Het nieuwe woonproject Schoem in Hoevenen (Stabroek) ligt pal in de polders die de streek kenmerken. In lijn met die groene ligging kleurt ook het energieplaatje van de vier woonblokken zo groen mogelijk, onder meer door elk van de 46 appartementen uit te rusten met een WPU 5G van Itho Daalderop. “De keuze voor een individueel systeem per wooneenheid, dat weliswaar is aangesloten op een collectief BEO-veld, zorgt ervoor dat de bewoners geen gemeenschappelijke kosten hoeven te betalen en op elk moment individueel kunnen kiezen voor verwarming of koeling”, klinkt het.
Schoem, dat eind 2023 werd opgeleverd, bestaat uit vier woonblokken van drie bouwlagen boven op een gemeenschappelijke ondergrondse parking die samen plaats bieden aan 46 appartementen van verschillende groottes. Verspringingen in de gevellijn zorgen ervoor dat de gebouwen niet monolithisch ogen en de verschillende volumes werden zo ingeplant dat voorbijgangers doorzichten hebben naar de achterliggende velden. Geen overbodige luxe, want Schoem ligt midden in een oase van groen, die naast de aanpalende akkers gevormd wordt door het aangrenzende park en de buitenaanleg die deel uitmaakt van het project, met wadi’s die zorgen voor glooiing en wandelpaden die de vier volumes tussen de waterpartijen door met elkaar verbinden.
Het groene karakter van Schoem beperkt zich echter niet tot de omgeving waarin het project gelegen is. Het ontwerp dat LV-architecten samen met Reno-Art en Van Wellen Group met succes indiende toen de gemeente Stabroek in 2019 met de hulp van IGEAN op zoek ging naar (een) ontwikkelaar(s) die het perceel wilde(n) kopen én er meteen een ontwerp voor kon(den) voorleggen, kenmerkt zich immers ook door groene technieken. De WPU 5G-warmtepompen van Itho Daalderop waarmee de 46 appartementen werden uitgerust, is daar een mooi voorbeeld van.
“Aanvankelijk wilden we een gemeenschappelijk verwarmings- en koelingssysteem voorzien, in de vorm van enkele collectieve geothermische warmtepompen met buffervaten in de kelder en boosterunits in de appartementen voor het sanitair warm water”, vertelt Tom De Boeck, projectmanager namens Reno-Art. “Al snel werd echter duidelijk dat daar verschillende nadelen aan verbonden waren. Zo zou dat een grote technische ruimte in de ondergrondse garage – een parkeerplaats minder die we als ontwikkelaar kunnen verkopen – en weinig inzichtelijke afrekeningen voor de bewoners impliceren, omdat ze stroom van een gemeenschappelijk systeem afnemen. Verwarmen en passief koelen zou dan ook enkel per blok kunnen. En dus besloten we de voordelen van een BEO-veld te combineren met een individuele warmtepomp per appartement, waardoor bewoners gespaard blijven van gemeenschappelijke energiekosten en op elk moment individueel kunnen kiezen voor verwarmen of passief koelen. We kozen voor de WPU 5G van Itho Daalderop. De goede naam van Itho Daalderop in Nederland, waar de fabrikant heel bekend is, een bezoek aan de showroom en een project aan de kust waar de bewuste warmtepomp was toegepast overtuigden ons. WPU 5G is beschikbaar in de vermogens 1,8 kW, 2,5 kW, 3,5 kW, 4,5 kW, 5,5 kW, 6,5 kW en 7,5 kW en combineerbaar met buffervaten van 150, 200, 240 en 270 liter. De warmtepompen in Schoem hebben een vermogen van 2,5 kW tot 6,5 kW, afhankelijk van de grootte van de appartementen. Ook het bijbehorende buffervat voor sanitair warm water varieert naargelang de grootte van de wooneenheid”, aldus de projectmanager.
De begeleiding door Itho Daalderop voorafgaand aan het project en tijdens de uitvoering vormde voor LV-architecten, Reno-Art en Van Wellen Group de bevestiging dat ze de juiste keuze hadden gemaakt. “Maar eigenlijk hadden installateur Theo Boons en algemeen aannemer Vermeiren niet veel begeleiding nodig”, aldus Tom De Boeck. “De installatie van het systeem is relatief eenvoudig. De aan- en afvoerleidingen die vanuit het BEO-veld – dat wij bewust altijd naast het gebouw en niet eronder aanleggen, zodat uitzonderlijk herstel altijd mogelijk is – naar elk appartement gelegd worden, zijn te vergelijken met een waterleiding. Overigens zit er geen glycol in het water dat door het systeem stroomt, wat gevaarlijke situaties bij eventuele lekken tijdens de installatie uitsluit, ecologisch beter is en voor een ultrahoog rendement zorgt. De warmtepompen zelf laten zich door hun compacte design ook heel gemakkelijk installeren.”
Geothermische warmtepompen zijn niet de goedkoopste verwarmings- en koelingsoplossingen op de markt door de hoge investeringskost voor de aanleg van het BEO-veld, maar Tom De Boeck wil dat nuanceren. “In een project van deze grootte genieten de bewoners natuurlijk schaalvoordelen. Daarnaast kan je met een geothermische warmtepomp ook passief koelen in de zomer, waardoor de investering in een aircosysteem vaak niet nodig is. Bijkomend voordeel van die dubbele werking is een betere EPB-score, waar ook het gebruik van bodemwarmte aan bijdraagt. De geothermische warmtepompen hebben tot slot ook geen buitenunit, wat de architecturale waarde van Schoem ten goede komt en meer plaats bood voor zonnepanelen op het dak”, besluit de projectmanager.
Neem dan rechtstreeks contact op met Itho Daalderop.