Platform voor de bouw
Strakke timing voor omvangrijke technische loten
Niet enkel op architecturaal, maar ook op technisch vlak is Brucity een zeer vooruitstrevend gebouw.

Strakke timing voor omvangrijke technische loten

Vanaf half november konden de ambtenaren van Stad Brussel kennismaken met Brucity, hun nieuwe werkplek in het hart van onze hoofdstad. De elegante, ambitieuze en futuristische architectuur maakt er een uniek gebouw van, net als de vele energiezuinige technieken die er geïnstalleerd zijn. Dit laatste is de verdienste van Cegelec, dat alle technische loten voor zijn rekening nam, inclusief HVAC, sanitair, elektriciteit, sprinklers en rookafvoer.

De meeste parkeerplaatsen zijn uitgerust met elektrische oplaadpunten, conform de doelstellingen inzake groene mobiliteit.

Van meet af aan moest de architectuur van het gebouw binnen het duurzaam ontwikkelingsconcept passen. Missie geslaagd, want aan het eind van het verhaal werd Brucity beloond met een BREEAM Very Good-label. De ecologische footprint en de exploitatiekosten werden vanaf de ontwerpfase zo veel mogelijk geminimaliseerd. 

De totale verwarmingscapaciteit van Brucity bedraagt 3 MW en de totale koelcapaciteit 3,5 MW.

Enorme hoeveelheden

“Voor het lot elektriciteit hebben we twee afzonderlijke netwerken geïnstalleerd: één voor Interparking, dat het publieke gedeelte van de ondergrondse parking beheert (inclusief een hoogspanningscabine en generator), en een tweede hoogspanningsnetwerk dat bestemd is voor de verdiepingen die door de stad worden gebruikt, inclusief een UPS, ledverlichting die intelligent wordt gestuurd op basis van aan- en afwezigheidsdetectie, een KNX-systeem, een wifinetwerk en een gsm-netwerk in het gebouw en 250 camera’s met bewaking door de wachtpost op niveau +0,5”, vertelt Jean-Marc Warichet, Business Unit Manager Elektriciteit bij Cegelec. “We hebben op zich geen grote technische moeilijkheden ondervonden, maar om de gigantische omvang van dit project te illustreren, vermeld ik er graag bij dat elk loket meer dan zes datapunten heeft en dat we 170 kilometer koperen datakabels, 5 kilometer glasvezeldatakabels en 15,5 kilometer stroom- en verdeelkabels hebben geïnstalleerd. Dat zijn enorme hoeveelheden. En laten we zeker ook de zonnepanelen niet vergeten, die architecturaal geïntegreerd zijn in een kap rond de bovenverdieping. Van buitenaf bekeken, zijn ze volledig onzichtbaar.”

De ledverlichting wordt intelligent gestuurd op basis van aan- en afwezigheidsdetectie.

Timing, coördinatie en kwaliteit

Vincent Deleersnyder, Business Unit Manager HVAC en Sanitair, voegt daaraan toe: “De grootste uitdaging had niet zozeer te maken met de gebruikte technieken, maar eerder met het respecteren van de strakke timing in een periode die bemoeilijkt werd door de uitbraak van het coronavirus en de goede coördinatie tussen de verschillende partijen die actief waren op de werf.  Wat de HVAC-technieken betreft, hebben we de nieuwste generatie dynamische plafondverwarming en -koeling geïnstalleerd. Enkele kerncijfers om een idee te geven: een ventilatiedebiet van 240.000 kubieke meter lucht per uur, verdeeld over vier luchtbehandelingskasten, een totale verwarmingscapaciteit van 3 MW en een totale koelcapaciteit van 3,5 MW. De coördinatie werd aanzienlijk vergemakkelijkt door het gebruik van 3D-technologie, de leanaanpak van de aannemer en de dagelijkse vergaderingen met de werfleiders. De nadruk lag duidelijk op de kwaliteit van het werk, tot grote tevredenheid van de bouwheer. In dit verband willen we het volledige team, dat voorbeeldig werk heeft geleverd en de vooropgestelde deadline heeft gehaald, feliciteren en bedanken.”   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?

Bekijk alle resultaten