Tegen de duinen van Cadzand-Bad, pal naast het strand en de zee, ligt De Branding: 46 luxeappartementen onder een opvallend mansardedak. De residentie van zes verdiepingen heeft ook een commerciële ruimte en staat op 128 paalfunderingen. De Polderse kleigrond vormde een uitdaging.
Antwerpse Bouwwerken is voor geen kleintje vervaard. De bouwonderneming, die deel uitmaakt van Eiffage Benelux, is bezig met tal van grootschalige stadsprojecten. Zowel in Kortrijk als in Gent-Sint-Pieters is de aannemer de stationsomgeving aan het vernieuwen. “We bouwen ook een administratief centrum voor Stad Gent en een onderzoekscentrum voor de Universiteit Gent”, zegt projectmanager en ingenieur Pieter Catry. Maar ook op de residentiële markt verwezenlijkte de bouwonderneming al opvallende projecten. In opdracht van Compagnie Het Zoute bouwde Antwerpse Bouwwerken ‘La Rive’, een residentie met 88 luxeappartementen naast het bekende hotel La Réserve in Knokke. “Na dat project vroeg Compagnie Het Zoute ons om ook De Branding in Cadzand-Bad te realiseren.”
De locatie van De Branding in de bekende Zeeuwse badplaats spreekt eveneens tot de verbeelding. Tegen de duinen, op een zucht van het strand, construeerde Antwerpse Bouwwerken een luxueus appartementsgebouw met zes verdiepingen. De oppervlakte van de 46 woongelegenheden varieert van 80 tot 160 vierkante meter. Door hun grote ramen bieden ze weidse uitzichten over de zee en het kustlandschap. “Ze zijn allemaal verkocht. Op het gelijkvloers is er een commerciële ruimte die plaats biedt aan drie winkels. Het waterdichte kelderniveau meet 1.650 vierkante meter en telt 75 parkeerplaatsen. In totaal is er 2.250 vierkante meter parking op niveau -1 en de begane grond.”
Opvallend aan het gebouw is het mansardedak, een dakvorm met gebroken, naar buiten geknikte vlakken dat afkomstig is uit de Franse barokarchitectuur. “Het overspant drie verdiepingen, wat toch uitzonderlijk is. Om veilig te kunnen werken, maakten we een tussenniveau.” Voor de esthetiek werd op de vierde verdieping een zwart aluminium vakwerk gebruikt. Ook de uitspringende terrassen vallen op. Antwerpse Bouwwerken plaatste 152 gevelkolommen en 754 vierkante meter prefabbalkons.
Om tot het perfecte resultaat te komen, overwon Antwerpse Bouwwerken enkele uitdagingen. Zo speelde de locatie een grote rol. “De funderingsplaat bevond zich in de Polderse klei”, zegt Pieter Catry. “Er waren 128 paalfunderingen nodig, want de grond is niet draagkrachtig genoeg. Het was serieus ploeteren in de modder, want door de klei kon het water niet weg. Een typisch fenomeen voor de regio.”
Ook de stevige wind aan de kust was een belangrijke factor. “Pieksnelheden tot 100 kilometer per uur zijn niet zeldzaam. De torenkraan kon daardoor vaak niet aan de slag. Ook tijdens de schilderwerken was de wind een spelbreker.”
Tot slot was er nog de Nederlandse wetgeving. “Er gelden andere regels dan in ons land, bijvoorbeeld met betrekking tot de deurbreedte en de leuningen. Soms is dat een zoektocht. De gemeente stuurt ook zelf een controleur op pad. Maar we hadden al de nodige ervaring doordat we reeds eerder in Nederland bouwden”, besluit de projectmanager.