanningen en maatregelen om de war for talent te winnen missen hun doel duidelijk niet. “Onze bureaus hebben in 2024 heel wat nieuwe mensen aangeworven en 70 % daarvan heeft getekend dankzij het Studibo-verhaal”, onderstreept Julie Schoutteten. “We merken dat het belangrijk is om potentiële nieuwe werknemers een breder perspectief te kunnen voorschotelen. We focussen niet specifiek op stabiliteit of akoestiek, maar op het duurzamer maken van gebouwen en omgeving in heel België. Veel jonge mensen zijn erg begaan met dat grotere plaatje, dus het is fijn dat we daar met Studibo optimaal op kunnen inspelen. Wie geïnteresseerd is in een job bij onze groep kan alle vacatures terugvinden op onze website. Ook spontaan solliciteren is zeker toegelaten. Niet enkel ervaren profielen, maar ook schoolverlaters zijn zeer welkom. Vandaar dat we nauwe banden onderhouden met verschillende onderwijsinstellingen en vaste klant zijn op jobbeurzen. Voor heel wat afstuderende ingenieurs is dat een mooie gelegenheid om kennis te maken met de Studibo-filosofie. Zo hopen we de kiem te kunnen leggen voor latere succesvolle samenwerkingen.”
Neem dan rechtstreeks contact op met Studibo.