In dit digitale tijdperk succesvol een bedrijf runnen, zonder noemenswaardige marketing, sociale media of publiciteit. Is dat nog mogelijk? We zullen het maar meteen verklappen. Ja, en hoe je dat doet? Dat leren we van Bart Veldeman en Filip Van de Weghe, zaakvoerders van afwerkingsbedrijf Demecoplaf. Ze zweren bij een no-nonsenseaanpak die duidelijk loont: “Het allerbelangrijkste is de prijs-kwaliteitsverhouding van je werk, de vertrouwensband die je opbouwt en de flexibiliteit die je dagelijks aan de dag legt.”
Demecoplaf bestaat al meer dan dertig jaar. Twaalf jaar geleden nam Bart Veldeman het afwerkingsbedrijf over. Sindsdien is hij, samen met zijn compagnon Filip Van de Weghe, de drijvende kracht achter de firma. We ontmoeten het duo tussen enkele van hun werfbezoeken in. Daarvoor doorkruisen ze dagelijks het land, vanaf ’s morgens vroeg, om dan pas laat in de middag te landen op hun kantoor in Dendermonde voor het administratieve werk. Het zijn geen managers of CEO’s in maatpak, en zo noemen ze zichzelf ook niet: “Wij zijn probleemoplossers en problemen oplossen doe je niet vanachter je bureau of tijdens een zakenlunch, maar op de werven zelf.” Wat volgt, is een boeiend gesprek met twee sympathieke en vooral gedreven bedrijfsleiders.
De corebusiness van Demecoplaf is binnenafwerking zoals gipskartonwanden plaatsen en plafonds steken, maar evengoed akoestische oplossingen en brandwerende wanden voor bijvoorbeeld technische ruimtes realiseren. Het bedrijf is actief in heel Vlaanderen – voornamelijk in ziekenhuizen, scholen en woonzorgcentra – en voert zowel renovatieprojecten als nieuwbouwopdrachten uit. De firma heeft slechts een twaalftal mensen op de eigen payroll en een zeventigtal man in onderaanneming die continu voor hen aan het werk zijn.
Met zijn klasse 4-erkenning kan Demecoplaf grotere en complexere opdrachten aannemen. Toch heeft het een zeer diverse klantenportefeuille. “We voeren zowel kleinschalige projecten vanaf 5000 euro uit tot projecten die het miljoen euro overschrijden”, legt Bart Veldeman uit. Maar de zaakvoerder voegt eraan toe dat ze geen onderscheid maken in de aanpak van om het even welk project. “Of het nu gaat om een school, een bankgebouw of de bakkerij om de hoek: we garanderen dezelfde kwaliteit en efficiëntie.”
Ondanks zijn omzet en de omvang van de meeste van zijn projecten, lijkt Demecoplaf nauwelijks behoefte te hebben aan marketing. “We bevinden ons in de luxepositie dat we eigenlijk geen reclame hoeven te maken”, vertelt Bart Veldeman. “Dat is ook de reden dat onze website zo basic is, met enkel onze naam, onze contactgegevens en foto’s van enkele realisaties. De vaste klanten weten waarvoor we staan en de rest werven we via mond-tot-mondreclame.”
“Door de sector waarin we actief zijn, is er ook een continue stroom van werk: ziekenhuizen, rust- en verzorgingscentra, scholen … Wij verhuizen mee met onze vaste aannemers. De vertrouwensband met veel van onze klanten is zelfs zo sterk dat we vaak al kunnen starten voordat er een offerte is”, vult Filip Van de Weghe aan. “Al is dat vertrouwen er natuurlijk niet zomaar gekomen!
Die reputatie van goede prijs-kwaliteitsverhouding en betrouwbaarheid hebben we doorheen de jaren opgebouwd. We hebben ze te danken aan de inspanningen van ons volledige team om op elke werf een constante kwaliteit af te leveren, ons aan de planning te houden en flexibel te zijn waar nodig.”
Dus even recapituleren: Demecoplaf werkt niet met exclusieve machines, gebruikt geen speciale werkmethodes of materialen en maakt nauwelijks publiciteit. Hoe kan het dat het zo’n veelgevraagde partner is en deze twee mannen hier niet weten waar eerst gesprongen? “Klanten weten dat ze op ons kunnen rekenen om snel te starten”, zegt Bart Veldeman. “Dankzij een goedgeorganiseerde planning en een ervaren team van onderaannemers kunnen we snelle doorlooptijden garanderen. Daarnaast leunen we natuurlijk ook op onze jarenlange ervaring. Zo weten we precies hoe we zo efficiënt mogelijk kunnen werken met zo weinig mogelijk materiaalverlies. Dit is niet alleen belangrijk om de afvalstroom te minimaliseren, maar werkt uiteindelijk ook kostenbesparend
voor de klant.”
Maar finaal is flexibiliteit misschien wel de grootste troef van Demecoplaf. De zaakvoerders zweren bij een hands-on mentaliteit en doen daarom dagelijks werfbezoeken: “Bij sommige problemen of veranderingen in een project moet je snel kunnen schakelen. Daarvoor moet je uiteraard de werven kennen”, vertelt Filip Van de Weghe, “en soms moet je dan inderdaad ook bereid zijn om verder te gaan dan wat in het bestek staat of oplossingen helpen bedenken voor onverwachtse ontdekkingen, wat bij renovaties vaak het geval is. Ook dat is flexibiliteit.”
Die flexibiliteit zit in het DNA van het bedrijf. Ook de mannen op de werkvloer dragen daar hun steentje aan bij. Filip Van de Weghe: “Het team is gewend aan hard werken, met flexibiliteit als kernwaarde. Nachtwerk of lastminuteaanpassingen zijn geen uitzondering, zeker in sectoren zoals ziekenhuizen of een hotel of museum, waar strakke deadlines cruciaal zijn. Als de uitnodigingen voor een opening zijn verstuurd of de datum vastligt waarop patiënten hun kamers in gebruik kunnen nemen, dan is het geen optie om de werken langer te laten duren. Onze mensen beseffen dat en weten dat werken bij Demecoplaf geen 9-to-5-job is.”
“Wij waarderen die inzet enorm en soigneren onze mensen dan ook. We hechten veel waarde aan het behouden van gemotiveerde werknemers”, besluit Bart Veldeman.
Demecoplaf heeft een indrukwekkend portfolio opgebouwd, met lopende projecten over heel Vlaanderen. Een oplijsting is onbegonnen werk. Als we informeren naar een specifiek bouwproject waar ze extra trots op zijn of graag mee uitpakken, antwoordt Filip Van de Weghe vastberaden: “Op elk project waar we geen opmerkingen over krijgen, zijn we trots. En dat is elke keer ons doel.”