Van 26 juli tot 11 augustus vonden in Parijs de Olympische Spelen plaats. Voor zes van de gebouwen in het atletendorp leverde Decomo enkele honderden architectonische balken en kolommen voor de onderste plint. Een bijzonder prestigieus project voor de fabrikant van architectonisch beton uit Moeskroen.
Sector E in Saint-Ouen is een van de vier sectoren die samen het atletendorp vormden. Dit deelproject werd geleid door het consortium Nexity en Eiffage Immobilier, samen met CDC Habitat, EDF en Groupama. Het betreft een gigantische site met een oppervlakte van 58.000 m², waarvan 40.000 m² bestemd voor woningen, 13.000 m² voor kantoren en ongeveer 5.000 m² voor winkels en activiteiten op het gelijkvloers. Tijdens de Olympische Spelen bood het gebied onderdak aan bijna 2.500 atleten en paralympische atleten. De in totaal zes gebouwen aan de oevers van de Seine zijn ontworpen door de architectenbureaus SOA Architects en Lambert Lénack.
Het prestigieuze project moest voldoen aan strikte specificaties op het gebied van energiezuinigheid van de gebouwen en comfort van de toekomstige gebruikers. Heel Sector E werd dan ook gebouwd met als doel de CO2-uitstoot te beperken tot 700 kg per m² vloeroppervlakte. Er werden talrijke maatregelen genomen om al in de ontwerpfase aan die verwachtingen te voldoen door te kiezen voor zo milieuvriendelijk mogelijke bouwmethodes. De keuze viel dan ook hoofdzakelijk op prefabbeton en hout als primaire bouwmaterialen.
Voor dit project produceerde en leverde Decomo 270 m³ gezuurd beton in de vorm van 267 dragende kolommen en balken. Samen vormen zij de stevige, robuuste en esthetische bekleding van de plint van de zes gebouwen. “De gebouwen zijn ontworpen door twee verschillende architecten, met als gevolg dat er twee gelijkaardige gebouwen op de kopse kant aan de Seine staan en vier identieke gebouwen vlak daarachter. De plint die wij creëerden verbindt het geheel”, vertelt Patrick Smessaert, projectleider bij Decomo. “Dat er al van in de ontwerpfase volop aan prefabbeton gedacht werd, is best opmerkelijk. In België en Nederland is het stilaan ingeburgerd, maar in Frankrijk zeker niet.”
Dat Decomo enkel de onderste elementen moest leveren, was een uitdaging. Patrick Smessaert: “Dragende, structurele elementen voor het gelijkvloers zijn doorgaans niet de meest evidente. Ze moeten aansluiten op de funderingen en naar boven toe weer verbonden worden met een ander materiaal – hout in dit geval. Voor ons is het dus cruciaal om vooraf een heel duidelijk beeld te hebben van de volledige bouwmethode, zodat we zeker zijn dat we voor de verbindingen vanonder en vanboven de juiste keuzes maken. We moeten dus een gedetailleerd beeld hebben van de complexiteit van het gebouw.”
Nu er meer aandacht dan ooit is voor CO2-uitstoot in de bouwsector neemt de vraag naar koolstofarme bouwmaterialen toe. En die vraag bereikte ook Decomo in dit project. De keuze voor low-carbon cement was een bepalende factor in de aanbesteding. “We hebben alle elementen met low-carbon beton gemaakt, een primeur voor Decomo”, aldus Patrick Smessaert. “We verwachten dat dit in de toekomst alleen maar zal toenemen. Een vlot productieproces vereist dat de beton-elementen de dag na het gieten ’s morgens vroeg ontkist worden. Low-carbon beton op basis van grijs cement vraagt wel meer tijd om uit te harden. Planmatig is dat een groot aandachtspunt.”
Nu de Olympische Spelen afgelopen zijn, worden de gebouwen omgebouwd tot permanente woongebouwen. De constructie én gevelafwerking blijven dus duurzaam. Zo wordt het project niet alleen gekenmerkt door een sterke milieu-insteek, maar wordt ook de maatschappelijke betrokkenheid benadrukt. De site wordt omgetoverd tot een dynamische woon- en belevingswijk die toegankelijk is voor iedereen, in overeenstemming met de universele waarden van de Olympische en Paralympische Spelen. “Zelfs voor de Olympische Spelen werden de gebouwen na oplevering al beschikbaar gesteld voor hoofdzakelijk studenten. Het hele dorp is niet louter als prestigeproject voor de Olympische Spelen gebouwd, want ook daarna krijgt de hele site een nuttige invulling”, besluit Patrick Smessaert.