Internationaal ingenieursbureau ABO-Group uit Gent groeide de voorbije jaren uit tot dé marktleider met niche-expertise in milieu, bodem en infrastructuur. Van landmeting over bodemsanering en geotechniek tot bouwcoördinatie: met een twintigtal dochterbedrijven onder één dak is de beursgenoteerde groep een onestopshop voor onder meer overheden, architecten en bouwbedrijven.
“Werk je aan grote bouw- en omgevingsprojecten, dan moet je met heel veel dingen rekening houden”, legt Wim Bauwens uit. Hij werkt als marketing- en communicatiespecialist bij ABO-Group. “Bodemvervuiling zoals asbest en PFAS, veranderende waterhuishouding door de klimaatverandering, nutsleidingen enzovoort. Met ABO-Group bundelen we al die gespecialiseerde kennis. We hebben onder andere landmeters, geologen, hydrologen, archeologen, milieudeskundigen en ingenieurs in huis die onderzoek doen en de beste oplossingen of technieken bedenken bij bouwplannen en omgevingswerken.”
De voorbije jaren nam ABO-Group al heel wat bedrijven over in België, Frankrijk en Nederland. Daarmee wil de groep haar marktleiderschap versterken. Wim Bauwens: “Elk dochterbedrijf blijft autonoom bestaan, maar profiteert tegelijk van alle gedeelde kennis. Stel dat ze bij een opdracht extra expertise nodig hebben, dan vinden ze die binnen onze groep. Ze geven de informatie over een dossier onderling aan elkaar door en we stemmen de timing van de werkzaamheden af. Daar winnen onze klanten bij.”
Zo kwam in 2023 MEET HET onder de vleugels van de Belgische ABO-Group. Het bedrijf doet onder andere landmetingen, technische metingen en monitoring, maar heeft ook een grote digitale poot. Zo specialiseerde de landmeter zich in BIM-modellen en scannen ze gebouwen of installaties om er een digitale versie van te maken. Dat deden ze bijvoorbeeld in Brussel tussen de Broekstraat 33 en de Zandstraat 3. MEET HET bracht daar het bestaande hoekgebouw digitaal in kaart met behulp van laserscanning. Die digitale kloon werd daarna omgezet in een BIM-model. Zo hebben alle bouwpartijen bij de renovatie toegang tot dezelfde actuele technische gebouwinformatie.
Geosonda maakt al sinds 2010 deel uit van de groep. Via boringen, (diep)sonderingen, non-invasief geofysisch onderzoek en innovatieve technieken wordt onze ondergrond in kaart gebracht voor verschillende doeleinden zoals de mechanische en fysische bodemeigenschappen bepalen in het kader van civiele en infraprojecten, bodemstalen nemen op verontreinigde sites in functie van milieuhygiënisch onderzoek of bodemvreemde objecten detecteren. Alle diensten worden voorafgegaan door een kwalitatief deskonderzoek, waarna de proevencampagne zorgvuldig wordt bepaald. Wie regelmatig op de Brusselse Ring vertoeft, zag Geosonda zeker al in actie. Voor het project Werken aan de Ring voerde het bedrijf in en rond de hoofdstad vijftig boringen en 76 sonderingen tot 40 meter diep uit en plaatste het nog eens 55 peilbuizen om grondwater op te halen voor onderzoek.
De jongste telg in ABO-Group is Infrabureau Demey. Het familiebedrijf uit Roeselare ontwerpt en coördineert al zestig jaar infrastructuurprojecten in West-Vlaanderen, zoals riolerings- en wegenwerken, de herinrichting van publieke ruimtes, de aanleg van nieuwe verkavelingen en waterbeheersingswerken. Het bedrijf ontwerpt nieuwe inrichtingsplannen en houdt toezicht op de werkzaamheden. Infrabureau Demey werkte onder andere mee aan het nieuwe trainingscentrum van Cercle Brugge, in opdracht van moederclub AS Monaco. In Wevelgem coördineerde het bureau de ontharding van Campus Deken Jonckheerestraat. De asfaltweg moest er plaatsmaken voor een park. En voor heel wat sites in West-Vlaanderen vonden de ingenieurs van Infrabureau Demey een efficiënte oplossing voor de scheiding van regen- en afvalwater, zonder grote breekwerken.