Platform voor de bouw
“EPB is ontwerpbepalende materie”
Wat voor Valérie Vanwalleghem ooit begon als een kleinschalig bijberoep is in vijf jaar tijd uitgegroeid tot een volwaardige fulltime onderneming.

“EPB is ontwerpbepalende materie”

Valérie Vanwalleghem van Studiebureau Accuraat heeft een heldere aanpak: de efficiëntie van bouwprojecten vergroten door vanaf het begin actief mee te denken. Haar bureau richt zich op energieprestatieverslaggeving (EPB), veiligheidscoördinatie en ventilatieverslaggeving. Wat ooit begon als een kleinschalig bijberoep is in vijf jaar tijd uitgegroeid tot een volwaardige fulltime onderneming. 

EPB-verslaggeving wordt vaak gezien als een verplichte formaliteit, een administratieve last waar projectontwikkelaars en architecten doorheen moeten. Maar volgens Valérie Vanwalleghem is het veel meer dan dat. “EPB is niet alleen een technische verplichting, het kan de basis vormen voor belangrijke ontwerpbeslissingen”, legt ze uit. In plaats van EPB te zien als een bijkomende stap kan het juist helpen om toekomstgerichte keuzes te maken die zowel de energie-efficiëntie als de leefkwaliteit van een gebouw verbeteren.

De energieprestatie van een gebouw wordt beter geïntegreerd in het ontwerp in plaats van als een lastige bijzaak behandeld te worden.

Kleine aanpassingen, grote impact

Een van de manieren waarop EPB invloed heeft op het ontwerp is door het optimaliseren van energiebesparende maatregelen zoals isolatie, de positie van ramen en deuren en de keuze voor verwarming en ventilatie. “Een kleine ingreep, zoals het verlengen van een luifel met slechts 10 centimeter, kan een groot verschil maken in de energieprestatie van een woning”, weet Valérie Vanwalleghem. Deze aanpassingen zijn vaak niet ingrijpend voor het architecturale ontwerp, maar kunnen de energie-efficiëntie drastisch verbeteren.

Waar veel EPB-verslaggevers pas later worden ingeschakeld, zoekt Studiebureau Accuraat al in de eerste fase van het project naar samenwerking met de architecten. Dit voorkomt dat er later in het proces kostbare aanpassingen moeten worden gedaan. “Door vanaf het begin mee te denken, kunnen architecten hun ontwerpen optimaliseren, zonder dat er later concessies gedaan moeten worden om aan de EPB-eisen te voldoen”, legt ze uit. “Dit zorgt ervoor dat de energieprestatie van een gebouw naadloos wordt geïntegreerd in het ontwerp in plaats van als een lastige bijzaak behandeld te worden. Daarnaast biedt EPB ook voordelen op lange termijn. Projecten die voldoen aan strenge energie-eisen hebben vaak een hogere marktwaarde en leveren besparingen op voor de eindgebruiker.”

“EPB is niet alleen een technische verplichting, het kan de basis vormen voor belangrijke ontwerpbeslissingen”, legt Valérie Vanwalleghem uit.

Geïntegreerde aanpak

Naast EPB neemt Studiebureau Accuraat ook de veiligheidscoördinatie en ventilatieverslaggeving voor zijn rekening, vaak in één pakket. Dit zorgt voor overzicht en continuïteit binnen het bouwproces, waarbij Valérie Vanwalleghem het volledige proces nauwlettend in de gaten kan houden. “Door de combinatie van taken kan ik zorgen dat er in elke fase van het project aandacht is voor zowel veiligheid als energieprestaties”, legt ze uit. Deze geïntegreerde aanpak voorkomt problemen en draagt bij aan een soepeler verloop van het project.

Steeds minder nieuwbouw, steeds meer renovatie

Een opvallende trend in de bouwsector is de verschuiving van nieuwbouwprojecten naar renovaties. Valérie Vanwalleghem merkt dat veel mensen kiezen voor ingrijpende energetische renovaties van bestaande woningen. Dit komt vooral door de hoge kosten van nieuwbouw, die voor veel mensen onhaalbaar zijn geworden. “Nieuwbouw wordt steeds duurder, waardoor klanten eerder geneigd zijn om een bestaande woning grondig te renoveren”, legt ze uit. In stedelijke gebieden ziet ze deze trend sterker naar voren komen, mede door de schaarse ruimte voor nieuwbouw.

Daarnaast wordt de regelgeving rond energieprestaties elk jaar strenger, wat betekent dat bouwteams al in een vroeg stadium rekening moeten houden met de energie-efficiëntie van een gebouw. De komende jaren verwacht Valérie Vanwalleghem dan ook geen daling in de hoeveelheid werk. De strengere regelgeving rond energieprestaties en de groeiende vraag naar renovaties zorgen ervoor dat haar expertise hard nodig blijft. “De sector staat niet stil en er is nog veel werk aan de winkel”, concludeert ze.

Projecten die voldoen aan strenge energie-eisen hebben vaak een hogere marktwaarde en leveren besparingen op voor de eindgebruiker.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?

Bekijk alle resultaten